Κλείσιμο

Αγαλμα του έφιππου Αλεξάνδρου στην Αθήνα μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών (vid)

Στην συμβολή των οδών Αμαλίας και Βασιλίσσης Όλγας, κοντά στους Στύλους του Ολυμπίου Διός έχει τοποθετηθεί εδώ και λίγη ώρα ο έφιππος ανδριάντας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, έπειτα από καθυστέρηση…26 ολόκληρων ετών.

Το ύψος 3,5 μέτρων μεταλλικό άγαλμα είναι έργο του γλύπτη Γιάννη Παππά, και απεικονίζει τον νεαρό Αλέξανδρο να ιππεύει το άλογο του, φιλοτεχνήθηκε το 1993.

Σε κάθε περίπτωση ερωτήματα εγείρει αν  το τεταμένο κλίμα της εποχής με αφορμή το ονοματολογικό και τις σχέσεις Αθήνας και Σκοπίων αποτελούσε μέχρι σήμερα σημαντικό εμπόδιο για την τοποθέτηση του στο κέντρο της πόλης.

Ως αποτέλεσμα αυτό παρέμενε στον προαύλιο χώρο του Μουσείου Μπενάκη, όπου και στεγαζόταν το εργαστήρι του δημιουργού του.

Ο «έφιππος Αλέξανδρος» εν τέλει αποκτήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού και δωρίστηκε στον δήμο Αθηναίων.

Αξίζει να σημειωθεί πως αρχικές σκέψεις για το που θα τοποθετηθεί το, μέχρι πρότινος, « άστεγο» άγαλμα περιελάμβαναν τις τοποθεσίες « Πλατεία Κοτζιά», Ριζάρειο και πλατεία Ασωμάτων.

Βίντεο και Φωτογραφίες από την τοποθέτηση του αγάλματος, το οποίο βρίσκεται σε ειδικό βάθρο που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Παντελής Νικολακόπουλος και αποτελείται από το ίδιο κράμα μετάλλου με το άγαλμα, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από τουρίστες και περαστικούς που παρακολούθησαν τις διαδικασίες σταθεροποίησης του μνημείου, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Τα επίσημα αποκαλυπτήρια αναμένεται να γίνουν την Παρασκευή.