Γερμανόφωνος Τύπος: Εσκεμμένη η προσφυγική δυστυχία στην Ελλάδα;

«Πάνω από 2.000 πρόσφυγες προσπάθησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο να περάσουν τα σύνορα Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας μετά από την κυκλοφορία ψευδών ειδήσεων ότι τα σύνορα είναι ανοιχτά. Αποκρούστηκαν ωστόσο από αστυνομικές δυνάμεις, γράφει η Kurier σε άρθρο με τίτλο "70.000 πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα". Η αυστριακή εφημερίδα σημειώνει ότι «περισσότεροι από 70.000 μετανάστες βρίσκονται σήμερα εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα. Οργανώσεις όπως η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ επιρρίπτει στην ΕΕ ότι αδιαφορεί και δεν τους στηρίζει. Η υπηρεσία του ΟΗΕ επικρίνει και την προσφυγική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, τονίζοντας ότι δεν βοηθά εν τέλει ούτε τους μετανάστες στην Ελλάδα, ούτε εκείνους στην Τουρκία. Στα ελληνικά κέντρα υποδοχής μεταναστών "οι συνθήκες είναι άθλιες" με τους μετανάστες να "ζουν μεταξύ σκουπιδιών, αρουραίων και κατσαρίδων", σημειώνεται. Ο Αντώνης Ρήγας από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα αποδίδει την κύρια ευθύνη στην ΕΕ, κάνοντας λόγο για "σχέδιο διατήρησης των κακών συνθηκών διαβίωσης στους καταυλισμούς με σκοπό την αποτροπή νέου κύματος προσφύγων".

Italien Italienische Euro-GeldmA?nze

SZ: «Στο χείλος του γκρεμού η Ιταλία»

Ενάμιση μήνα πριν τις ευρωεκλογές η Ιταλία παραπαίει μεταξύ επιθυμιών και σκληρής πραγματικότητας, σχολιάζει η Suddeutsche Zeitung με τίτλο «Στο χείλος του γκρεμού η Ιταλία». Η συγκυβέρνηση βρίσκεται από την εκλογή της, πριν από δέκα μήνες, μονίμως σε συνθήκες προεκλογικού αγώνα που δεν της επιτρέπει να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα. Προτεραιότητα της Λέγκα και των Πέντε Αστεριών δεν είναι τώρα οι Ιταλοί, αλλά οι ευρωεκλογές. Η πορεία της ιταλικής οικονομίας αποκαλύπτει τα ψέματα στα οποία καταφεύγουν οι κυβερνώντες: Δανεισμός και χρέος βρίσκονται σε άνοδο, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνονται τα επιτόκια των ομολόγων και η φορολογία. Η χρηματοδότηση με δανεικά των δύο βασικών προεκλογικών υποσχέσεων για το εισόδημα του πολίτη και την πρόωρη συνταξιοδότηση φέρνει τη χώρα στα πρόθυρα νέας οικονομικής κρίσης. Το φθινόπωρο, όταν η κυβέρνηση κληθεί να καλύψει τα τεράστια ελλείμματα του προϋπολογισμού για το 2020, οι Βρυξέλλες θα ζητήσουν πολλά και επίπονα μέτρα. Η Ιταλία μοιάζει σαν σε τροχιά σύγκρουσης με παγόβουνο. Όσο ισχυρότερη η σύγκρουση, τόσο ταχύτερα θα ξυπνήσουν οι Ιταλοί από τον εφιάλτη».

Benjamin Netanjahu mit Ehefrau Sara

FAZ: «Μάχη επιβίωσης για τον Νετανιάχου»

«Τα σχέδια του Μπέντζαμιν Νετανιάχου έγιναν πραγματικότητα, σχολιάζει στο πρωτοσέλιδό της η Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο «Μάχη επιβίωσης για τον Νετανιάχου» μετά τη νίκη του ισραηλινού πρωθυπουργού στις εκλογές. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός αναδείχθηκε νικητής στις εκλογές που πραγματοποίησε πρόωρα για να προλάβει δικαστική διαδικασία σε βάρος του για διαφθορά. Η νίκη του ωστόσο δεν ήταν λαμπρή. Ο άχρωμος αντίπαλός του διασφάλισε ίδιο αριθμό εδρών στην Κνεσέτ όσο και το κυβερνών Λικούντ. Ωστόσο ο Νετανιάχου πέτυχε για το κόμμα του το υψηλότερο ποσοστό στην ιστορία του. Ποτέ ο ισραηλινός πρωθυπουργός δεν ήταν τόσο ισχυρός στην βουλή. Οι κατηγορίες για διαφθορά σε τρεις περιπτώσεις και τρεις πρώην αρχηγοί ενόπλων δυνάμεων δεν κατάφεραν να τον νικήσουν. Το αντίθετο συνέβη. Το εκλογικό ποσοστό του Μπ. Νετανιάχου ενισχύθηκε κατά 3% σε σύγκριση με τις τελευταίες εκλογές».
Πηγή: Πηγή: DW - Στέφανος Γεωργακόπουλος