Κλείσιμο

Aποζημίωση για στρατιωτικό ατύχημα μετά από 19 χρόνια

Αποζημίωση μετά από 19 χρόνια ολόκληρα χρόνια θα λάβει οικογένεια 22χρονου, τότε, φοιτητή που έχασε τη ζωή του, όταν περνούσε με το μηχανάκι του έξω από το Στρατόπεδο στο Σκαραμαγκά και μία αδέσποτη σφαίρα πολεμικού όπλου του αφαίρεσε τη ζωή.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε αμετάκλητα πλέον να καταβάλει το ελληνικό δημόσιο 800.000 ευρώ, συν τους νόμιμούς τόκους, στους γονείς και τα δύο αδέλφια του φοιτητή, τότε , ο οποίος ένα βράδυ  του Ιουλίου του 2000 που επέστρεφε με τη vespa του  από την Ελευσίνα στο σπίτι του  στη Νίκαια, έχασε τη ζωή του από  μια αδέσποτη σφαίρα πολεμικού όπλου, έξω από το στρατόπεδο Στεφανάκη, στη λεωφόρο Σχιστού στο Σκαραμαγκά.

Το Α΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση  του Ελληνικού Δημοσίου που ζητούσε να μην ισχύσει ( να αναιρεθεί)  η  απόφαση  του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, η οποία είχε επιδικάσει στους συγγενείς του άτυχου νεαρού το ποσό των 800.000 ευρώ.  

Όπως προκύπτει από τη δικαστική απόφαση η σφαίρα που βρήκε θανάσιμα τον φοιτητή, ήταν από το όπλο  33χρόνου επιλοχία πυροβολικού της 180 Μοίρας Κατευθυνομένων Βλημάτων ο οποίος εκτελούσε εκείνη τη νύκτα καθήκοντα αξιωματικού υπηρεσίας στρατοπέδου.

Οι γονείς και τα δύο αδέλφια  του φοιτητή προσέφυγαν στα Διοικητικά Δικαστήρια και ζήτησαν να τους επιδικαστεί το ποσό των 1.399.920. Το επίμαχο ποσό ζητούσαν ως χρηματική ικανοποίηση για τη  ψυχική  οδύνη  που υπέστησαν από τον απροσδόκητο  θάνατο του γιου και αδελφού τους.

 Τα Διοικητικά Δικαστήρια σε πρώτο και δεύτερο βαθμό επιδικάσαν από 300.000 ευρώ σε κάθε ένα από τους δύο γονείς και από 100.000 ευρώ σε κάθε ένα από τα δύο αδέλφια (συνολικά 800.000 ευρώ) συν τους νόμιμους τόκους.

Το Ελληνικό Δημόσιο είχε αντίθετη άποψη και κατέθεσε στο ΣτΕ αναίρεση κατά της εφετειακής απόφασης, υποστηρίζοντας ότι το ποσό είναι υπέρμετρα υψηλό και αντίθετο στην συνταγματική  αρχή της αναλογικότητας.

Τελικά, το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση αναίρεσης του Ελληνικού Δημοσίου.

Πηγή: Ιωάννα Μάνδρου