Πριν το Πάσχα στη Βουλή προς ψήφιση ο Ποινικός Κώδικας

Την αναγκαιότητα να μεταρρυθμιστεί το σύνολο του ποινικού μας συστήματος με την αλλαγή των Κωδίκων ( Ποινικού και Ποινικής Δικονομίας) που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης, επισήμανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στο δημοτικό σταθμό της Αθήνας (9,84) για τις επικείμενες αλλαγές και στηρίζοντας την προσπάθεια μεταρρύθμισης και το έργο των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε, ότι πρέπει επιτέλους το ποινικό μας δίκαιο να εξορθολογιστεί και να συμβαδίσει με αυτά των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών, επισημαίνοντας, ότι δεν μπορεί να τιμωρείται πιο αυστηρά κάποιος για υπεξαίρεση σε ένα δήμο από αυτόν που κατηγορείται για τρομοκρατική ενέργεια με ανθρωποκτονία.

Επιπλέον, τόνισε ότι" ο ποινικός κώδικας οφείλει να αντιμετωπίζεται ως ένα ενιαίο νομοθέτημα και όχι να συνθλίβεται διαρκώς από δεκάδες ειδικούς ποινικούς νόμους, που καταστούν εν τέλει το ποινικό μας σύστημα διάτρητο".

Χαρακτήρισε την ποινική μας δικονομία παρωχημένη και αναγνώρισε ότι με τον νέο ποινικό κώδικα, τον οποίον επιμελήθηκαν – όπως είπε – εξαίρετοι νομικοί, θα εναρμονιστούμε ως χώρα με το επίπεδο της υπόλοιπης Ευρώπης...

«Δεν υπάρχει ούτε λόγος καθυστέρησης ούτε λόγος παράτασης των πολλών συζητήσεων, τα θέματα είναι επιστημονικά, υπάρχει ένας διεθνής διάλογος και πρέπει με ψυχραιμία, με επιστημοσύνη και σε απόλυτη, ας το πούμε έτσι, συνομιλία με τα διεθνώς συμβαίνοντα να προχωρήσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

"Μετά από 70 χρόνια, σημείωσε, ας ακούσουμε τους έγκριτους νομικούς και ας προχωρήσουμε στον εκσυγχρονισμό του ποινικού μας συστήματος".

Πάντως η δημόσια διαβούλευση στην οποία έχουν τεθεί και τα δύο νομοθετήματα βρίσκεται σε εξέλιξη και λήγει στις 14 Απριλίου. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργού Μιχάλη Καλογήρου που "τρέχει" το θέμα, οι νέοι Κώδικες αναμένεται να ψηφιστούν αμέσως μετά το Πάσχα, ενώ η κατάθεση τους στη Βουλή αναμένεται λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης.
Πηγή: Ιωάννα Μάνδρου