Τουρκία: Αδιανόητη η ελληνική ανακοίνωση για το Αιγαίο

«Αδιανόητη» χαρακτηρίζει η Τουρκία την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών για εθνική κυριαρχία της Ελλάδας στον εναέριο χώρο της πάνω από το Αιγαίο, επιμένοντας στην γραμμή αμφισβήτησης που τηρεί εδώ και χρόνια.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Αξόι, επαναλαμβάνει την πάγια τουρκική θέση πως η διαφορά τεσσάρων ναυτικών μιλιών που υπάρχει ανάμεσα στον εναέριο χώρο της Ελλάδας και τα χωρικά ύδατά της είναι «ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Χαρακτηρίζει δε «παράξενη» την απόφαση της Αθήνας να εκδώσει στην παρούσα χρονική συγκυρία τέτοια ανακοίνωση, που ήλθε ως απάντηση σε δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν. Στις 20 Μαρτίου ο ΥΠΕΞ Γιώργος Κατρούγκαλος θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη στην Αττάλεια.

Ο κ. Αξόι κάνει λόγο για «διεθνή εναέριο χώρο στο Αιγαίο» που θα πρέπει να χρησιμοποιείται ελεύθερα, και υποστηρίζει ότι αυτό δεν θα πρέπει να συνιστά σημείο αντιπαράθεσης ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα.

Αναφέρει μάλιστα πως οι τουρκικές πτήσεις είναι απόλυτα σύννομες με το διεθνές δίκαιο και κατηγορεί την Ελλάδα πως δεν συμπεριφέρεται ως καλός γείτονας και σύμμαχος όταν τις καταγγέλλει ως παραβιάσεις.

Η ένταση έρχεται περίπου έναν μήνα μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην γειτονική χώρα, όπου συμφωνήθηκε με τον κ. Ερντογάν να γίνουν διμερείς προσπάθειες ώστε να πέσουν οι τόνοι και να δρομολογηθεί εκ νέου συζήτηση γύρω από υφιστάμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Η κόντρα οφείλεται εν πολλοίς στο γεγονός ότι τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας εκτείνονται σε απόσταση 6 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της, όμως στους αιθέρες ασκεί κυριαρχία σε έκταση 10 ναυτικών μιλίων με διάταγμα που χρονολογείται από το 1931.

Η Άγκυρα δεχόταν επί δεκαετίες τα 10 ναυτικά μίλια στον εναέριο χώρο, όμως κυρίως από την δεκαετία του 1990 έχει υιοθετήσει πιο επιθετική στρατηγική.

Η Ελλάδα αντιτείνει πως εφόσον η σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας της δίνει το δικαίωμα να επεκτείνει την κυριαρχία της έως τα 12 ναυτικά μίλια τα 10 ν.μ. είναι κάτι απολύτως νόμιμο. Ο «δικαιούμενος το μείζον, δικαιούται και το έλασσον», σημειώνει παγίως το ελληνικό ΥΠΕΞ.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης