ΗΠΑ: Τέλος στην εξαίρεση της Ελλάδας και άλλων χωρών για ιρανικό πετρέλαιο

Τέλος στις εξαιρέσεις που επέτρεπαν σε οκτώ χώρες, ανάμεσά τους την Ελλάδα, να συνεχίσουν τις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν θέτουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, εγείροντας ανησυχίες για αναταραχές στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Κίνα και για άνοδο της τιμής του πετρελαίου.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως οι εξαιρέσεις, που κανονικά εκπνέουν στις 2 Μαΐου, δεν πρόκειται να ανανεωθούν, και συνεπώς όποια χώρα επιμείνει στην εισαγωγή ιρανικού αργού θα μπορεί να γίνει στόχος αμερικανικών κυρώσεων.

Η επιλογή της Ουάσιγκτον εντάσσεται στην εκστρατεία «μέγιστης πίεσης» που επιχειρεί να ασκήσει η κυβέρνηση Τραμπ στην Τεχεράνη, ώστε να περιορίσει το στρατιωτικό και διπλωματικό αποτύπωμα του ιρανικού καθεστώτος στην Συρία και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

«Μέγιστη πίεση στο ιρανικό καθεστώς σημαίνει μέγιστη πίεση. Για αυτόν τον λόγο οι ΗΠΑ δεν θα εκδώσουν οποιαδήποτε εξαίρεση σε εισαγωγείς ιρανικού πετρελαίου», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η Ελλάδα έχει ήδη μηδενίσει τις εισαγωγές από το Ιράν και συνεπώς δεν ανησυχεί για τυχόν ποινές. Στις αρχές Απριλίου ο κορυφαίος εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Ιράν, Μπράιαν Χουκ, υποστήριξε πως τρεις από τις οκτώ χώρες που είχαν λάβει εξαιρέσεις διάρκειας 180 ημερών τον περασμένο Νοέμβριο έχουν σταματήσει τις αγορές ιρανικού αργού, δίχως να τις κατονομάσει.

Σύμφωνα με αναλυτές που επικαλείται η «Wall Street Journal» πέραν της Ελλάδας οι εισαγωγές έχουν τερματιστεί επίσης σε Ιταλία και Ταϊβάν.

Αντίθετα, Κίνα, Τουρκία και Ινδία φαίνεται πως συνεχίζουν να προμηθεύονται φορτία ιρανικού πετρελαίου. Η απόφαση του Λευκού Οίκου μπορεί να προκαλέσει νέο γύρο τριβών, ειδικά δεδομένων των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσιγκτον για τον τερματισμό της σινο-αμερικανικής εμπορικής διαμάχης.

Η κινεζική κυβέρνηση έχει διατυπώσει την δυσαρέσκειά της με την στάση των ΗΠΑ όσον αφορά τις κυρώσεις.

Ανατίμηση του πετρελαίου;

Η κίνηση της κυβέρνησης Τραμπ μπορεί να ωθήσει προς τα πάνω την τιμή του πετρελαίου, καθώς μειώνει την προσφορά, όμως ο Λευκός Οίκος υποστήριξε πως έχει έλθει σε συμφωνία με την Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ώστε να αντισταθμιστεί το κενό που θα προκληθεί από την προσπάθεια εξάλειψης των ιρανικών εξαγωγών.

Η τιμή του της ποικιλίας Brent ενισχύεται κατά 2,4% σήμερα και διαμορφώνεται στα 73,7 δολάρια ανά βαρέλι, καθώς οι αγορές λαμβάνουν υπόψη τους την ανακοίνωση των ΗΠΑ. Η αξία του Brent αυξάνεται σχεδόν ακατάπαυστα από τα τέλη Μαρτίου.

«Η παγκόσμια αγορά πετρελαίου παραμένει καλά τροφοδοτημένη», ανέφερε ο κ. Πομπέο, διατυπώνοντας την πεποίθηση των ΗΠΑ πως η αγορά θα μείνει «σταθερή» παρά την απομάκρυνση από το ιρανικό αργό.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης