7ο Παναρσακειακό Μαθητικό Συνέδριο: «Σύγχρονος άνθρωπος-ψηφιακή τεχνολογία»

Η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία διοργανώνει την Τετάρτη 17 και την Πέμπτη 18 Απριλίου 2019 στα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία Εκάλης το «7ο Παναρσακειακό Μαθητικό Συνέδριο» με θέμα «Σύγχρονος άνθρωπος και ψηφιακή τεχνολογία: προκλήσεις και προβληματισμοί».

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, καθηγητής του Τμήματος λεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του Massachusetts Institute of Technology (MIT), ο οποίος τιμήθηκε το 2018 με την κορυφαία διάκριση Rolf Nevanlinna Prize για τη συμβολή του στα μαθηματικά των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ο τίτλος της ομιλίας του καθηγητή Κ. Δασκαλάκη είναι «Πώς οι ψηφιακές τεχνολογίες αλλάζουν τον κόσμο γύρω μας;».

Σκοπός του Συνεδρίου, που αποτελεί προσομοίωση επιστημονικών συνεδρίων, είναι να φέρει τους μαθητές αντιμέτωπους με τον δυναμικό κόσμο της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας και τους πολλαπλούς δρόμους που αυτή ανοίγει στο μέλλον. Πολύς λόγος γίνεται σήμερα για τεχνικά άψογες κατασκευές, για νοήμονες μηχανές, για έξυπνες εφαρμογές και έξυπνες πόλεις, για νέα υλικά, για πρωτοποριακές θεραπείες, για ευφυή λογισμικά, για μεγάλα δεδομένα, για δίκτυα επικοινωνίας. Πώς μπορούμε να ελέγξουμε και να αποφασίσουμε ποια απ’ όλα αυτά τα τεχνολογικά επιτεύγματα, με ποιο τρόπο και υπό ποιες προϋποθέσεις θα οδηγήσουν τον κόσμο και τον άνθρωπο σε ένα αύριο πιο εύκολο αλλά ταυτόχρονα ουσιαστικό; Το Συνέδριο επιδιώκει να καταστήσει σαφές στους μαθητές ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για τον σημερινό νέο είναι να επινοήσειτο μέλλον του.

Στο Συνέδριο συμμετέχουν ως εισηγητές μαθητές από τα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Γυμνάσια και Λύκεια Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Ιωαννίνων και Τιράνων καθώς και μαθητές από δημόσια και ιδιωτικά, γενικά και επαγγελματικά Λύκεια της Αττικής. Ειδικότερα, 700 μαθητές με την καθοδήγηση 120 περίπου εκπαιδευτικών σε όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους εργάστηκαν σε ομάδες, διερεύνησαν, προβληματίστηκαν, ευαισθητοποιήθηκαν σε θέματα αιχμής που θέτει η ψηφιακή τεχνολογία. Το αποτέλεσμα αυτής της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι 130 εργασίες που οι ίδιοι οι μαθητές και οι μαθήτριες παρουσιάζουν δημόσια στο Συνέδριο ως εισηγήσεις, poster, εργαστήρια, ταινίες μικρού μήκους, δρώμενα, έκθεση εικαστικού υλικού, ρητορικά αγωνίσματα, ψηφιακές εφαρμογές.

Το Συνέδριο πραγματοποιείται σε συνεργασία με διακεκριμένους Πανεπιστημιακούς και ανθρώπους των γραμμάτων, οι οποίοι έχουν στηρίξει επιστημονικά τις μαθητικές εργασίες και τις ημέρες διεξαγωγής του συνεδρίου θα προεδρεύσουν στις συνεδρίες και θα συνομιλήσουν με τους μαθητές και το κοινό.

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί σε παράλληλες συνεδρίες στο Κεντρικό Θέατρο, το Αμφιθέατρο και αίθουσες των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων Εκάλης στη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου, διότι αποτελεί όχημα παιδείας για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες. Το Συνέδριο μπορούν να παρακολουθήσουν οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι γονείς τους καθώς και όλα τα ενδιαφερόμενα μέλη της επιστημονικής, ερευνητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας στη χώρα μας.

Η ομιλία του καθηγητή Κωνσταντίνου Δασκαλάκη θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω της ιστοσελίδας των Αρσακείων Σχολείων https://arsakeio.gr και της σελίδας τους στο facebook.

Επικοινωνία:

Εποπτεία Σχολείων Τηλ. 2106755555, Εσωτ. 140, 125
Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://synedria.arsakeio.gr/

Επιστημονική Επιτροπή του 7ου Παναρσακειακού Μαθητικού Συνεδρίου

1. Θεόδωρος Αντωνακόπουλος, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών, Τομέας Τηλεπικοινωνιών και
Τεχνολογίας Πληροφορίας

2. Δημήτριος Ασκούνης, Καθηγητής, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Τομέας Ηλεκτρικών Βιομηχανικών
Διατάξεων και Συστημάτων Αποφάσεων

3. Σταύρος Γιαγκάζογλου, Επίκουρος Καθηγητής Δογματικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Θεολογίας

4. Γεώργιος Καλκάνης, Ομότιμος Καθηγητής Φυσικής και Εκπαιδευτικών Ψηφιακών
Τεχνολογιών, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τομέας Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας
και Περιβάλλοντος

5. Βασίλειος Λαμπρινουδάκης, Ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (Αρσακείων ? Τοσιτσείων Σχολείων)

6. Δημήτριος Μούρτζης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα
Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών, Διευθυντής Εργαστηρίου Συστημάτων Παραγωγής και Αυτοματισμού / Δυναμικής Μηχανών

7. Θεμιστοκλής Παναγιωτόπουλος, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Τμήμα
Πληροφορικής

8. Δημήτρης Πλάντζος, Αναπληρωτής Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας

9. Μάκης Προβατάς, Δημοσιογράφος, Συγγραφέας

10. Διομήδης Σπινέλλης, Καθηγητής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Διευθυντής του Εργαστηρίου Επιχειρηματικής Αναλυτικής (BALab)

11. Νικόλαος (Χατζηνικολάου), Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής

12. Χρυσή Χατζηχρήστου,
Καθηγήτρια Σχολικής Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών