Βαρώτσος: Θα την πληρώσουν άλλα αγάλματα, ίσως αυτό του Κολοκοτρώνη

Σάλος από την πρόταση της υπουργού Πολιτισμού στον γλύπτη Κώστα Βαρώτσο να μεταφερθεί στα Σκόπια ο Δρομέας, πρόταση που επιβεβαίωσε νωρίτερα μέσω του ΣΚΑΙ ο ίδιος ο γλύπτης.

Όπως δήλωσε, η κα Ζορμπά τον κάλεσε στο γραφείο της την Παρασκευή και του ανέφερε την ιδέα της ανταλλαγής με σκοπιανό άγαλμα.

«Έμεινα εμβρόντητος και πέραν του αστείου της υπόθεσης, της είπα φυσικά όχι», δήλωσε ο γλύπτης.

«Αυτό που με συγκλονίζει είναι ότι η κυρία Ζορμπά επιχείρησε να διαψεύσει τη συνάντησή μας στην οποία ήταν παρόντες και άλλοι καλλιτέχνες οι οποίοι θα εκπροσωπήσουν τη χώρα στην μπιενάλε της Βενετίας» πρόσθεσε ο κύριος Βαρώτσος.

«Ευτυχώς εγώ ζω και προστατεύω τον δρομέα, φοβάμαι όμως ότι θα την πληρώσουν άλλα αγάλματα της Αθήνας, όπως αυτό του Κολοκοτρώνη μπροστά από την παλιά βουλή», είπε επίσης.

«Δεν υπάρχει καμία πρωτοβουλία για ανταλλαγή μνημείων», αναφέρει κυβερνητική πηγή της Βόρειας Μακεδονίας στο κρατικό πρακτορείο MIA, σχολιάζοντας τα σχετικά δημοσιεύματα.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών, υπεγράφη προκειμένου να προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών και να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Είμαστε προσηλωμένοι στην εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών η οποία προβλέπει πως μέσα στο επόμενο διάστημα όλα τα μνημεία που ανήκουν στην ιστορία της Ελλάδος θα επισημαίνεται ότι είναι τέτοια. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία άλλη πρωτοβουλία από την κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», αναφέρεται στο MIA.

Την απάντησή του για το θέμα ανήρτησε ο υποψήφιος δήμαρχος για την πρωτεύουσα Κώστας Μπακογιάννης. «Τα σύμβολα της πρωτεύουσας δεν προσφέρονται για τις δημόσιες σχέσεις κανενός υπουργού και καμίας κυβέρνησης. Να σεβόμαστε την Αθήνα και τον πολιτισμό της», έγραψε στο twitter.



«Ακούγεται σαν κακόγουστο αστείο, αλλά δυστυχώς δεν είναι. Πρόκειται για μια θλιβερή υπόθεση» δήλωσε η Τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α΄ Αθηνών κ. Όλγα Κεφαλογιάννη.
 
Πρόσθεσε πως το Υπουργείο Πολιτισμού και προσωπικά η Υπουργός κ. Μυρσίνη Ζορμπά, οφείλουν άμεσα να ξεκαθαρίσουν την αδιανόητη ιστορία της ανταλλαγής του “Δρομέα” των Αθηνών με άγαλμα από τα Σκόπια και να μας εξηγήσουν από πού ξεκίνησε η περίφημη “ιδέα”. 
 
«Ποιον ή ποιους θέλει να καλύψει η κ. Ζορμπά και διαψεύδει με αυτόν τον απρεπή τρόπο έναν καλλιτέχνη του μεγέθους, της σοβαρότητας και του κύρους του κ. Βαρώτσου;» διερωτάται η κα Κεφαλογιάννη. 


Πηγή: skai.gr