Ομογενείς τα έψαλαν στον Κατρούγκαλο στη Νέα Υόρκη για τις Πρέσπες (video)

Ένταση επικράτησε τη Δευτέρα κατά την ομιλία του Γιώργου Κατρούγκαλου στην αίθουσα του Πανεπιστημίου Κολούμπια αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών.
 
Ο Υπουργός Εξωτερικών δέχθηκε ερωτήσεις από τους ομογενείς σε έντονο ύφος, ενώ τελικά αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι από την αίθουσα. Ειδικότερα όλα ξεκίνησαν όταν μετά από τήν τοποθέτηση του Υπουργού, έλαβε τον λόγο το στέλεχος της Παμμακεδονικής Ενωσης Αμερικής, Χρήστος Κόμσιος, ρωτώντας για την παραχώρηση του ονόματος, όπως επίσης και για άλλα επιμέρους ζητήματα, όπως η γεωγραφική έννοια της Μακεδονίας.

Ο κ. Κατρούγκαλος ζήτησε αρχικά από τους συντονιστές να επιτρέψουν τις ερωτήσεις, ακόμη και αυτού του περιεχομένου, επιμένοντας στην απάντησή του ότι η Συμφωνία είναι δίκαιη και συμφέρουσα τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη γειτονική χώρα, όπως επίσης και ότι διασφαλίζει την ειρήνη στην περιοχή.

Στη συνέχεια επικράτησε εκνευρισμός καθώς δεν δόθηκε άμεσα ο λόγος σε άλλους ομογενείς, με αποτέλεσμα 8 με 10 άτομα να αποχωρήσουν σε ένδειξη διαμαρυρίας, ενώ κάποιοι από αυτούς φώναξαν την λέξη “προδοσία”, όπως φαίνεται και στο βίντεο του Εθνικού Κήρυκα.



«Για ποιον λόγο δεν ήρθατε στην Αστόρια να κάνετε αυτήν την ομιλία και να συζητήσετε με τους ομογενείς;» είπε σε έντονο ύφος μια άλλη Ελληνοαμερικανίδα, πριν αποχωρήσει με ανάλογο τρόπο. Η κατάσταση παραλίγο να ξεφύγει όταν ο πρόεδρος των Βορειοηπειρωτών της Νέας Υόρκης, Κωνσταντίνος Τσιούρης, ζήτησε να κάνει ερώτηση επίμονα, αλλά αρχικά ο συντονιστής τού διεμήνυσε ότι δεν υπήρχε χρόνος.

Με τους υπεύθυνους ασφαλείας να του κάνουν συστάσεις και τελικά να τον απειλούν με αποβολή από την αίθουσα, ο κ. Τσιούρης είπε πως «ένα εκατομμύριο άτομα που διαμαρτυρήθηκαν στην Ελλάδα δεν είναι εθνικιστές» και εξέφρασε την αμφιβολία του εάν οι παρευρισκόμενοι στο πάνελ έχουν διαβάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σχολιάζοντας αργότερα το περιστατικό, ο κ. Κατρούγκαλος, ο οποίος τόνισε πως δεν είχε κανένα πρόβλημα να ακούσει τις ερωτήσεις αυτών που διαφωνούσαν, είπε ότι ο καλύτερος δρόμος είναι να «πείθεις αυτούς που έχουν αντίθετη άποψη, με επιχειρήματα».

Παρόντες στην αίθουσα ήταν η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Μαρία Θεοφίλη, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Κωνσταντίνος Κούτρας, ο Αναπληρωτής Μ.Α., Διονύσης Καλαμβρέζος και η πρόξενος Λάνα Ζωχιού.

Πηγή: ekirikas.com