Κλείσιμο

Στην Πολωνία για τις εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Αναχώρησε χθες Τετάρτη για την Πολωνία ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, για να πάρει μέρος στην αυριανή πορεία μνήμης για τα έξι εκατομμύρια Εβραίων που εξοντώθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα, ενώ την Παρασκευή θα έχει συνάντηση με τον Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας Σάββα.

Στην 31η «Πορεία των Ζώντων», πορεία μνήμης για τα έξι εκατομμύρια Εβραίων που εξοντώθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα και ηχηρής καταδίκης του Ολοκαυτώματος, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη, 2 Μαΐου, στο Άουσβιτς-Μπιρκενάου, της Κρακοβίας, θα συμμετάσχει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ύστερα από πρόσκληση της Διεθνούς Οργανωτικής Επιτροπής της Πορείας και του ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Οργανισμού «AGAPE». Για τον σκοπό αυτό ο Παναγιώτατος αναχωρεί σήμερα, το απόγευμα, από την Πόλη για την Κρακοβία.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα τεθεί επικεφαλής της πορείας, στην οποία θα συμμετάσχουν πολιτικοί ηγέτες και περίπου είκοσι χιλιάδες απλοί πολίτες από όλο τον κόσμο, και η οποία θα διανύσει το ίδιο μονοπάτι των τριών χιλιομέτρων ανάμεσα στο Άουσβιτς και το Μπιρκενάου, το οποίο βάδισαν δεκάδες χιλιάδες Εβραίοι που θανατώθηκαν από τους Ναζί. Στην επίσημη εκδήλωση που θα ακολουθήσει, ο Παναγιώτατος θα είναι ο κεντρικός ομιλητής.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα παραστεί στα εγκαίνια της εκθέσεως για τα θύματα από την Ελλάδα στο Άουσβιτς, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων ήταν Εβραίοι. Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νικόλαος Βούτσης, ο οποίος προσκάλεσε επισήμως τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Το πρωί της Παρασκευής, 3 Μαΐου, ο Παναγιώτατος θα αναχωρήσει οδικώς για την πρωτεύουσα της Πολωνίας, Βαρσοβία, όπου το μεσημέρι θα έχει συνάντηση με τον Προκαθήμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Πολωνίας, Μητροπολίτη Βαρσοβίας Σάββα.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας οι δύο Προκαθήμενοι θα προσκυνήσουν στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας, την θεμελίωση του οποίου είχε τελέσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Αργότερα, την ίδια ημέρα, ο Παναγιώτατος και η συνοδεία του θα επιστρέψουν στην Πόλη.

Στην επίσημη επίσκεψή του στην Πολωνία ο Παναγιώτατος θα συνοδεύεται από τον Μητροπολίτη Γαλλίας Εμμανουήλ, τον Αρχιμ. Αγαθάγγελο Σίσκο, Αρχειοφύλακα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τον Άρχοντα Μ. Χαρτοφύλακα Παντελεήμονα Βίγκα, τον Διευθυντή του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας του, κ. Νικόλαο Παπαχρήστου, και τον φωτογράφο-δημοσιογράφο κ.Νικόλαο Μαγγίνα.

Πηγή: skai.gr