Ο απολογισμός των «παραδοσιακών εθίμων»: 15 νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες

Ο θάνατος του εικονολήπτη Κώστα Θεοδωρακάκη, αλλά και ο σοβαρός τραυματισμός της οχτάχρονης Αλεξίας από αδέσποτη σφαίρα, επαναφέρουν στο νου αντίστοιχες τραγωδίες που ήρθαν ως κατάληξη... ''πολεμικών'' εθίμων. Παρά το αίμα που έχει χυθεί, οι απόψεις γύρω από την κατάργηση, ή μη, αυτών των εθίμων διίστανται.

Ο τραγικός απολογισμός των ματωμένων εθίμων, τις τελευταίες δύο δεκαετίες είναι 15 νεκροί και εκατοντάδες ακρωτηριασμένοι και εγκαυματίες… 

Ρουκέτες, σαΐτες, βαρελότα, αυτοσχέδια πυροτεχνήματα και μπαλωθιές, αντί για χαρά, σκορπούν τον θάνατο και τη θλίψη στις οικογένειες των θυμάτων. 

Ο ιδιότυπος φόρος αίματος μετρά φέτος έναν νεκρό από τον σαϊτοπόλεμο της Καλαμάτας, ένα 8χρονο κορίτσι που δίνει μάχη να κρατηθεί στη ζωή, χτυπημένο από αδέσποτη σφαίρα στη Θήβα, και δύο ανήλικους από την Κω και την Αίγινα που κινδυνεύουν να χάσουν τα δάχτυλα τους.

Ο κατάλογος των θυμάτων όμως είναι μακρύς. 

Το Πάσχα του 2018, τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν από αυτοσχέδια βεγγαλικά το βράδυ της Ανάστασης, οι δύο σοβαρά. 

Το 2017, ο θάνατος του 11χρονου Μάριου από αδέσποτη σφαίρα στο Μενίδι, συγκλονίζει το Πανελλήνιο. Όπως και η 8χρονη στη Θήβα, ο Μάριος έπαιζε αμέριμνος στο προαύλιο του σχολείου του, όταν χτυπήθηκε από μπαλωθιές που έριχναν άτομα σε γειτονικό καταυλισμό. 

Από σφαίρες έπεσε νεκρός και ένας 25χρονος στην Κρήτη, το Πάσχα του 2014, όταν το όπλο ενός 40χρονου έπαθε εμπλοκή και εκπυρσοκρότησε, σκοτώνοντας τον νεαρό ποδοσφαιριστή Γιώργο Γυπαράκη και τραυματίζοντας στο πρόσωπο έναν 23χρονο.

Την ίδια ημέρα στη Σαντορίνη, μια τουρίστρια από την Αμερική παραλίγο να χάσει τη ζωή της από αυτοσχέδιο βαρελότο που της προκάλεσε βαρύτατα τραύματα στην κοιλιά και τα χέρια. 

Τέσσερις ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τη διετία 2010 - 2011 από βαρελότα και κροτίδες. Ανάμεσα τους, ένα επτάχρονο παιδί, γιος ιερέα από τη Δροσιά Χαλκίδας, που δέχτηκε φωτοβολίδα στο κεφάλι την ώρα της Ανάστασης. 

Αλλά και δύο άντρες στη Ρόδο, σκοτώθηκαν όταν εξερράγη το αυτοσχέδιο βεγγαλικό που κατασκεύαζαν. 

Παρά τους ελέγχους της αστυνομίας, δεκάδες χιλιάδες αυτοσχέδια πυροτεχνήματα εκτοξεύονται το βράδυ της Ανάστασης θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.  

Μόνο φέτος το Πάσχα, οι αρχές πραγματοποίησαν 25.377 ελέγχους κατά τους οποίους κατέσχεσαν περισσότερες από 330.000 κροτίδες, 10.899 πυροτεχνήματα, 3.136 βεγγαλικά, 424 αυτοσχέδιους μηχανισμούς ενώ πραγματοποιήθηκαν 77 συλλήψεις. 

Οι έλεγχοι πάντως αποδείχτηκαν εκ του αποτελέσματος ανεπαρκείς, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του και ένα 8χρονο κορίτσι να χαροπαλεύει στο νοσοκομείο. 

Πηγή: skai.gr