Μιλιταριστικές προκλήσεις Ερντογάν προς Κύπρο και Ελλάδα

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις κατά της Κύπρου και της Ελλάδας προέβη ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρουσιάζοντας την Τουρκία ως χώρα που αδικείται στην Μεσόγειο και καλείται να προασπίσει τα συμφέροντά της ακόμα και με τις ένοπλες δυνάμεις της.

Την στιγμή που η Άγκυρα έχει στείλει γεωτρύπανο για υποθαλάσσιες γεωτρήσεις ανοιχτά της Πάφου, ο κ. Ερντογάν υποστήριξε πως η Τουρκία υφίσταται «αυξανόμενες παραβιάσεις των δικαιωμάτων» της στο Αιγαίο και στην Κύπρο, και επισήμανε πως ο στρατός θα σταματήσει αυτές τις πιέσεις.

«Εσείς θα αντιμετωπίσετε, σαν ατσάλι, κάθε απειλή σε κάθε σπιθαμή των συνόρων μας, αλλά και πέρα από τα σύνορά μας», είπε ο κ. Ερντογάν απευθυνόμενος στους σπουδαστές της νεοσύστατης στρατιωτικής ακαδημίας, η οποία αντικατέστησε την σχολή ευελπίδων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Αποκάλεσε τον στρατό «εκπρόσωπο» και «ατσάλινη γροθιά» του λαού.

Αναφερόμενος στον εισβολή του 1974, που οδήγησε στην δημιουργία του ψευδοκράτους, ο κ. Ερντογάν υποστήριξε πως ο τουρκικός στρατός έσωσε «τους αδελφούς» τουρκοκύπριους από «τις συμμορίες δολοφόνων» που τους βασάνιζαν στην Κύπρο.

Στην αίθουσα όπου έλαβε χώρα η ομιλία υπήρχε και σημαία των κατεχόμενων, σύμφωνα με τηλεοπτικά πλάνα που μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Οι προκλήσεις Ερντογάν ήλθαν την στιγμή που αρχίζει εκ νέου ο προεκλογικός αγώνας για τον μητροπολιτικό Δήμο Κωνσταντινούπολης, αφότου η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή ακύρωσε την νίκη της κεμαλικής αντιπολίτευσης και διέταξε επανάληψη της ψηφοφορίας στις 23 Ιουνίου.

Την ίδια στιγμή είναι σε εξέλιξη μεγάλη άσκηση έρευνας και διάσωσης της Τουρκίας στο Αιγαίο, ανάμεσα σε Χίο και Μυτιλήνη, με την συμμετοχή του Ναυτικού, της Αεροπορίας, της Στρατοχωροφυλακής, της Ακτοφυλακής αλλά και της Ακτοφυλακής της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».
Πηγή: skai.gr