Κλείσιμο

Ιεραρχία: Κόκκινη γραμμή η μισθοδοσία. Διαλόγος μόνο για την περιουσία

Στην απόφασή της να διατηρηθεί το ισχύον καθεστώς μισθοδοσίας των ιερέων αλλά ταυτόχρονα να συνεχιστεί ο διάλογος με την Πολιτεία για σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων και για την εκκλησιαστική περιουσία, εμμένει η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, εκφράζοντας παράλληλα  την αντίθεσή της με τις επιχειρούμενες συνταγματικές αλλαγές περι ουδετερόθρησκου Κράτους.

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας όπως σημειώνεται, «εμμένει στην απόφαση της Ιεραρχίας της 16ης Νοεμβρίου 2018, ήτοι να συνεχισθεί ο διάλογος με την Πολιτεία, αλλά «να εμμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των Κληρικών και των Εκκλησιαστικών Υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος».

Τα θέματα για τα οποία η Εκκλησία ζητά να συνεχιστεί ο διάλογος είναι: οι οργανικές θέσεις των Κληρικών και των Εκκλησιαστικών Υπαλλήλων, η αποζημίωση για την απαλλοτριωθείσα εκκλησιαστική περιουσία έως το 1939 και η διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας μετά τις Συμβάσεις της 18/9/1952.

Για τη συνταγματική αναθεώρηση, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας τονίζει την «πλήρη αντίθεσή της» στις επιχειρούμενες αλλαγές, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «η επόμενη αναθεωρητική Βουλή δεν θα καταργήσει ή αλλοιώσει τα άρθρα του Συντάγματος, που αναφέρονται στην πολιτισμική και κοινωνική ιδιοπροσωπεία του Έθνους μας και την προστασία της οικογένειας, που είναι το κύτταρο του κοινωνικού ιστού».

Επιπλέον, όπως σημειώνεται, η Σύνοδος αποδέχεται το κείμενο με τις θέσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που εστάλη στους αρχηγούς των κομμάτων πριν την πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση.
Πηγή: skai.gr