Κλείσιμο

Γιούνκερ: Η Ελλάδα έγινε μέλος της ONE παραποιώντας τα στατιστικά στοιχεία

Στην παραδοχή ότι η Ελλάδα έγινε μέλος της ΟΝΕ με «μαγειρεμένα» στατιστικά στοιχεία προχώρησε ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στον απόηχο των δικαστικών προβλημάτων του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου.

«Βλέποντας τα πράγματα από σημερινή σκοπιά, είναι αλήθεια ότι Ελλάδα έγινε μέλος της ευρωζώνης παραποιώντας τα στατιστικά στοιχεία» ανάφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ, για παραδεχθεί, ωστόσο, ότι η ευθύνη όμως είναι και δική του.

«Το καταλογίζω έως σήμερα στον εαυτό μου: ως υπουργός Οικονομικών ανήκα σε εκείνους οι οποίοι δεν ήθελαν να ελέγχονται οι εθνικές στατιστικές Αρχές από ανεξάρτητες ευρωπαϊκές, γι αυτό και το αλλάξαμε: Σήμερα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή, η "Eurostat", μπορεί να ερευνήσει τα βιβλία κάθε χώρας μέλους ενδελεχώς. Η Ευρώπη είναι λοιπόν σε θέση να μάθει από τα λάθη της» επισήμανε.

«Μέχρι στιγμής, η ελληνική βοήθεια δεν έχει κοστίσει σε κανέναν ούτε ένα ευρώ σε πραγματικούς όρους» ξεκαθάρισε επίσης ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Θα θεωρούσε, επίσης, λάθος την εκ των υστέρων έξοδο από την ευρωζώνη μιας χώρας ως απάντηση στην κρίση του χρέους. «Εάν φύγει μια χώρα, τότε απειλείται η διάλυση του ευρώ», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Γιούνκερ χαρακτήρισε το ευρώ «αμετάκλητο» ως κοινό νόμισμα. «Μια νομισματική Ένωση πρέπει αν είναι σταθερότερη από ένα γάμο, διότι διαφορετικά δεν την πιστεύει κανένας», όπως είπε.

"Δικτάτορας" 

«Ήμουν από τους μεγαλύτερους θαυμαστές του Όρμπαν στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Ήταν τόσο θαρραλέος» δηλώνει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τους αγώνες του ούγγρου πρωθυπουργού παλαιότερα, μη διστάζοντας να τον αποκαλέσει πλέον «δικτάτορα». 

«Δεν προκαλεί απλώς την ΕΕ – την ακυρώνει. Αυτό έχει διαφορά. Αν ο καθένας συμπεριφερόταν τόσο εγωιστικά και εθνικιστικά όσο ο Βίκτορ Όρμπαν δεν υα υπήρχε πλέον ΕΕ. Αλλά η πλειοψηφία των Ούγγρων θέλει την ΕΕ γι’ αυτό δεν θα υπερισχύσει» σημειώνει. 

Ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρει σκωπτικά ότι «ο Όρμπαν θα παραμείνει ο Όρμπαν: όποιος δεν είναι στα δεξιά του είναι γι 'αυτόν ένας ορθόδοξος αριστερός σοσιαλιστής. Εμού συμπεριλαμβανομένου. Γελοίο». 

Νίκος Ανδρίτσος