Εκπρόσωπος ΕΛΑΣ για προληπτικές προσαγωγές: Για να προστατεύσουμε εκδήλωση

«Οι προσαγωγές γίνονται με τη λογική να προστατεύσουμε μια εκδήλωση και να προστατευτούν και άλλοι» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ Θεόδωρος Χρονόπουλος για τις προληπτικές προσαγωγές 16 ατόμων στα Γιαννιτσά την Κυριακή, πριν την ομιλία του Φώτη Κουβέλη. 

«Ο διοικητής και ο επικεφαλής των μέτρων κρίνουν τα μέτρα που πρέπει να λάβουν… Άλλο σύλληψη άλλο προσαγωγή, και προφανώς οι συνάδελφοι έκριναν ότι πρέπει να γίνει προσαγωγή» σημείωσε ο κ. Χρονόπουλος. 

«Θα ήθελα να δω προληπτικές προσαγωγές στα Εξάρχεια, Σάββατο βράδυ, πριν δεχθεί επίθεση η διμοιρία των ΜΑΤ…» σχολίασε ο γγ. των Ειδικών Φρουρών Στράτος Μαυροειδάκος. «Ο αξιωματικός υπηρεσίας μπορεί να κάνει επέμβαση, να κάνει συλλήψεις;» διερωτήθηκε ο κ. Μαυροειδάκος. 

«Έχουμε και συλλήψεις και προσαγωγές όπως τα 213 άτομα στα Εξάρχεια» απάντησε ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ορισμένοι από τους προσαχθέντες διέψευσαν ότι προετοίμαζαν συγκέντρωση κατά του κ. Κουβέλη.

«Το δικαίωμα της συνάθροισης κατοχυρώνεται ρητά»

«Το δικαίωμα της συνάθροισης κατοχυρώνεται ρητά στο Σύνταγμα» αναφέρει από την πλευρά του ο Δικηγορικός Σύλλογος Γιαννιτσών. «Ακόµη και η πρόληψη και δίωξη του εγκλήµατος δεν επιτρέπεται να γίνεται έναντι οποιουδήποτε τιµήµατος» τονίζεται. 

«Το δικαίωμα της συνάθροισης κατοχυρώνεται ρητά στο Σύνταγμα της Ελλάδας, συγκεκριμένα στο αρ. 11, εφόσον ασκείται ειρηνικά, δηλαδή χωρίς βιαιοπραγίες, διάπραξη αδικημάτων, στασιασμό και δίχως οι μετέχοντες να φέρουν όπλα. Η προσαγωγή, από την άλλη, ατόμων στο αστυνοµικό κατάστηµα συνιστά εξ’ ορισµού, ένα επαχθές καταναγκαστικό µέτρο που αναφέρεται στην ελευθερία κίνησης του πολίτη, δοθέντος ότι στην περίπτωση αυτή το άτοµο τίθεται υπό τη φυσική εξουσίαση του αστυνοµικού, πολλές φορές µάλιστα µε δέσµευση».

Σύμφωνα με τα παραπάνω, η προληπτική προσαγωγή συμπολιτών μας, δίχως να έχουν τελέσει κάποια άδικη πράξη, όπως και η ακόλουθη κράτησή τους στο ΑΤ Γιαννιτσών, που έλαβαν χώρα στην πόλη μας την Κυριακή το πρωί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του “Λόγου” (Λόγος της Πέλλας) και αναφορές παριστάμενων, αντιβαίνουν στις αρχές του κράτους δικαίου και πλήττουν τη Δημοκρατία». 
Πηγή: skai.gr