Κλείσιμο

Δική της γραμμή για την Μεσόγειο προωθεί η Τουρκία παρά την διεθνή καταδίκη

Μήνυμα στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Ευρωπαϊκή Ένωση πως η Τουρκία δεν πρόκειται να υποχωρήσει στις διεκδικήσεις της στην ανατολική Μεσόγειο έστειλε ανώτερος αξιωματούχος της τουρκικής διπλωματίας, επαναφέροντας την γραμμή της Άγκυρας ότι δεν είναι δυνατόν τα ελληνικά νησιά να έχουν πλήρη επήρεια στον καθορισμό των δικαιωμάτων στην θάλασσα.

Σε αναρτήσεις του στο Twitter ο γενικός γραμματέας του τουρκικού ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει «μαξιμαλιστικές» τις θέσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας, υποστηρίζοντας ότι η κυριότητα επί νήσων δεν προσδίδει πλήρη δικαιώματα στην οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών.

«Νησιά μπορεί να λάβουν μηδενική ή μειωμένη ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα εάν η παρουσία τους στρεβλώνει την ισότιμη οροθεσία», τονίζει ο Τσαγατάι Έρτζιγες, προσθέτοντας πως πρόκειται για θεμελιώδης αρχή στο διεθνές δίκαιο.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, κάλεσε τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να θυμάται το 1974 και να το κρατά φρέσκο στη μνήμη του.

Ο κ. Έρτζιγες υποστηρίζει πως τα τελικά θαλάσσια όρια καθορίζονται μόνον μέσω συμφωνιών ή δικαστικών αποφάσεων, αφήνοντας υπονοούμενα πως η Ελλάδα και η Κύπρος παραβιάζουν τα «πιθανά όρια» των τουρκικών ζωνών.

«Απουσία διευθέτησης, οι αλληλεπικαλυπτόμενες διεκδικήσεις υπερέχουν», προσθέτει, ουσιαστικά δικαιολογώντας πλήρως την συμπεριφορά της Άγκυρας στην Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Στο πλαίσιο αυτό ο τούρκος αξιωματούχος απορρίπτει την προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι η Άγκυρα κινδυνεύει να υποστεί κυρώσεις εάν επιμείνει στην γεώτρηση εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να εξισώνονται τα σύνορα της ΕΕ με τα κυπριακά σύνορα όταν αυτά προκύπτουν από παραβίαση των συμφερόντων τρίτων χωρών.

«Αυτό είναι πράγματι χονδροειδής παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να προστατεύει τα δικά της δικαιώματα και των τουρκοκυπρίων για υφαλοκρηπίδα / ΑΟΖ», καταλήγει ο κ. Έρτζιγες.

Την διακοπή της τουρκικής δραστηριότητας στην κυπριακή ΑΟΖ έχουν ζητήσει και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Στο πλευρό της Λευκωσίας έχουν ταχθεί και πολλές μεμονωμένες ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους η Γερμανία και η Γαλλία.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης