Μελέτη για επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης, αρχίζουν οι δοκιμές των συρμών

Στα μέσα του 2021 εκτιμάται ότι θα έχει στα χέρια της η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ τη Μελέτη Ανάπτυξης του Μετρό Θεσσαλονίκης (ΜΑΜΘ), με χρονικό ορίζοντα σχεδιασμού το 2040, όπως επισήμανε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο πρόεδρος της εταιρείας, Γιάννης Μυλόπουλος, με αφορμή την προκήρυξη του σχετικού ανοιχτού διαγωνισμού.

Όπως εξήγησε, πρόκειται για την πρώτη μελέτη ανάπτυξης του Μετρό Θεσσαλονίκης που γίνεται ποτέ, αλλά και για την πρώτη ολοκληρωμένη συγκοινωνιακή μελέτη στην πόλη μετά το 2000, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία της για το μέλλον τόσο του έργου καθ' εαυτό, όσο και για τον συγκοινωνιακό σχεδιασμό στη Θεσσαλονίκη ευρύτερα.

«Η μελέτη αυτή προφανώς θα έπρεπε να έχει προηγηθεί του σχεδιασμού του Μετρό, άρα τώρα γίνεται πρωθύστερα. Ωστόσο, κάλλιο αργά, παρά αργότερα» υπογράμμισε ο κ. Μυλόπουλος και πρόσθεσε ότι οι μελετητές θα λάβουν υπόψη τους και τις δύο επεκτάσεις του έργου.

Η μελέτη, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Συγκοινωνιακού Έργου της πόλης (ΟΣΕΘ), περιλαμβάνει το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης (Π.Σ.Θ.) και τη γύρω Περιαστική Ζώνη με συνολικό πληθυσμό περίπου 991.847 κατοίκων, ήτοι σχεδόν το 90% του συνολικού πληθυσμού της πόλης.

Ο προϋπολογισμός του έργου
, που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ανέρχεται σε 2,99 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ).

Ο κ.Μυλόπουλος επιβεβαίωσε εν τω μεταξύ το χρονοδιάγραμμα παράδοσης του πρώτου συρμού, επισημαίνοντας ότι εντός του Μαΐου φτάνει στη Θεσσαλονίκη το πρώτο τρένο (σ.σ. το οποίο θα μπει σε διαδικασία δοκιμών για έναν χρόνο), ενώ μέσα στον τρέχοντα μήνα θα είναι έτοιμοι και δύο σταθμοί του Μετρό, αυτοί στον Ευκλείδη και την Παπάφη.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ