Συνάντηση Κατρούγκαλου με τον νέο πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας

Συνάρτηση με τον νέο πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροφσκι, μετά την τελετή ορκωμοσίας του, είχε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Του μετέφερε τις ευχές της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της Ελλάδας για τη θητεία του, σημειώνοντας ότι η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί παράδειγμα ειρηνικής επίλυσης διαφορών και συμβάλει στη σταθερότητα όλων των χωρών της περιοχής.

Από τη μεριά του, ο Στέβο Πεντάροφσκι επισήμανε ότι η χώρα του αναμένει τη στήριξη της Ελλάδας στην προσπάθεια της να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Η απόφαση της ΕΕ για τυχόν έναρξη των διαπραγματεύσεων με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία αναμένεται τον Ιούνιο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας είχε επίσης συνάντηση στα Σκόπια και με τον ομόλογό του, Νίκολα Ντιμιτρόφ, στην οποία εξετάστηκε η πορεία υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών και τρόποι ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Στην τελετή ορκωμοσίας του Στέβο Πεντάροφσκι παραβρέθηκαν ακόμη οι πρόεδροι της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεβ, της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα και του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών του Μαυροβουνίου, Σίρτζαν Νταρμάνοβιτς και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Φαρούκ Καϊμακτσί.

Ο 56χρονος Πεντάροφσκι διαδέχτηκε στο αξίωμα του Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας τον Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος είχε διατελέσει Πρόεδρος της χώρας δύο θητείες.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ