Απαλλαγή Τσουκάτου για τη Siemens πρότεινε η εισαγγελέας

Την απαλλαγή του Θεόδωρου Τσουκάτου για την υπόθεση της Siemens πρότεινε στη δίκη για τα μαύρα ταμεία του γερμανικού κολοσσού η εισαγγελέας Ελένη Σκεπαρνιά που συνέχισε και σήμερα, για δεύτερη μέρα, την αγόρευσή της.

Ο Θεόδωρος Τσουκάτος είχε εμπλακεί στην υπόθεση για 1 εκατομμύριο γερμανικά μάρκα, τα οποία έλαβε από τον τότε ισχυρό άνδρα της Siemens στη χώρα μας, Μιχάλη Χριστοφοράκο και από την πρώτη στιγμή υποστήριξε ότι δεν τα κράτησε αλλά τα έδωσε στο κομματικό ταμείο.

Ενδιαφέρον αποτελεί η παραδοχή της εισαγγελέως, ότι τα χρήματα δεν δόθηκαν στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ αλλά σε υπαλλήλους του ΟΤΕ που δεν εντοπίστηκαν από τις πολύχρονες έρευνες.

Η απαλλαγή Τσουκάτου και η εισαγγελική παραδοχή ότι τα χρήματα δεν τα κράτησε ο ίδιος ούτε δόθηκαν στο ΠΑΣΟΚ αποτελεί ενδιαφέρουσα εξέλιξη.

Ο δικηγόρος του Θεόδωρου Τσουκάτου, Διονύσιος Γκούσκος δήλωσε: « Η πρόταση της κ. Εισαγγελέως περί αθώωσης του Θ. Τσουκάτου ανεξαρτήτως της εσφαλμένης αιτιολογίας της, είναι μία πρώτη δικαίωση της Δικαιοσύνης και της λογικής».

Η εισαγγελέας κατά την πολύωρη αγόρευση της, εκτός της απαλλαγής του Θεόδωρου Τσουκάτου, αναφέρθηκε και στη ζημιά του ΟΤΕ, υποστηρίζοντας, ότι ήταν μεγαλύτερη από 69 εκ. Ευρώ που διατέθηκαν σε μίζες λόγω της πλημμελούς άσκησης καθηκόντων των στελεχών του, τόσο κατά την κατάθεση όσο και κατά την εκτέλεση της σύμβασης

Η εισαγγελική λειτουργός, αφού ανέφερε ότι η επιλογή της   Siemens για το έργο της ψηφιοποίησης των κέντρων του ΟΤΕ ήταν τεχνικά και οικονομικά ορθή,  καθώς ο ΟΤΕ είχε, όπως είπε, τεχνολογική εξάρτηση από τη γερμανική εταιρία λόγω προγενέστερων συμβάσεων τόνισε ότι, ωστόσο, τελικά, καταβλήθηκε πολύ υψηλότερο τίμημα από εκείνο που θα μπορούσε να έχει επιτευχθεί.

Κατά την εισαγγελική λειτουργό μία αναγκαία και επωφελής για την πορεία του ΟΤΕ επιλογή,οδηγήθηκε εξαιτίας παραλείψεων των στελεχών του σε βλάβη του Οργανισμού.

Όπως ανέφερε τα στελέχη του ΟΤΕ δεν διαπραγματεύτηκαν τις τιμές του υλικού που αγόρασαν, το οποίο όταν υπογράφηκε η επίδικη σύμβαση το 1997, θεωρούνταν πλέον «ώριμο τεχνολογικά» και επομένως έπρεπε να έχει μειωμένο κόστος. .
 
Οπως επίσης ανέφερε η εισαγγελέας, ακόμα και η ρήτρα του «προνομιακού πελάτη» που υπέγραψε ο ΟΤΕ υπογράφηκε με την ελληνική Siemens, έμεινε σχεδόν ανεφάρμοστη εξαρχής αφού το ελληνικό τμήμα του κολοσσού δεν είχε άλλους πελάτες εκτός Ελλάδας. 
 
Η εισαγγελέας τόνισε ότι μετά την υπογραφή της σύμβασης 8002\1997 η γερμανική εταιρεία άρχισε τον χρηματισμό και μεσαίων στελεχών του ΟΤΕ «ώστε να μην διατυπώνουν καμία αντίρρηση και κανέναν έλεγχο».
 
Η εισαγγελέας επίσης αναφέρθηκε στις αλλεπάλληλες επαφές που είχε ο Χριστοφοράκος με ηγετικά στελέχη του ΟΤΕ,με τον Τσουκάτο και τον Μαντέλη ακριβώς πριν την υπογραφή της σύμβασης.

Η εισαγγελέας αναφέρθηκε στην παραίτηση του τότε υπουργού Μεταφορών Χάρη Καστανίδη τον Αύγουστο του 1997 ο οποίος είχε πει χαρακτηριστικά ότι «ορισμένοι αντιλαμβάνονται την παρουσία μου ως εμπόδιο στα σχέδια τους». Όπως τόνισε η εισαγγελεάς «ο κ. Καστανίδης αντικαταστάθηκε αμέσως από τον Τάσο Μαντέλη».  
 
Σήμερα η κυρία Σκεπαρνιά πρότεινε την ενοχή 11 πρώην στελεχών του ΟΤΕ αλλά και την αθώωση
του πρώην προέδρου του οργανισμού, Νίκου Μανασή, για τον οποίο ανέφερε, ότι ήταν ο μοναδικός που προέβη σε συγκεκριμένες ενέργειες για την προάσπιση συμφερόντων του ΟΤΕ και προσπάθησε να ενεργοποιήσει τις ρήτρες.
 
 
 
 
Η εισαγγελέας για τον Θεόδωρο Τσουκάτο και τους συγκατηγορουμένους του στην υπόθεση του ενός εκατομυρίου γερμανικών μάρκων  ζήτησε την αθωώση τους για την κατηγορία της άμεσης συνέργειας σε δωροληψία αγνώστων υπαλλήλων που τους έχει αποδοθεί. Η εισαγγελική λειτουργός τόνισε ότι ο Τσουκάτος είπε ψέματα ότι δεν είχε επαφές με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο πριν από το 1998, αλλά και ότι είπε ψέματα πως τα χρήματα αποτελούσαν «χορηγία» την οποία παρέδωσε στο ΠΑΣΟΚ. 
Σύμφωνα με την εισαγγγελέα τα χρήματα που έφτασαν στα χέρια του κ. Τσουκάτου μέσω εμβασμάτων από παρένθετα πρόσωπα (τμηματικά στο γραφείο του στο ΠΑΣΟΚ) δεν κατέληξαν στα ταμεία του κόμματος «από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε πως τα χρήματα μπήκαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα το διέψευσε από την αρχή. Οι ταμίες σε όλες τις καταθέσεις τους κατά τη προδικασία δεν επιβεβαιώσαν τον Τσουκάτο. Όσα όψιμα ισχυρίστηκαν εδώ δεν είναι πιστευτά και γι αυτό διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία οι καταθέσεις τους να ελεγχθούν για ψευδορκία. Από τα ημερολόγια του Χριστοφοράκου προέκυψε πως ο Τσουκάτος έλεγε ψέματα σε όλη την προδικασία και στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής ότι τον είδε για πρώτη φορά το 1998. Στην πραγματικότητα το 1997 είχε τουλάχιστον έντεκα επαφές μαζί του. Είχαν πολλές επαφές και το 1998 και το 1999. Ο Χριστοφοράκος είχε τηλεφωνικές επαφές και συναντήσεις με τον Τσουκάτο πριν και μετά την υπογραφή και κατά την υλοποίηση της σύμβασης 8002. Τα χρήματα δεν δόθηκαν για χορηγία" κατέληξε η κυρία Σκεπαρνιά.
Κατά την εισαγγελέα ο κ. Τσουκάτος επέλεξε να πει τα περί χορηγίας, ώστε να καλύψει με σχετικά ανώδυνο τρόπο τον χρηματισμό άλλων προσώπων.Το είπε γιατί ήταν πλημμέλημα η χορηγία στο κόμμα που ήδη είχε παραγραφεί τόνισε επίσης η κυρία Σκεπαρνιά. 
Με την έναρξη της σημερινής δεύτερης ημέρας της αγόρευσης της η εισαγγελέας ολοκλήρωσε το κεφάλαιο των κατηγορουμένων, πρώην στελεχών της μητρικής ζίμενς ζητώντας την ενοχή των Ράιχαρντ Σίκατσεκ,  Ρούντολφ Βόλφγκανγκ, Ερνστ Καιλ Φον Γιανγκεμαν και Φράνσις Γιόσεφ Ρίχτερ.


Πηγή: Ιωάννα Μάνδρου