Τι προβλέπει ο Κώδικας Δεοντολογίας της Βουλής για τα δώρα σε βουλευτές

Σοβαρό ζήτημα προκύπτει με τις διακοπές του Αλέξη Τσίπρα στην πολυτελή θαλαμηγό του εφοπλιστή Παναγόπουλου μετά την αποκάλυψη από την ίδια την Κατερίνα Παναγοπούλου, ότι οι διακοπές του στο Ιόνιο με το πλοίο Odyssey έγιναν απόντων των ιδιοκτητών του κότερου.

Ο πρωθυπουργός έκανε χρήση του σκάφους ως δώρο από την οικογένεια της συμβούλου του, συζύγου του εκλιπόντος Περικλή Παναγόπουλου, Κατερίνας Παναγοπούλου. Ωστόσο, η παροχή δώρων και διευκολύνσεων, όπως η παραχώρηση θαλαμηγών για διακοπές, απαγορεύεται από τον Κώδικα Δεοντολογίας της Βουλής.

Σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας της Βουλής οι βουλευτές οφείλουν να μην δέχονται δώρα ή παροχές ή άλλα ωφελήματα των οποίων η χρήση ή η χρηματική αξία εγείρουν ζητήματα μεροληπτικής άσκησης των κοινοβουλευτικών τους καθηκόντων. Χρηματική αξία μεγαλύτερη των διακοσίων (200) ευρώ θεωρείται κατά τεκμήριο και σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, ικανή να εγείρει ζητήματα αμεροληψίας.

Η παρουσία του Πρωθυπουργού στη θαλαμηγό αναμένεται να είναι ένα από τα θέματα αντιπαράθεσης στη Βουλή κατά την τριήμερη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Το ζήτημα έθεσε στον ΣΚΑΪ ο Άδωνις Γεωργιάδης τονίζοντας ότι οι διακοπές του Αλέξη Τσίπρα στην πολυτελή θαλαμηγό του εφοπλιστή Παναγόπουλου ήταν παράνομες εάν δεν καταγράφηκαν στο «πόθεν έσχες» του πρωθυπουργού, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης.
Πηγή: skai.gr