Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Ράμα μετά την ρήξη για την Χειμάρρα

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον ομόλογό του της Αλβανίας, Έντι Ράμα, στον απόηχο απόφασης των Τιράνων να απαλλοτριώσουν ακίνητα που ανήκουν στην ελληνική εθνική μειονότητα που κατοικεί στην Χειμάρρα.

Επί τάπητος τέθηκαν οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που κανονικά είναι προγραμματισμένο να ενεργοποιηθεί το καλοκαίρι, όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο Μαξίμου, δίχως να δώσει περαιτέρω πληροφορίες.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο πρωθυπουργός επικεντρώθηκε στοn νόμο για τις περιουσίες στην ακτή του Ιονίου και στο νόμο για τις μειονότητες.

Η Ελλάδα έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές πως η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας προϋποθέτει σεβασμό στα δικαιώματα των μειονοτήτων.

Τα Τίρανα επιχειρούν να αποσπάσουν παραλιακά ακίνητα στην Χειμάρρα ώστε να τα διαθέσουν για τουριστική αξιοποίηση, γεγονός που έχει προκαλέσει την οργή της μειονότητας και της ενόχληση της ελληνικής διπλωματίας.

Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έχει χαρακτηρίσει την απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης πολύ αρνητική εξέλιξη.

Τα Τίρανα έχουν αποσύρει από τον ιστότοπο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης την επίμαχη απόφαση, όμως έως τώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για απόσυρση ή αντικατάστασή της, που σημαίνει πως παραμένει σε ισχύ.

Πηγή: skai.gr