Κλείσιμο

Μερικές ώρες διήρκεσε η επιχείρηση «Νόμος και Τάξη» στα Εξάρχεια

Μερικές μόνο ώρες διήρκεσε η επικοινωνιακού τύπου επιχείρηση «Νόμος και Τάξη» στα Εξάρχεια, με τρεις συλλήψεις και 102 προσαγωγές, επιβεβαιώνοντας τους φόβους των κατοίκων ότι η επιχείρηση δεν θα έχει κάποια απτά και μόνιμα αποτελέσματα για την αναβάθμιση της περιοχής. Στην επίδειξη δύναμης της πολιτείας ενώπιον των ΜΜΕ, οι αντιεξουσιαστές και τα άλλα παραβατικά στοιχεία προέβησαν σε «αντεπίδειξη» δύναμης το απόγευμα, ενώ λίγο πριν τα μεσάνυχτα αστυνομικός διμοιρίας των ΜΑΤ δέχθηκε επίθεση στη συνοικία και τραυματίστηκε. 

Ειδικότερα, το απόγευμα κουκουλοφόροι διέλυσαν τη συγκέντρωση κατοίκων και επαγγελματιών των Εξαρχείων που διαμαρτύρονταν για την  υποβάθμιση της ιστορικής συνοικίας λόγω της κατάστασης βίας και ανομίας που επικρατεί. 

Η συγκέντρωση βρισκόταν σε εξέλιξη, παρουσία του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη και του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, όταν ομάδα αντιεξουσιαστών που εμφανίστηκαν από τα στενά των Εξαρχείων άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα και να πετούν νεράντζια στο πλήθος. Το αποτέλεσμα ήταν η συγκέντρωση να διαλυθεί. Μάλιστα, οι κουκουλοφόροι φώναξαν και συνθήματα κατά του αδικοχαμένου από τους τρομοκράτες της 17 Νοέμβρη Παύλου Μπακογιάννη, με τον Κώστα Μπακογιάννη να τους απαντά «σας έχω γραμμένους». 

Παράλληλα, είχαν ξεσπάσει επεισόδια με μολότοφ, χημικά και πετροπόλεμο στην Πατησίων, όπου ομάδα αντιεξουσιαστών προχώρησαν σε αντισυγκέντρωση, με αντικείμενο τόσο τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων και των επαγγελματιών, όσο και της πρωινής μεγάλης επιχείρησης της ΕΛΑΣ. 

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Καθημερινή της Παρασκευής, το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στα Εξάρχεια οι ένοπλοι που ακινητοποίησαν τους λιμενικούς, που πραγματοποιουσαν έφοδο σε σπίτι, προσποιήθηκαν τους αστυνομικούς!

Σημειώνεται ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ειδικών Φρουρών Στράτος Μαυροειδάκος δήλωσε την Παρασκευή στον ΣΚΑΪ ότι βάσει των καταθέσεων των λιμενικών οι αντιεξουσιαστές που τούς επιτέθηκαν στα Εξάρχεια φορούσαν αλεξίσφαιρα και έφεραν βαρύ οπλισμό και ατομικό οπλισμό. 

«Σόου» χαρακτήρισε την επιχείρηση της αστυνομίας την Πέμπτη σε υπό κατάληψη κτήρια στα Εξάρχεια ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ τόνισε ότι συνέλαβαν γυναικόπαιδα και πρόσφυγες. Εκτίμησε μάλιστα ότι  επέλεξαν τα συγκεκριμένα κτήρια γιατί ήξεραν πως δε θα βρουν αντίσταση, ώστε να μην διαταράξουν τις ισορροπίες με τις ομάδες που καταλαμβάνουν κτήρια και ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο.  Ο. Παπαθεοδώρου σημείωσε πως κάθε επεισόδιο με κουκουλοφόρους και ρίψη μολότοφ στην περιοχή του Πολυτεχνείου, κοστίζει στον έλληνα φορολογούμενο 10 με 15 χιλιάδες ευρώ.

«Η Αστυνομία δρα μεθοδικά και διασφαλίζει το αποτέλεσμα [...] Δεν είναι η πρώτη φορά που η Αστυνομία ενεργεί στα Εξάρχεια [...] Η Αστυνομία ενεργεί και θα συνεχίσει να ενεργεί για να κάνει τη δουλειά της, βεβαίως και στα Εξάρχεια» δήλωσε από την πλευρά της η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη. 

«Εξαιρετικά επιτυχημένη σε όλη της την έκταση» χαρακτήρισε την επιχείρηση της ΕΛΑΣ στα Εξάρχεια η Κατερίνα Παπακώστα μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Δεν υπάρχει άβατο στη χώρα» δήλωσε η  υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και πρόεδρος της Νέας Ελληνικής Ορμής, σχολιάζοντας τις αναφορές των ΜΜΕ περί άβατου των Εξαρχείων. 

«Η ΕΛΑΣ έδειξε ότι μπορεί να επιβάλλει την τάξη αν αφεθεί να κάνει τη δουλειά της» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία αναφερόμενη στην επιχείρηση της δυνάμεων της αστυνομίας στα Εξάρχεια με τρεις συλλήψεις και 90 προσαγωγές. 
Πηγή: skai.gr