Σταθάκης-υδραγονάνθερακες:«Σε 10 μέρες οι υπογραφές σε Ιόνιο–Κυπαρισσιακό»

Το επόμενο δεκαήμερο θα υπογραφούν οι συμβάσεις για την παραχώρηση των περιοχών του Ιονίου και του Κυπαρισσιακού κόλπου για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο συνέδριο «Power & Gas Supply».

Σε ό,τι αφορά τις έρευνες στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι στάλθηκαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο και επίκειται η κατάθεσή τους στη Βουλή για κύρωση, ενδεχομένως πριν από το καλοκαίρι.

Ο υπουργός τόνισε ότι η χώρα μας στον τομέα των υδρογονανθράκων έχει κοινό βηματισμό με την Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τις άλλες χώρες της περιοχής. Στο επίκεντρο, όπως είπε, βρίσκονται μεγάλα έργα όπως ο αγωγός East Med για τη μεταφορά φυσικού αερίου και την μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακή πύλη της Ευρώπης.

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο τομεάρχης Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Σκρέκας υποστήριξε ότι η ΔΕΗ έχει μετατραπεί σε εταιρεία - «ζόμπι», ενώ οι ζημιές από ρευματοκλοπές και απώλειες του συστήματος έχουν ξεπεράσει συνολικά το 1 δισ. ευρώ. Έκανε επίσης λόγο για καθυστέρηση στην εφαρμογή του target model, την εφαρμογή του οποίου προσδιόρισε στο πρώτο εξάμηνο του 2020, καθώς και στις έρευνες για υδρογονάνθρακες λέγοντας ότι στο διάστημα των τελευταίων τεσσάρων ετών δεν έχει γίνει ούτε μια ερευνητική γεώτρηση. Για τις ανανεώσιμες πηγές ανέφερε ότι το δίκτυο διανομής δεν αντέχει συμμετοχή τους πάνω από το 40% και τόνισε ότι στόχος της χώρας θα πρέπει να είναι οι εξαγωγές «πράσινης» ενέργειας με ανάπτυξη αιολικών πάρκων σε βραχονησίδες και ενίσχυση των διασυνδέσεων.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης σημείωσε ότι σήμερα έχουμε φτάσει σε «τραγέλαφο» με «κατάρρευση» της ΔΕΗ και πώληση ενέργειας μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ κάτω του κόστους, ενώ, όπως είπε, το μοντέλο της «μικρής ΔΕΗ» που είχε προωθήσει η προηγούμενη κυβέρνηση διασφάλιζε την απελευθέρωση της αγοράς με δύο τουλάχιστον ισχυρούς παίκτες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ