Αυλαία Αποκριάς

Περισσότερες από τέσσερις ώρες διήρκεσε, η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση στην Πάτρα, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 30.000 καρναβαλιστές, οι οποίοι με την ζωντάνια, την φαντασία, την ευρηματικότητα και το κέφι τους έδωσαν για μία ακόμη φορά τον καλύτερό τους εαυτό.

Επικεφαλής της παρέλασης ήταν όπως πάντα ο βασιλιάς Καρνάβαλος, που φέτος ήταν ο "Ζορμπάς", καθισμένος στο εντυπωσιακό άρμα του. Αμέσως μετά, ακολουθούσε το καλλιτεχνικό άρμα της βασίλισσας, το οποίο παρέπεμπε στο δημοτικό θέατρο "Απόλλων" με δύο επιβλητικές σκάλες, ενώ ήταν στολισμένο με φυσικά λουλούδια.

Στη συνέχεια παρέλασαν τα 13 άρματα του δήμου Πατρέων που κατασκευάστηκαν στο Καρναβαλικό Εργαστήρι του δήμου, και από τα οποία δεν έλειπε η σατιρική ματιά.

Περίοπτη θέση κατείχαν ο Καραγκιόζης και το θέατρο σκιών, μέσω του άρματος "Πάμε Πάτρα - Πάμε Καρναβάλι", που βασίστηκε σ' ένα ποδήλατο, στον Καραγκιόζη και στις μορφές των ανθρώπων του Καρναβαλικού Εργαστηρίου.

Μετά την παρέλαση των αρμάτων ήρθε η σειρά των χιλιάδων καρναβαλιστών, που έχουν χαρακτηριστεί, ως η "ψυχή" του πατρινού Καρναβαλιού.

Για ακόμη μια χρονιά, τα 119 πληρώματα του "Κρυμμένου Θησαυρού" ξεδίπλωσαν την δημιουργική φαντασία τους και δημιούργησαν πρωτότυπες στολές, με πολλά και έντονα χρώματα, με περίτεχνα αξεσουάρ και ξεχωριστές κατασκευές.

Μάλιστα, κάποια από τα πληρώματα κατασκεύασαν και καρναβαλικά άρματα. Ακούραστοι οι 30.000 καρναβαλιστές διένυσαν μία μεγάλη απόσταση χορεύοντας και τραγουδώντας μεταδίδοντας έτσι το κέφι στους χιλιάδες των επισκεπτών που παρακολούθησαν την παρέλαση κάτω από πολύ καλές καιρικές συνθήκες.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν στις 9 το βράδυ της Κυριακής με την τελετή λήξης και το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου, στο λιμάνι της πόλης.

Στο Δήμο της Αθήνας, πραγματοποιήθηκαν διάφορες καρναβαλικές εκδηλώσεις στο Ζάππειο, το Σύνταγμα και την Πλάκα. Οι λιλιπούτειοι καρναβαλιστές είχαν τη δυνατότητα να διασκεδάσουν στο παιδικό πάρτυ, που διοργανώθηκε στο Ζάππειο με τις Μαγικές Σβούρες.

Στην πλατεία Συντάγματος είχε στηθεί η Καρναβαλοχώρα, που περιελάμβανε κινούμενα καρναβαλικά στοιχεία, εξέδρα θεαμάτων και δραστηριότητες, όπως ομαδικά παιχνίδια, κατασκευές, μεταμφιέσεις, χορό, κουκλοθέατρο, ζογκλέρ, θέατρα δρόμου, παραδοσιακά αποκριάτια έθιμα και πολλά άλλα.

Πηγή: skai.gr