Η Τουρκία διαψεύδει (και) την παρενόχληση του ελικοπτέρου του ΓΕΣ

Διαψεύδει η Τουρκία τις καταγγελίες της Ελλάδας ότι μαχητικά F-16 παρενόχλησαν το ελικόπτερο όπου επέβαινε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Το περιστατικό, σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Άμυνας, έλαβε χώρα χθες το πρωί κοντά στην νησίδα Ρω, ενώ ο στρατηγός Γιώργος Καμπάς ταξίδευε ώστε να επισκεφτεί μονάδες της παραμεθορίου.

Ωστόσο, τούρκοι αξιωματούχοι διέρρευσαν στο κρατικό πρακτορείο Anadolu πως τα μαχητικά ουδέποτε προσέγγισαν επικίνδυνα το ελληνικό ελικόπτερο Huey. Προσέθεσαν πως τα F-16 εκτελούσαν προγραμματισμένα και τακτικά καθήκοντα στην περιοχή του Αιγαίου.

Πρόκειται για την δεύτερη φορά που η Άγκυρα διαψεύδει ελληνικές καταγγελίες περί παρενόχλησης υψηλόβαθμου αξιωματούχου.

Ανήμερα της 25ης Μαρτίου τουρκικά F-16 είχαν πετάξει υπερβολικά κοντά στο ελικόπτερο που μετέφερε τον πρωθυπουργό στο Αγαθονήσι, όμως η τουρκική πλευρά υποστήριξε ότι δεν υπήρξε παρενόχληση.

Οι περισσότερες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου πηγάζουν από την άρνηση της Τουρκίας να αποδεχτεί την έκταση των ελληνικών αιθέρων.

Τα χωρικά ύδατα της Ελλάδος εκτείνονται έως έξι ναυτικά μίλια από την ακτογραμμή των νησιών, όμως ο εναέριος χώρος εκτείνεται έως τα 10 ναυτικά μίλια, χάσμα που η Άγκυρα θεωρεί απαράδεκτο.
Πηγή: skai.gr