Στις 19 Μάρτιου η έκτακτη ιεραρχία για προτάσεις Γαβρόγλου και εκλογές

Στις 19-20 Μαρτίου θα συγκληθεί  εκτάκτως η Ιερά σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως  στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο, προκειμένου τω σώμα των ιεραρχών να αποφανθεί αν αποδέχεται ή όχι της προτάσεις Γαβρόγλου για σχέσεις κράτους - εκκλησίας και μισθοδοσία κλήρου, αλλά και να εκλεγουν νέοι μητροπολίτες σε Σιάτιστα, Γλυφάδα και Περιστερίου.

Στην ιεραρχία θα συζητηθεί και το θέμα της αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας για το οποίο η Εκκλησία της Ελλάδος δεν έχει λάβει ακόμα θέση.

Κατα την έξοδο του ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος δήλωσε: «Στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο συζητήσαμε αρκετά πράγματα, μεταξύ των οποίων και το θέμα της μισθοδοσίας» τόνισε, προσθέτοντας ότι αναφορικά με αυτό το θέμα θα γίνει ό,τι θέλει η πολιτεία, η εκκλησία και οι παπάδες. Μετά την σύγκληση της Ιεραρχία θα έχουμε καθαρή εικόνα» υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο ουκρανικό ζήτημα δήλωσε ότι δεν υπάρχει ακόμα απόφαση, καθώς οι επιτροπές συζητούν ακόμα: «Η απόφαση θα βγει κάποια στιγμή, καθώς το θέμα μελετάται» επεσήμανε.

Χθες, η ΔΙΣ έκανε δεκτή την παραίτηση του Μητροπολίτη Περιστερίου κ. Χρυσόστομου. Την παραίτηση κόμισε στη ΔΙΣ ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα συναντήθηκε με τον κ. Χρυσόστομο, στην κατοικία του στο Μητροπολιτικό Μέγαρο.

Στη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αναμένουν πλέον την επίσημη τοποθέτηση της Ιεραρχίας χωρίς να αποκλείουν αλλαγές επί του κειμένου. Παρόλα αυτά, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι αλλαγές αυτές θα περιοριστούν σε μια διαφορετική φραστική αποτύπωση, και δεν θα πρόκειται για επί της ουσίας αλλαγή των αρχικών θέσεων της κυβέρνησης.

Επίσκεψη διοικητή του Αγίου Όρους στην Ρωσία

Την ίδια ώρα άισθηση προακέλσε σε εκκλησιαστικούς κύκλους η χρονική στιγμή που έγινε η Επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία του πολιτικού διοικητή του Αγίου Όρους Κωνσταντίνου Δήμτσα,  ο οποίος ήταν προσκεκλημένος της κυβέρνησης της Αγίας Πετρούπολη.

Ο κ. Δήμτσας είχε συνάντηση με τον κυβερνήτη Αλέξανδρο Μπεγλοβ ο οποίος παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του, παρουσία κυβερνητικών αξιωματούχων.

Στην προσφώνηση του ο κύριος Μπεγλοβ υπογράμμισε ότι είναι η πρώτη φορά που πολιτικός διοικητής επισκέπτεται επισήμως την Ρωσία, πρόσθεσε ότι η ορθοδοξία και το Άγιο Όρος αποτελούν την κοινή πνευματική, ιστορική και πολιτιστική ρίζα της Ρωσίας και της Ελλάδας ενώ αναφέρθηκε στις πολλές εμπειρίες του από τις προσκυνηματικές επισκέψεις στην Αθωνικη πολιτεία. «Το Άγιον Όρος, είπε χαρακτηριστικα ανήκει στην Ελλάδα και στο ωμοφόριο του Οικουμενικού Πατριάρχη και εμείς ερχόμαστε ως απλοί προσκυνητές , είναι τόπος βαθιάς γαλήνης και πνευματικής ησυχίας, ένας τόπος θρησκευτικής κατάνυξης αλλά και ανάτασης ψυχής».

Ο κ. Δήμτσας στην αντιφώνηση παρότρυνε τους ορθόδοξους να επισκεφθούν μια φορά τη ζωή τους το Άγιον Όρος το οποίο χαρακτήρισε πολύτιμο διαμάντι για την Ελλάδα, την Ορθοδοξία και τον Οικουμενικό Πατριάρχη και επισήμανε ότι η ελληνική πολιτεία το περιβάλει με στοργή και το προστατεύει. «Είμαστε πραγματικά υπερήφανοι», είπε ο κ.Δήμτσας, που στην Ελλάδα βρίσκεται αυτή, η μοναδική, χερσόνησος, με μονάχους και ασκητές, θεματοφύλακες της παράδοσης, οι οποίοι διατηρούν αναλλοίωτη την ορθόδοξη πίστη και παράδοση, την ορθόδοξη αλήθεια, το ορθόδοξο ήθος» . Στη Μόσχα ο κ. Δήμτσας συναντήθηκε με τον γενικό εισαγγελέα της Ρωσίας Γιούρι Τσαικα και τον σύμβουλο του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ιγορ Λεβίτιν.
Πηγή: skai.gr