Χωρίς μοσχεύματα η Ελλάδα. Τρία χρόνια με μηχανική καρδιά αλλά αισιόδοξη

Ρεπορτάζ: Μαρία Δουρουδή

Ουραγός σε όλη την Ευρώπη παραμένει η Ελλάδα στη δωρεά οργάνων, με πολλές εκατοντάδες συνανθρώπους μας να αναγκάζονται να περιμένουν με αγωνία για χρόνια σε λίστες αναμονής. 

Ένας τέτοιος άνθρωπος είναι και η 28χρονη Ελεάννα Ναβροζίδη που εδώ και τρία χρόνια περιμένει τη σειρά της για να υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς. 

Είναι αναγκασμένη να ζει με ένα μηχάνημα το οποίο είναι ραμμένο πάνω της καθώς πάσχει από διατατική καρδιοπάθεια. 

Παρά τις δυσκολίες στέλνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας, ακόμα και στους δικούς της ανθρώπους. Και μπορεί να είναι ψύχραιμη αλλά όσο περνά ο καιρός και δεν βρίσκεται μόσχευμα, ανησυχεί.

«Εντάξει, για όλους υπάρχει κάτι. Δεν πιστεύω ότι δεν θα έρθει, αλλά το θέμα είναι πότε θα έρθει» λέει στη δημοσιογράφο του ΣΚΑΪ Μαρία Δουρουδή. 

Η Ελεάννα είναι μία από τους 40 ασθενείς, που περιμένουν σήμερα στη λίστα για μεταμόσχευση καρδιάς. 1.200 άνθρωποι περιμένουν στη λίστα για νεφρό και 150 για ήπαρ. 

Η χώρα μας είναι ουραγός στη δωρεά οργάνων στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του εθνικού οργανισμού μεταμοσχεύσεων, την τελευταία πενταετία ανά εκατομμύριο πληθυσμού αντιστοιχούν από 4 - 6 δότες.