(Μη) απονομή δικαιοσύνης στα όρια της αρνησιδικίας - Δηλώσεις στον ΣΚΑΪ

Τα όρια της ανθρώπινης αντοχής ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις η απονομή της δικαιοσύνης στην Ελλάδα. Το κράτος δείχνει το πιο ανάλγητο πρόσωπό του, καθυστερώντας τις δικαστικές αποφάσεις με νομικούς σκοπέλους, κάτι που ουσιαστικά οδηγεί στα όρια της αρνησιδικίας. Οι δύο περιπτώσεις που παρουσιάζει ο ΣΚΑΪ είναι ενδεικτικές:

Περιμένουν εννιά χρόνια…

Η σύζυγος και ο 10χρονος γιος του Νίκου Τόντι περιμένουν να αποδοθεί δικαιοσύνη εννέα χρόνια τώρα. Ο 25χρονος υδραυλικός έπεσε νεκρός από σφαίρες αστυνομικού κατά τη διάρκεια συμπλοκής με ληστές στον Βύρωνα. Η οικογένεια του άτυχου μετανάστη περιμένει τη Δικαιοσύνη να της επιδικάσει την αποζημίωση ύψους 300.000 ευρώ. 

«Εκεί που έκανε το δικό του παιδί, την δική του οικογένεια, δεν χάρηκε τίποτα. Και δεν έφταιγε, να πούμε και αυτό δεν έφταιγε σε τίποτα» δήλωσε στον ΣΚΑΪ η κ. Αμαρίλντα Τόντι. «Έχω περάσει πάρα πολύ δύσκολα, να πω δεν είχα ούτε ένα ευρώ καμιά φορά. Δεν είναι ντροπή να το λες, αλλά έλεγα καμιά φορά πιο πάτο δεν μπορώ να πάω» σημείωσε. 

Χάρη σε νομικά τερτίπια μια χήρα στερείται τα μέσα για να μεγαλώσει με αξιοπρέπεια τον γιο της. Μια ακόμη περίπτωση που ενισχύει το αίσθημα των πολιτών για μη απονομή της Δικαιοσύνης.

«Από τη στιγμή που δεν έχει τον πατέρα του, τουλάχιστον το δημόσιο πρέπει να δώσει στο παιδί μου αυτό που του αξίζει τίποτε άλλο, αυτό που του αξίζει» τόνισε η γυναίκα.

«Η πολύχρονη καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης επιφέρει πλήγμα στον θεσμό της δικαιοσύνης»  σχολίασε ο συνήγορος της οικογένειας Μιχάλης Δημητρακόπουλος. 

Η υπόθεση της Μυρτώς 

Ο κατάλογος φτωχών ανθρώπων, που εκτός από τον πόνο τους έχουν να αντιμετωπίσουν και το τέρας του ελληνικού δημοσίου είναι μακρύς. 

Ανάμεσά τους και η μητέρα της Μυρτώς, της 15χρονης που χτυπήθηκε άγρια και κακοποιήθηκε σεξουαλικά τον Ιούλιο του 2012 στην Πάρο, από τον 22χρονο Πακιστανό.

«Όταν ένας άνθρωπος έχει ανάγκη τα έχει ανάγκη τότε που τα ζητάει, δεν τα έχει ανάγκη όταν η υγεία του έχει πάει αρκετά χειρότερα ή όταν η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη» τονίζει στο σταθμό μας η μητέρα της Μυρτώς Μαίρη Κοτρώτσου.

Από το 2017 έχει καταθέσει αγωγή κατά του ελληνικού δημοσίου γιατί οι αρχές επέτρεψαν με πράξεις ή παραλείψεις - όπως λέει - την είσοδο στην χώρα του βιαστή του παιδιού της. Ζητά από την πολιτεία τα μηνιαία έξοδα για την νοσηλεία του κοριτσιού της και ένα εφάπαξ ποσό ύψους 300.000 ευρώ.

«Να ζήσει η Μυρτώ στην καθημερινότητά της... Για όσο ζει. Δεν είπα να πάρουμε ένα ποσό εφάπαξ παχυλό για να το παγώσουμε σε μία τράπεζα. Όχι. Για όσο ζει κάθε μήνα, με τιμολόγια κανονικά» διευκρινίζει.

Το Νοέμβριο του 2018 που επρόκειτο να εκδικαστεί η υπόθεση της Μυρτώς το Δημόσιο ζήτησε αναβολή. 

«Είναι τα συνήθη που κάνει το κράτος για να το πηγαίνει πιο πέρα, πιο πέρα, πιο πέρα να περνάνε πέντε δέκα χρόνια. Πιθανόν αν έχει να κάνει με έναν ασθενή όπως στην δική μας περίπτωση να πεθάνει και ο ασθενείς, οπότε ακόμη καλύτερα για το ελληνικό κράτος» αναφέρει η κ. Κοτρώτσου. 
Πηγή: skai.gr