Αυτές είναι οι νέες ελληνικές ταυτότητες. Σε τσιπ τα βιομετρικά στοιχεία

Νέες ελληνικές ταυτότητες-«πιστωτικές κάρτες» στην… τελική ευθεία! Ο μειοδοτικός διαγωνισμός ανάθεσης του έργου, με την απόρρητη διαδικασία, προκηρύσσεται τις επόμενες ημέρες και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα το επόμενο 6μηνο.

Προοπτική κόστους για τον Έλληνα πολίτη κάτω από 7 ευρώ συν τα έξοδα των φωτογραφιών. Τσιπ με φωτογραφίες, δακτυλικό αποτύπωμα, ομάδα αίματος προαιρετικά και ό,τι άλλο… απόρρητο θα εμπεριέχεται στη νέα ταυτότητα. Η δέσμευση του μέγιστου ποσού που προϋπολογίζεται για το έργο για την επόμενη 15ετία ανέρχεται περίπου στα 500.000.000 ευρώ, δηλαδή 30.000.000 ευρώ τον χρόνο, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία.

Ποσά που αναμένεται να μειωθούν σημαντικά από τις προσφορές των εταιριών, οι οποίες εκτιμάται ότι θα είναι περισσότερες των 10 και ενδεχομένως θα επιχειρήσουν να πάρουν το έργο δίνοντας τη φθηνότερη προσφορά. Η εταιρία ή η κοινοπραξία που θα είναι η «απόλυτα φθηνότερη» θα… κερδίσει το έργο. Φυσικά θα πρέπει να πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές, να έχει αναλάβει αντίστοιχο έργο σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να έχει τυπώσει αριθμό τεμαχίων που αντιστοιχεί στους περίπου 10.000.000 κατοίκους της Ελλάδας.




Η ανάδοχος εταιρία υποχρεούται να κατασκευάσει νέο εκτυπωτήριο με τις απαραίτητες προδιαγραφές (βάση δεδομένων, δίκτυο, αντιστατικά δάπεδα, πόρτες ασφαλείας, περιβάλλον ατμοσφαιρικής πίεσης κ.ά.), το οποίο θα λειτουργήσει αρχικά πιλοτικά, ώστε όταν είναι έτοιμο, να κλείσει αυτό της οδού Χίου στην Καισαριανή, όπου βρίσκεται η σημερινή Διεύθυνση Διαβατηρίων.
Το έργο αφορά στην έκδοση ακόμη 10 διαβαθμισμένων εγγράφων, με αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας, όπως διαβατήρια, διπλώματα οδήγησης, άδειες παραμονής ομογενών από την Τουρκία και την Αλβανία, άδειες διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών (αρμοδιότητα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής), ταξιδιωτικά έγγραφα δικαιούχων πολιτικού ασύλου, ταυτότητες αστυνομικών και κάρτες πολιτικού προσωπικού του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Μέσω της ανάληψης κατασκευής πολλών εγγράφων αναμένεται να επιτευχθεί και η σχετική «έκπτωση». Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει εταιρίες από Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ελβετία, ΗΠΑ και Ισραήλ.

«Ζώνες» ασφάλειας

Οι ψηφιακές προδιαγραφές ασφαλείας χωρίζονται στις εξής 7 ζώνες:

Εμπρόσθια όψη


Ζώνη 1: Αριθμός Ταυτότητας (card number)
Ζώνη 2: Φύλο/Sex (Αρρεν/Θήλυ-Male/Female), Επώνυμο, Ονομα, Ημερομηνία Γέννησης, Ιθαγένεια
Ζώνη 3: Ημερομηνία Λήξης, Αριθμός Πρόσβασης Κάρτας, Αρχή Εκδοσης
Ζώνη 4: Υπογραφή Κατόχου
Ζώνη 5: Φωτογραφία

Οπίσθια όψη

Ζώνη 6: Ονομα Πατέρα, Ονομα Μητέρας, Τόπος Γέννησης, Ημερομηνία Εκδοσης, Ομάδα Αίματος, Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), ψηφιακό δακτυλικό αποτύπωμα
Ζώνη 7: Ζώνη Μηχανικής Ανάγνωσης (Machine Readable Zone-MRZ)
Φυσικά, στη νέα ταυτότητα έχουν τοποθετηθεί ο θυρεός Ελληνικής Δημοκρατίας, το όνομα της χώρας (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ/HELLENIC REPUBLIC), ο τύπος εγγράφου (ΔΕΛΤΙΟ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ/IDENTITY CARD), το σήμα ICAO (Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας), το ενσωματωμένο RFID chip.

Στο ενσωματωμένο ηλεκτρονικό μέσο αποθήκευσης περιέχονται: φωτογραφία, στοιχεία κατόχου, ύψος κατόχου (μετά τη συμπλήρωση του 24ου έτους ηλικίας), στοιχεία που απαιτούνται για υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, δήμος εγγραφής, αριθμός δημοτολογίου, τόπος έκδοσης δελτίου.

Ο τύπος του δελτίου ταυτότητας, όπως περιγράφεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση, είναι μορφότυπο σύμφωνα με τις συστάσεις του ICAO (International Civil Aviation Organization-Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας). Περιλαμβάνει:

– Ζώνη οπτικής εξέτασης
– Μηχανικώς αναγνώσιμη ζώνη
– Ενσωματωμένο ηλεκτρονικό μέσο αποθήκευσης σύμφωνα με τα πρότυπα ICAO για τα μηχανικώς αναγνώσιμα ταξιδιωτικά έγγραφα

Πηγή: eleftherostypos.gr