Στον ανακριτή οδηγείται σήμερα ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος

Ενώπιον του ειδικού εφέτη ανακριτή Ευ. Νικόπουλου θα εμφανιστεί σήμερα το μεσημέρι ο δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος που συνελήφθη χθες με ένταλμα του ανακριτή για την υπόθεση της μαφίας των φυλακών.

O γνωστός ποινικολόγος αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και της απόπειρας εκβίασης κατά του Αριστείδη Φλώρου, ο οποίος βρίσκεται ήδη στις φυλακές μετά την καταδίκη του σε 21 χρόνια κάθειρξη για την υπόθεση της Energa.

Σήμερα, εξάλλου, ενώπιον του ανακριτή αναμένεται να βρεθεί και ο δικηγόρος Θεόδωρος Παναγόπουλος οποίος επίσης διώκεται για τα ίδια αδικήματα, δηλαδή της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και της απόπειρας εκβίασης και για τον οποίο επίσης έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης. Οι δυο  δικηγόροι, έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν και να λάβουν προθεσμία από τον ανακριτή προκειμένου να προετοιμάσουν τις απολογίες τους, κάτι που αναμένεται να συμβεί σήμερα.
 
Ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος μαζί με τον Θεόδωρος Παναγόπουλο, ήταν δικηγόροι του Γιώργου Αντωνόπουλου για την υπόθεση της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος του, η οποία είχε γίνει το Νοέμβριο του 2014 έξω από το σπίτι του στη Πεντέλη. Ως ηθικός αυτουργός της απόπειρας ανθρωποκτονίας του Γιώργου Αντωνόπουλου, έχει καταδικασθεί σε πρώτο βαθμό σε 13 χρόνια κάθειρξη με αναστολή ο Αριστείδης Φλώρος.

Ο Γιώργος Αντωνόπουλος, σε καταθέσεις που είχε δώσει στις αρχές είχε αναφέρει πως θεωρεί τον Αριστείδη Φλώρο ως τον ηθικό αυτουργό της δολοφονικής επίθεσης εναντίον του. Έναν ισχυρισμό που αρνείται ο Αριστείδης Φλώρος, ο οποίος πρόσφατα κατέθεσε  στον ανακριτή για το συγκεκριμένο θέμα. 

Στην κατάθεση αυτή ο έγκλειστος επιχειρηματίας φέρεται να αναφέρει πως οι δύο συλληφθέντες δικηγόροι, δηλαδή οι Λυκουρέζος και Παναγόπουλος, του ζήτησαν χρήματα, προκειμένου ο πελάτης τους, δηλαδή,ο Γιώργος Αντωνόπουλος, να πάρει πίσω τις καταθέσεις του, σύμφωνα με τις οποίες θεωρούσε τον Αριστείδη Φλώρο ως ηθικό αυτουργό της απόπειρας δολοφονίας εναντίον του.

Παράλληλα από την έρευνα της αντιτρομοκρατικής για την υπόθεση της μαφίας των φυλακών καταγράφηκαν συνομιλίες ανάμεσα σε κακοποιούς, αλβανικής καταγωγής που κρατούνται στις φυλακές και τον προφυλακισμένο πλέον δικηγόρο Γιώργο Αντωνόπουλο από τις οποίες προέκυψαν κάποια στοιχεία για την υπόθεση των δύο δικηγόρων και πρωτίστως του Αλέξανδρου Λυκουρέζου.
 
Επίσης, σχετικά με την υπόθεση των δύο δικηγόρων είχε καταθέσει  πρόσφατα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, στη δίκη για τη δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, ο καθηγητής Ποινικού Δικαίου του ΕΚΠΑ και ποινικολόγος, Ηλίας Αναγνωστόπουλος. Μάλιστα, ο κ. Αναγνωστόπουλος έχει δώσει κατάθεση για το ίδιο θέμα και στον ανακριτή που ερευνά την υπόθεση της μαφίας των φυλακών.

Ο κ. Αναγνωστόπουλος, ο οποίος είχε εκπροσωπήσει μαζί με τον αδικοχαμένο Μιχάλη Ζαφειρόπουλο για ένα διάστημα τον Αριστείδη Φλώρο, ανέφερε στην κατάθεσή του στο δικαστήριο, μεταξύ άλλων:
  
«Στις 30 Αυγούστου 2017 με ειδοποίησε ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος ότι θα συναντούσε τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο και τον Γ. Αντωνόπουλο για να συζητήσουν την υπόθεση. Είπα ότι δεν θα πάω γιατί είμαι καινούργιος στην υπόθεση αλλά και γιατί δεν καταλαβαίνω το νόημα της συνάντησης. Δεν ήταν τροχαίο να τα βρουν. Έμοιαζε αφύσικο. Το ραντεβού ήταν για τις 18.30 και θα με ενημέρωνε μετά. Με πήρε την επόμενη ημέρα και μου είπε ότι κάναμε μια συζήτηση που δεν έβγαλε πουθενά. Μου είπε ότι τα χρήματα που ζητούνται είναι παράλογα. Του λέω 200-300 χιλιάδες; Μου λέει μιλάμε για πολλά! Του λέω 1 εκ; Και μου λέει βάλε. Του λέω 2; Μου λέει καλά είσαι! Μου είπε ότι τα ζήτησε ο Λυκουρέζος παρουσία του Θεόδωρου Παναγοπουλου ο οποίος δε μίλησε».
 
Ακόμη, στην κατάθεσή του ο κ. Αναγνωστόπουλος ανέφερε πως πριν τη δικάσιμο η οποία είχε οριστεί για τις 4 Σεπτεμβρίου 2017 τηλεφώνησε στον Αλέξανδρο Λυκουρέζο με τον οποίο και είχε την εξής συνομιλία. «Του είπα ότι είμαι κι εγώ στην υπόθεση. Του είπα ότι την Δευτέρα θα ζητήσουμε μια αναβολή επειδή δεν είμαι έτοιμος και ρώτησα αν θα είχε πρόβλημα να συμφωνήσει. Μου είπε: ‘’Δε φταις εσύ που τα πράγματα δεν έχουν προχωρήσει μέχρι σήμερα. Αν δεν υπάρξει κίνηση καλής θελήσεως και δεν αλλάξει κάτι μέσα στο Σαββατοκύριακο, εμείς θα αντιλέξουμε στο αίτημα αναβολής’’».
 
Σε δηλώσεις του, χθες, ο δικηγόρος Θεόδωρος Παναγόπουλος ανέφερε ότι έχει σκοπό να εμφανιστεί ο ίδιος στον ανακριτή και υποστήριξε ότι δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την υπόθεση. Ο ίδιος ανέφερε πως ενώπιον του ποτέ δεν ζητήθηκαν χρήματα και πως δεν είχε ποτέ κάποια προσωπική επαφή ή επικοινωνία με τον αδικοχαμένο Μιχάλη Ζαφειρόπουλο. «Ξέρω ότι έχω την συμπαράσταση όλων των συναδέλφων. Όλος ο κόσμος, ο νομικός μας κόσμος και όχι μόνον, ξέρει ποιος είμαι. Ειλικρινά επαφίεμαι πλέον στον Θεό, πουθενά αλλού», ανέφερε ο κ. Παναγόπουλος.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο συνήγορος του Αλέξανδρου Λυκουρέζου, Θρασύβουλος Κονταξής, τόνισε πως το ένταλμα σε βάρος του γνωστού δικηγόρου στερείται κάθε λογικής αιτιολογίας, καθώς ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος ασκεί δικηγορία έχει σταθερή κατοικία και τον ξέρουν όλοι, ενώ όπως πρόσθεσε, «ουδέποτε κλήθηκε από τις δικαστικές αρχές και αρνήθηκε». Χαρακτήρισε την έκδοση εντάλματος «δικονομική ακρότητα» και άφησε να εννοηθεί, ότι στην υπόθεση μπορεί να υπάρχουν και πολιτικές σκοπιμότητες.

Πάντως και οι δύο δικηγόροι, που θα λάβουν προθεσμία για να προετοιμάσουν τις απολογίες τους αρνούνται τις κατηγορίες σε βάρος τους και θα προσκομίσουν υπομνήματα με τις θέσεις τους στον ανακριτή.

Ωστόσο η έκδοση ενταλμάτων για τη σύλληψη τους, ενώ και οι δύο δεν έχουν κληθεί από τις ανακριτικές αρχές και δεν είχαν προβεί σε κίνηση φυγής, έχει προκαλέσει προβληματισμό και σχόλια στον νομικό- και όχι μόνον- κόσμο, καθώς θεωρείται μέτρο εξαιρετικά αυστηρό και χωρίς καμία νομική βάση.



Πηγή: Ιωάννα Μάνδρου