ΕΛΛΑΔΑ


Μειώνονται οι ποινές-Διευκολύνονται οι αποφυλακίσεις

Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί ο νέος Ποινικός Κώδικας, που προβλέπει ότι θα αντιμετωπίζεται ως πλημμέλημα η στρατολόγηση τρομοκρατών, μειώνει τις ποινές σε αδικήματα και διευκολύνει τις αποφυλακίσεις.

 

Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί ο νέος Ποινικός Κώδικας, που προβλέπει ότι θα αντιμετωπίζεται ως πλημμέλημα η στρατολόγηση τρομοκρατών, μειώνει τις ποινές σε αδικήματα και διευκολύνει τις αποφυλακίσεις. 

Το κρίσιμο νομοθέτημα ψηφίστηκε παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης που είχε αποχωρήσει σε ένδειξη διαμαρτυρίας. 

Ο νέος Ποινικός Κώδικας, θα περίμενε κανείς να αποτελεί την κορυφαία μεταρρυθμιστική πράξη, όμως εκ του αποτελέσματος ή καλύτερα. εκ των κατατεθέντων σχεδίων απέχει μακριά από αυτό. Περιλαμβάνει ακόμα και διατάξεις που ανοίγουν τις πόρτες των φυλακών  συντομότερα  για χιλιάδες κρατούμενους. 

Ενδεικτικό είναι ότι για όλα τα κακουργήματα η ανώτατη ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης μειώνεται στα 15 από τα 20 χρόνια που προβλέπεται μέχρι τώρα. Η  κατοχή εκρηκτικών υλών, μεταξύ αυτών και τον βομβών μολότοφ, γίνεται πλημμέλημα και από 5 έως 20 χρόνια, πλέον θα τιμωρείται με 3 έως 5 χρόνια. Σε περίπτωση μάλιστα που παραδοθούν τα εκρηκτικά πριν τον έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές, παύει η δίωξη πριν ξεκινήσει.
«Δυσχεραίνει το έργο της ΕΛΑΣ σε παρά πολλές περιπτώσεις με τον τρόπο που χαρακτηρίζει τα εγκλήματα» είπε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας, Γιάννης Κατσιαμάκας.

Αντίστοιχη μείωση υπάρχει σε επιμέρους διατάξεις του άρθρου για την τρομοκρατική οργάνωση, όπως η στρατολόγηση σε τρομοκρατική ομάδα που από κακούργημα με ποινή 5 έως 10 χρόνια μετατρέπεται σε πλημμέλημα με ποινή 6 μηνών έως 5 ετών.

Την ίδια στιγμή νομικοί υποστηρίζουν ότι αρχιτρομοκράτες όπως ο Δημήτρης Κουφοντίνας και ο Σάββας Ξηρός, που εκτίουν περισσότερες ποινές ισόβιας κάθειρξης, δεν αποκλείεται ακόμα και να αποφυλακιστούν μετά από 25 χρόνια στην φυλακή. 

«Από το άρθρο 105Β με αυτή την διάταξη προστίθεται το εξής: Οι πολυισοβίτες μπορούν να αποφυλακιστούν. Αυτό έλειπε στον Κουφοντίνα προκειμένου να μπορέσει ο ίδιος να πάρει άδεια», υπογράμμισε στον ΣΚΑΪ η δικηγόρος, Σοφία Νικολάου. 

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει και η διάταξη που αφορά την ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή για την οποία κατηγορούνται οι εμπλεκόμενοι για την τραγωδία στο Μάτι. Το ανώτατο όριο της ποινής από τα 10 χρόνια που είναι σήμερα θα πέσει στα 5 χρόνια. 

«Και στην πραγματικότητα μπορούν να εκτιθούν το πολύ 6 μήνες φυλάκισης, πράγμα το οποίο είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να προσεχθεί νομίζω», ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Ποινικού Δικαίου του ΕΚΠΑ, Χρήστος Μυλωνόπουλος. 

Στα μαλακά πέφτουν και όσοι εκτίουν ποινές για κλοπές αφού από 3 μήνες έως 5 χρόνια που προβλέπει ο ισχύον νόμος, πλέον η τιμωρία τους προβλέπει ποινή από 10 μέρες έως 3 χρόνια. 

«Μπόνους στην εγκληματικότητα με την βούλα του κράτους. Είναι σίγουρο ότι κάποια αδικήματα θα βγαίνουν πολύ πιο γρήγορα από την φυλακή», είπε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων, Σπύρος Καρακίτσιος. 

Επιπλέον το «σπάσιμο» των ισοβίων στο αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση φέρνει το σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα προβλέποντας ποινή από 10 έως 20 χρόνια. Μάλιστα η πόρτα της φυλακής σε δολοφόνο μπορεί να ανοίξει ακόμα και στα 4 χρόνια σύμφωνα με τις διατάξεις του κώδικα, ενώ ο ξυλοδαρμός από ποινή έως 3 έτη πλέον θα τιμωρείται έως 2 χρόνια. 

«Ως εκ τούτου όλοι οι εγκληματίες, οι οποίοι εγκληματούν εις βάρος του κοινωνικού συνόλου με κλοπές και διαρρήξεις, πλέον θα γνωρίζουν ότι θα αντιμετωπίζονται πολύ ελαφρύτερα απ΄όσο αντιμετωπίζονταν μέχρι τώρα. Θα γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να μπουν στην φυλακή. Θα γνωρίζουν ότι θα μπορούν να εγκληματούν εις βάρος του κοινωνικού συνόλου», τόνισε ο δικηγόρος, Ηλίας Σιδέρης. 

Το επίμαχο νομοσχέδιο χώρισε σε δύο «στρατόπεδα» πρώην και νυν υπουργούς Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ. Τον κώδωνα του κινδύνου για μαζικές αποφυλακίσεις κρατουμένων, αλλά και για σωρεία παραγραφών εκκρεμών υποθέσεων διαφθοράς έχει ήδη κρούσει και η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος.


 
Νεκροί μαυρόγυπας και κραυγαετός από πρόσκρουση σε ανεμογεννήτριες
Τον θάνατο δύο σπάνιων αρπακτικών, ενός κραυγαετού και ενός μαυρόγυπα, από πρόσκρουση σε έλικες...
18.09.2019, 17:53
Χρυσοχοΐδης: Στους 66.641 οι πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα
Διαβίβαση στοιχείων από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στη Βουλή. 49.800 εντοπίστηκαν να εισέρχονται ή να βρίσκονται...
18.09.2019, 17:20
ΔΟΜ: Στη σωστή κατεύθυνση οι εξαγγελίες της κυβέρνησης στο προσφυγικό
Tην ανάγκη δημιουργίας ακόμα περισσότερων νέων θέσεων φιλοξενίας για τους αιτούντες άσυλο στην ενδοχώρα, με...
18.09.2019, 17:13
Έρευνα ΣΕΒ: Τα 11 επαγγέλματα με προοπτικές πλήρους απασχόλησης
Έντεκα επαγγέλματα με προοπτικές πλήρους απασχόλησης, καθώς το υπάρχον εργατικό δυναμικό δεν επαρκεί για να...
18.09.2019, 17:03
«Το Σύμπαν για όλους»: Κύκλος επιμορφωτικών μαθημάτων για εκπαιδευτικούς
«Το Σύμπαν για όλους», που έχει τεθεί υπό την Αιγίδα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, σε πρώτη φάση...
18.09.2019, 15:54
Τουρκία: Στο αρχείο μπαίνει η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών
Στο αρχείο μπαίνει η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που είχαν συλληφθεί πέρυσι και κρατήθηκαν για...
18.09.2019, 14:49
Αναβαθμίζεται η έρευνα για το Μάτι- Ορίζεται εφέτης ανακριτής
Συγκαλείται η Ολομέλεια των Εφετών για το Μάτι.Ζητείται να οριστεί εφέτης ανακριτής για τις έρευνες.Λόγω...
18.09.2019, 12:52
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Έρχονται βροχές, καταιγίδες και χαλάζι
Την Παρασκευή (20-09-2019) τα φαινόμενα θα επεκταθούν στην Ανατολική Στερεά και από το μεσημέρι στην...
18.09.2019, 12:44
Τσίπρας: Τιμούμε τη μνήμη του Παύλου Φύσσα
Μήνυμα στην μνήμη του Παύλου Φύσσα έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την συμπλήρωση έξι ετών απ' τη...
18.09.2019, 12:39
«Φρένο» Γεωργιάδη σε πλειστηριασμό 1ης κατοικίας πυρόπληκτης οικογένειας
«Δεν θα αφήσουμε μία τραγωδία να καταστρέψει μια οικογένεια», ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.
18.09.2019, 12:07

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.