Κλείσιμο

Τροπολογία για μείωση συμμετοχής σε φάρμακα και αργίες φαρμακείων

Με το τσουβάλι καταφθάνουν στη Βουλή οι τροπολογίες λίγες ημέρες πριν τις ευρωεκλογές και ενόψει του ιδιότυπου παγώματος του νομοθετικού έργου πριν τη διεξαγωγή τους.

Πέραν των υπουργών, και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σπεύδουν να διευθετήσουν πάσης φύσεως ζητήματα. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει εκείνη για τη μείωση συμμετοχής των ασφαλισμένων σε συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων και το κατέβασμα ρολών στα φαρμακεία συγκεκριμένες επίσημες αργίες, κατά τα πρότυπα των καταστημάτων λιανικής πώλησης μη φαρμακευτικών προϊόντων.

Η τροπολογία, την οποία υπογράφουν οι βουλευτές: Γ. Πάλλης, Θ. Δρίτσα, Ζ. Χουσεΐν και Χρ. Σιμορέλης, προτείνει τη θεσμοθέτηση περαιτέρω μείωσης της συμμετοχής των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη.

Συγκεκριμένα, προβλέπει το ήδη θεσμοθετημένο ποσοστό συμμετοχής να περιορίζεται κατά το ήμισυ στην περίπτωση φαρμάκων για τα οποία καταλήγει επιτυχώς η διαδικασία διαπραγμάτευσης. Συνεπώς, το 25% περιορίζεται σε 12,5% και το 10% σε 5%, ενώ ως προς τα γενόσημα το ποσοστό συμμετοχής του ασθενούς μπορεί να μειώνεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας.

Με την ίδια τροπολογία προτείνεται, με εξαίρεση τα διανυκτερεύοντα και τα διημερεύοντα, τα φαρμακεία να παραμένουν κλειστά, 25η Μαρτίου, Μεγάλη Παρασκευή, Δευτέρα του Πάσχα, Δεκαπενταύγουστο, ανήμερα και την επομένη των Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιά, Θεοφάνεια, Καθαρά Δευτέρα, Πρωτομαγιά, 28η Οκτωβρίου, Αγίου Πνεύματος, την ημέρα εορτής του Πολιούχου Αγίου της πόλης και την ημέρα Απελευθέρωσης της πόλης.

Πλέον, η ψήφισή της εξαρτάται από το αν ο Υπουργός Υγείας θα την κάνει αποδεκτή κατά την αυριανή συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου στην Ολομέλεια.  

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τροπολογίας:
 

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ
Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Κύρωση της σύμβασης δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης και των συνεκτελεστών της διαθήκης της Ελισάβετ Παπαγιαννοπούλου».
ΘΕΜΑ: «Ανώτατα Όρια Ωραρίου Λειτουργίας Φαρμακείων»
 
1. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
       Η απρόσκοπτη και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στα φάρμακα δεν είναι ανεξάρτητη από το συντονισμό των φαρμακείων και των ωρών λειτουργίας τους, τόσο κατά το επονομαζόμενο κανονικό ωράριο όσο και κατά τις υπηρεσίες των εφημεριών και των διανυκτερεύσεων. Ως εκ τούτου, είναι αναγκαίο, τόσο για την εύρυθμη λειτουργία των φαρμακείων όσο και για το συγχρονισμό και την ίση αντιμετώπισή τους με λοιπά καταστήματα λιανικής πώλησης, να τεθούν ανώτατα όρια λειτουργίας τους, όπως καθορίζονται ανά Περιφέρεια και για τα αντίστοιχα καταστήματα που πωλούν μη φαρμακευτικά είδη. Για τον ίδιο λόγο, επιβάλλεται πλέον ως υποχρέωση για τα φαρμακεία να παραμένουν κλειστά κατά συγκεκριμένες αργίες. Τα παραπάνω ρυθμίζονται με την παρ. 1 της προτεινόμενης διάταξης.

Επιπρόσθετα, ενόψει του γεγονότος ότι το ωράριο της λειτουργίας του φαρμακείου, συνέχεται με την επάρκεια των φαρμάκων και την δυνατότητα παροχής αυτοπρόσωπης εργασίας, με την παρ. 2 της προτεινόμενης διάταξης προβλέπεται ότι τη σχετική δήλωση της επιλογής του ωραρίου την καταθέτει μεν ο νόμιμος εκπρόσωπος του φαρμακείου, αλλά με τη σύμφωνη γνώμη του υπεύθυνου φαρμακοποιού, στην περίπτωση που ο τελευταίος δεν είναι και ο νόμιμος εκπρόσωπος της επιχείρησης.

Με την παρ. 3, θεσμοθετείται περαιτέρω μείωση της συμμετοχής των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη. Συγκεκριμένα το ήδη θεσμοθετημένο ποσοστό συμμετοχής περιορίζεται κατά το ήμισυ στην περίπτωση φαρμάκων για τα οποία καταλήγει επιτυχώς η διαδικασία διαπραγμάτευσης. Έτσι, το 25% περιορίζεται σε 12,5% και το 10% σε 5%. Επίσης, ως προς τα γενόσημα φάρμακα το ποσοστό συμμετοχής του ασθενούς μπορεί να μειώνεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας. Η διάταξη δίνει ένα σημαντικό κίνητρο για την επιτυχή κατάληξη της διαπραγμάτευσης, που επιφέρει σημαντικά δημοσιονομικά οφέλη στο πλαίσιο της αποζημιωτικής πολιτικής φαρμάκων, αλλά και ταυτόχρονα ελάφρυνση του κόστους που καταβάλουν οι πολίτες. Επιπλέον, παρέχει και σημαντικό κίνητρο για την προτίμηση των γενοσήμων, τα οποία συμβάλλουν επίσης σημαντικά στην δημοσιονομική εξυγίανση, αφού συνεπάγονται μικρότερο κόστος τόσο για την κρατική αποζημίωση, όσο και συνολικά για την ιδιωτική συμμετοχή.
 
2. ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ- ΠΡΟΣΘΗΚΗ
«Άρθρο...
Ανώτατα Όρια Ωραρίου Λειτουργίας Φαρμακείων
1.    Το δεύτερο εδάφιο της παρ.1 του άρθρου 9 του ν.1963/1991 (Α’138), αντικαθίσταται ως εξής:
«Τα φαρμακεία απαγορεύεται να λειτουργούν στις κάτωθι αργίες εκάστου έτους, με την επιφύλαξη των διατάξεων περί διανυκτερεύσεων και διημερεύσεων: την 25η Μαρτίου, την Μεγάλη Παρασκευή, τη Δευτέρα του Πάσχα, την 15η Αυγούστου, την 25η και την 26η Δεκεμβρίου, την 1η Ιανουαρίου, την 6η Ιανουαρίου, την Καθαρά Δευτέρα, την 1η Μαΐου, την 28η Οκτωβρίου και του Αγίου Πνεύματος, την ημέρα εορτής του Πολιούχου Αγίου της πόλης και την ημέρα Απελευθέρωσης της πόλης.»
2.    Το πρώτο εδάφιο της παρ.3 του άρθρου 9 του ν.1963/1991 (Α’138), αντικαθίσταται ως εξής:
«Ο νόμιμος εκπρόσωπος κάθε φαρμακείου, με την σύμφωνη γνώμη του υπεύθυνου φαρμακοποιού, δύναται να επιλέξει ωράριο λειτουργίας του φαρμακείου του, καθ` υπέρβαση των χρονικών ορίων της παραγράφου 1, πλην της Κυριακής, με την επιφύλαξη των παραγράφων 5 και 6 του άρθρου 22 του ν. 1483/1984 (Α’ 153) και εντός του χρονικού πλαισίου λειτουργίας των καταστημάτων λιανικής πώλησης, όπως αυτό καθορίζεται δυνάμει του άρθρου 23 του ν.2224/1994 (Α’112).»
3.    Στην παρ.1 του άρθρου 19 του ν.1902/1990 (Α’138), προστίθεται εδάφιο ως εξής:
      «Για τα φάρμακα για τα οποία καταλήγει επιτυχώς η διαδικασία διαπραγμάτευσης που ορίζεται στο άρθρο 254 του ν.4512/2018 (Α’5), το θεσμοθετημένο ποσοστό συμμετοχής των ασθενών περιορίζεται στο ήμισυ. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, το ποσοστό της προβλεπόμενης συμμετοχής του ασθενούς μπορεί να μειώνεται για τα γενόσημα φάρμακα.»
 
Αθήνα, 15 Μαΐου 2019
Οι προτείνοντες βουλευτές

Πάλλης Γεώργιος
 
Δρίτσας Θεόδωρος
 
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
 
Σιμορέλης Χρήστος
 

Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά