Αποστολάκης: Φόβος για ατύχημα στο Αιγαίο παρά τις τιτάνιες προσπάθειές μας

Η Ελλάδα καταβάλλει τιτάνιες προσπάθειες προκειμένου να διατηρήσει τις ισορροπίες στο Αιγαίο Πέλαγος όμως οι προκλήσεις της Τουρκίας μπορεί να οδηγήσουν σε ατύχημα το οποίο θα εξελιχθεί ανεξέλεγκτα, προειδοποίησε ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης κατά την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο υπουργός Άμυνας πρόσθεσε ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις επιδεικνύουν καθημερινά την ετοιμότητά τους αλλά και την προσοχή τους ώστε να μην υπάρξει θερμό επεισόδιο. «Το δύσκολο δεν είναι να κάνεις ένα πόλεμο, αλλά να μην κάνεις πόλεμο».

Η ένταση αυξήθηκε απότομα ανήμερα της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου, όταν δύο τουρκικά μαχητικά παρενόχλησαν το ελικόπτερο που μετέφερε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο ακριτικό Αγαθονήσι, περιστατικό που ο κ. Αποστολάκης χαρακτήρισε «χοντρή πατάτα».

«Είναι ένα άλλο κακό μήνυμα. Είσαστε εκεί για να κάνετε παραβιάσεις; To κάναμε κατεστημένο; Αυτό είναι το χειρότερο απ' όλα», είπε ο υπουργός Άμυνας, σύμφωνα με την ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου.

Τόνισε πως δεν είναι δυνατόν η Άγκυρα να ευαγγελίζεται ότι θέλει αποκλιμάκωση της έντασης αλλά συνάμα να «πετά ‘ρουκέτες’» και κάλεσε την τουρκική πλευρά να «σοβαρευτεί».

Ο ΥΕΘΑ στάθηκε στα τριμερή σχήματα που έχει συγκροτήσει η Ελλάδα με την Κύπρο και άλλες χώρες στην ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας πως μπορούν να λειτουργήσουν ως αντιστάθμισμα στις «αβάσιμες ενέργειες και επιδιώξεις» που έχει η Τουρκία στην περιοχή.

Παρά ταύτα ο κ. Αποστολάκης εμφανίστηκε μετρημένα αισιόδοξος για τις προσπάθειες βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

«Ψάχνουμε να βρούμε τρόπους πώς να λιγοστέψουμε την ένταση και την επικινδυνότητα αυτού που γίνεται σήμερα. Η μεθόδευση είναι ότι προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε τα υφιστάμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης τα οποία έχουν υπογραφεί από την εποχή Παπούλια - Γιλμάζ. Σε όσο ποσοστό καταφέρουμε να τα υλοποιήσουμε, είναι οι πρώτες κινήσεις προς την κατεύθυνση μείωσης της έντασης».
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ