Τι αλλάζει σε άδειες και προσλήψεις στο Δημόσιο

Εγκύκλιο με οδηγίες για την εφαρμογή των νέων διατάξεων που αφορούν αποσπάσεις και μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων για λόγους υγείας, συμμετοχή των ΙΔΑΧ στο Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας αλλά και διεύρυνση των προστατευτικών διατάξεων για την πρόσληψη στο Δημόσιο μελών τρίτεκνων οικογενειών καθώς και ΑμεΑ απέστειλε προς υπουργεία και ΟΤΑ η υπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», βάσει των νέων διατάξεων, δίνεται η δυνατότητα απόσπασης ή μετάταξης υπαλλήλου για ιδιαίτερα σοβαρούς λόγους υγείας του ίδιου ή της οικογένειάς και του συμβιούντος με αυτόν πρόσωπο. Επίσης, επιτρέπεται η απόσπαση για συνυπηρέτηση στην περιοχή που υπηρετεί όχι μόνο ο σύζυγος, αλλά και ο συμβιών. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι στην περίπτωση που ο σύζυγος ή συμβιών είναι υπάλληλος με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου, η διάρκεια της απόσπασης του αιτούντος δεν θα υπερβαίνει τον χρόνο αυτό.

Επίσης, υπάλληλοι ΙΔΑΧ μπορούν να συμμετέχουν στην κάλυψη οργανικών θέσεων μόνιμου προσωπικού μέσω της κινητικότητας εφόσον δεν υπάρχουν ανάλογα αιτήματα μόνιμων υπαλλήλων ή οι αιτούντες δεν πληρούν τα απαιτούμενα προσόντα. Ο υπάλληλος μετατάσσεται σε προσωποπαγή θέση με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου η οποία καταργείται αυτοδικαίως με την αποχώρηση του υπαλλήλου.

Ως προς τις άδειες, η άδεια ανατροφής τέκνου επεκτείνεται σε θετούς και ανάδοχους γονείς αλλά και σε γονείς που έχουν τεκνοποιήσει μέσω παρένθετης μητέρας. Χρήση της άδειας μπορεί πλέον να κάνει και ο πατέρας, ανεξαρτήτως του τρόπου που έχει αποκτηθεί το τέκνο.

Παράλληλα, αυξάνεται σε 14 ημέρες ο συνολικός αριθμός των εργάσιμων ημερών κατ’ έτος για άδεια εξετάσεων (σ.σ. εκπαίδευσης), ενώ δικαίωμα χρήσης εκτός από τους μόνιμους έχουν και οι εργαζόμενοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Επίσης, αυξάνονται σε επτά εργάσιμες ημέρες κατ’ έτος οι άδειες για τρίτεκνους υπαλλήλους με ανήλικα τέκνα σε περίπτωση ασθενείας των τελευταίων, σε δέκα εργάσιμες ημέρες για τους πολύτεκνους και σε οκτώ για τις μονογονεϊκές.

Ακολούθως, καταργείται το όριο ηλικίας που υπήρχε για τη συμμετοχή υπαλλήλου σε μεταπτυχιακά, ενώ προβλέπονται ευνοϊκές διατάξεις για την πρόσληψη ατόμων με βαρηκοΐα ή κώφωση καθώς και μελών τρίτεκνων οικογενειών.

Ενδεικτικά, προβλέπεται ότι τα άτομα με κώφωση ή βαρηκοΐα με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω που κατέχουν βεβαίωση επάρκειας νοηματικής γλώσσας, προσλαμβάνονται χωρίς να απαιτείται η απόδειξη ξένης γλώσσας, εκτός και αν η γνώση της καθορίζεται ως απαιτούμενο τυπικό προσόν.
Πηγή: skai.gr