Κλείσιμο

Στη δίνη της κακοκαιρίας Ωκεανίς η χώρα: Που εντοπίζονται προβλήματα

Πολλά προβλήματα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία «Ωκεανίς» που πλήττει ολόκληρη τη χώρα από τα ξημερώματα του Σαββάτου με τα φαινόμενα να είναι κατά τόπους έντονα, ενώ σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου της Μακεδονίας η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες, εξαιτίας της χιονόπτωσης. Προβλήματα παρατηρούνται και από τους θυελλώδεις ανέμους που φτάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις τα 140 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ αξιοσημείωτα είναι και τα επίπεδα βροχόπτωσης που πέφτουν από το πρωί σε πολλά σημεία της χώρας.

Επιχειρήσεις απεγκλωβισμού σε ολόκληρη τη χώρα

Εγκλωβισμένοι για περίπου 4,5 ώρες παρέμειναν οι επιβάτες πέντε λεωφορείων και δεκάδων οχημάτων στην ιερά μονή του Αγίου Δημητρίου στο Στόμιο στη Λάρισα, λόγω της χιονόπτωσης, ενώ, όπως καταγγέλλουν το εκχιονιστικό έφτασε στην περιοχή με μεγάλη καθυστέρηση.

Το μεσημέρι του Σαββάτου η Πυροσβεστική προχώρησε στον απεγκλωβισμό ενός οδηγού που είχε ακινητοποιηθεί στο όχημα του στη Σαμοθράκη, που έχει ντυθεί στα λευκά.

Μάλιστα, ο δήμαρχος του νησιού, Θανάσης Βίτσας, τόνισε ότι η όλη κατάσταση ξεφεύγει των συνηθισμένων καθώς «από νωρίς το πρωί το νησί βάλλεται από εκτεταμένες και σφοδρές χιονοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους».

Σε λευκό κλοιό βρίσκεται από το πρωί και το όρος Αίνος της Κεφαλονιάς, όπου νωρίτερα οργανώθηκε επιχείρηση απεγκλωβισμού δυο ατόμων που βρέθηκαν εγκλωβισμένα με το αυτοκίνητό τους στην περιοχή του Αγίου Ελευθερίου  εξαιτίας της πυκνής χιονόπτωσης.

Τη συνδρομή των δυνάμεων της πυροσβεστικής χρειάστηκαν δύο ακόμη άνθρωποι στην περιοχή του Κλεινοβού Τρικάλων καθώς το όχημα τους ακινητοποιήθηκε λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης που επικρατούσε στην περιοχή.

Επιπλέον, δύο οικογένειες εγκλωβίστηκαν στην περιοχή Φλαμπούρι της Πάρνηθας και μετά από παρέμβαση της πυροσβεστικής οδηγήθηκαν σε ασφαλές σημείο.

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση σημειώθηκαν νωρίτερα στην Ανατολική Αττική και τους πρόποδες της Πεντέλης εξαιτίας της κακοκαιρίας, ενώ μεγάλα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση αντιμετωπίζει η περιοχή του ανατολικού Πηλίου, έπειτα από κατάρρευση στύλου υψηλής τάσης στην περιοχή των Μηλεών με τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ να καταβάλλουν προσπάθεια για την αποκατάστασή τους.

Η Βόρεια Ελλάδα και πολλές ορεινές περιοχές της υπόλοιπης χώρας έχουν ντυθεί στα λευκά, ενώ χιόνια πέφτουν και στην Πάρνηθα αλλά και τα Βόρεια Προάστια της Αττικής, όπως την Άνοιξη και την Εκάλη.

Μάλιστα η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Πάρνηθος έχει διακοπεί, από το ύψος του τελεφερίκ, στο ρεύμα προς καζίνο, λόγω της χιονόπτωσης αλλά και στην περιφερειακή οδό Πεντέλης- Νέας Μάκρης από το ύψος του Αγίου Πέτρου έως το 414 στρατιωτικό νοσοκομείο.

Θυελλώδεις άνεμοι

Σε τμήματα της Εγνατίας οδού στη Ροδόπη και την Ξάνθη, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία οχημάτων άνω των τρεισήμισι τόνων λόγω των θυελλωδών ανέμων.

Ενδεικτικό της ταχύτητας των ανέμων που έπνεαν στην περιοχή είναι το γεγονός ότι ένα φορτηγό ντεραπάρισε στην Εγνατία οδό.

Προβλήματα και στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω των ισχυρών ανέμων που φτάνουν ακόμα και τα 10 μποφόρ τοπικά στο Βόρειο Αιγαίο.

Δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου.

Για τον Αργοσαρωνικό δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων ενώ κλειστές είναι οι γραμμές Ρίο-Αντίρριο, Κυλλήνη-Κεφαλλονιά και Κυλλήνη-Ζάκυνθος.

Κλειστές παραμένουν και οι γραμμές Κεραμωτή Καβάλας-Λιμένα Θάσου και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.

Από τη Λιμενική Αρχή συστήνεται στους επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν να επικοινωνούν πριν την αναχώρησή τους με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.


Πηγή: skai.gr