Κατρούγκαλος: Δεν αλλάζουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο οι S-400

Η προγραμματισμένη απόκτηση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία δεν πρόκειται να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο Πέλαγος εφόσον δεν θα συνοδεύεται από την αγορά και των αμερικανικών μαχητικών F-35, εκτίμησε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος σημείωσε στον ραδιοσταθμό News 24/7 πως ο συνδυασμός των δύο όπλων θα μπορούσε πράγματι να προκαλέσει προβλήματα στην Ελλάδα. Δεδομένου όμως ότι αυτό το ενδεχόμενο φαντάζει αδύνατο, υποστήριξε πως οι επιχειρησιακές δυνατότητες των ελληνικών ένοπλων δυνάμεων αντισταθμίζουν τις τουρκικές δυνατότητες.

Ο κ. Κατρούγκαλος αποκάλυψε παράλληλα πως η Αθήνα συζητά με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την προμήθεια F-35, διευκρινίζοντας ωστόσο πως δεν εξετάζεται αγορά στην παρούσα συγκυρία.

Η Ουάσιγκτον έχει αναστείλει την παράδοση των F-35 στην τουρκική Αεροπορία, λόγω ανησυχιών πως οι S-400 θα συγκεντρώσουν απόρρητη τεχνογνωσία για τα αμερικανικά συστήματα.

Ερωτηθείς για την απόφαση της Τουρκίας να επιδιώξει γεώτρηση ανοιχτά της Κύπρου, στέλνοντας το γεωτρύπανο Fatih δυτικά της Πάφου, ο κ. Κατρούγκαλος απέδωσε την συμπεριφορά της Άγκυρας σε αποτυχημένη απόπειρα αντιπερισπασμού την στιγμή που οι εξελίξεις δεν την ευνοούν στην ανατολική Μεσόγειο.

Εκτίμησε μάλιστα πως οι τουρκικές ενέργειες ισοδυναμούν απλώς με προβολή ισχύος και αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθότι η Άγκυρα δεν έχει μόνη της την τεχνογνωσία για πραγματικές υποθαλάσσιες εξορύξεις.

«Δεν είναι σκοπός του Fatih να προχωρήσει σε πραγματική έρευνα», είπε.

Ο κ. Κατρούγκαλος υπενθύμισε πως η στάση της Τουρκίας έχει καταδικαστεί από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες δυνάμεις. Προσέθεσε παρά ταύτα πως η Αθήνα δεν επιθυμεί την απομόνωση της Άγκυρας, καθώς αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας.
Πηγή: skai.gr