Ωκεανίς: Προβλήματα σε όλη τη χώρα από το χιονιά. Πού χρειάζονται αλυσίδες

Τα πρώτα προβλήματα από την κακοκαιρία εμφανίστηκαν στην Αττική καθώς πριν από λίγο, όπως έγινε γνωστό από την Τροχαία, διακόπηκε λόγω χιονόπτωσης η κυκλοφορία των οχημάτων, στην λεωφόρο Πάρνηθας, από το τελεφερίκ και πάνω. Χιονόπτωση σημειώνεται στην Πεντέλη.

Σε επιφυλακή θα παραμείνουν και τις επόμενες ώρες οι υπηρεσίες των δήμων σε όλο το νομό Θεσσαλονίκης λόγω της χιονόπτωσης που σημειώνεται από τα ξημερώματα και των χαμηλών θερμοκρασιών που προκάλεσε η κακοκαιρία "Ωκεανίς".





Η κυκλοφορία στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης διεξάγεται κανονικά, ωστόσο μικροπροβλήματα υπήρξαν σε στενά των δήμων Νεάπολης-Συκεών, Παύλου Μελά και Ωραιοκάστρου.

Οι αλατιέρες και οι υδροφόρες του δήμου Θεσσαλονίκης συνεχίζουν να ρίχνουν αλάτι και αλατόνερο σε δρόμους και πεζοδρόμια, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία των αυτοκινήτων και των πεζών να γίνεται χωρίς προβλήματα. Ωστόσο, εξαιτίας της χιονόπτωσης δεν πραγματοποιήθηκε η αποκομιδή των απορριμμάτων.

Στην περιοχή της Θέρμης δεν παρατηρούνται ιδιαίτερα προβλήματα όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος, Θεόδωρος Παπαδόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αλατιέρες συνέδραμαν για να κρατηθούν ανοιχτοί οι δρόμοι στα ορεινά χωριά, Περιστερά, Λιβάδι, Άγιο Αντώνη και Μονοπήγαδο.

Χωρίς προβλήματα  η κυκλοφορία στο δήμο Λαγκαδά, παρά τα έντονα καιρικά φαινόμενα ιδιαίτερα στα ορεινά χωριά Πετροκέρασα, Σοχό, Λαχανά και Όσσα. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, Γιάννη Καραγιάννη, οι υπηρεσίες θα παραμείνουν σε επιφυλακή και κατά τη διάρκεια της νύχτας για ενδεχόμενο παγετού.

Στο δήμο Ωραιοκάστρου οι κεντρικοί δρόμοι είναι ανοιχτοί και υπάρχουν προβλήματα μόνο σε παράδρομους, ενώ άνοιξε ο δρόμος Μελισσοχωρίου-Ωραιοκάστρου που είχε κλείσει νωρίς το πρωί λόγω της χιονόπτωσης.

Προβλήματα από τα χιόνια παρουσιάστηκαν στα Μετέωρα και την Εφεδρούπολη του δήμου Παύλου Μελά, όπως επίσης και σε στενά του Ρετζικίου του δήμου Νεάπολης-Συκεών. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πρασίνου και Πολιτικής Προστασίας του δήμου Νεάπολης-Συκεών, Αλέκο Σιμητόπουλο, τις επόμενες ώρες με την υποχώρηση του φαινομένου θα καθαριστούν όλοι οι δρόμοι και τα σχολεία.

Ελεγχόμενη χαρακτηρίζει την κατάσταση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης, τονίζοντας πως όλοι οι άξονες είναι ανοιχτοί και προσβάσιμοι.

Ωστόσο, χωρίς ρεύμα έμεινε το πρωί η περιοχή του Αγγελοχωρίου, εκεί όπου έσπευσαν συνεργεία της ΔΕΗ να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση.

Σε επιφυλακή παραμένει και ο δήμος Κορδελιού-Ευόσμου, οι δημότες του οποίου μπορούν να προμηθευτούν αλάτι από κεντρικά σημεία, ενώ δεκάδες εκχιονιστικά μηχανήματα χρησιμοποιεί στη μάχη του χιονιά ο δήμος Πυλαίας - Χορτιάτη.

Επί ποδός -χωρίς όμως να παρατηρούνται προβλήματα- παραμένουν οι δήμοι Χαλκηδόνας, Βόλβης και Δέλτα με τα συνεργεία των δήμων να έχουν ρίξει αλάτι στους κεντρικούς οδικούς άξονες, ενώ κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει στον δήμο Καλαμαριάς, όπως είπε ο δήμαρχος Θεοδόσης Μπακογλίδης.

Κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια του ΟΑΣΘ σε όλο το οδικό δίκτυο του νομού Θεσσαλονίκης, καθώς τα προβλήματα που προκλήθηκαν νωρίτερα σε χωριά και σε περιοχές της Άνω Πόλης λόγω της χιονόπτωσης αντιμετωπίστηκαν.

Το πρωί δεν πραγματοποιήθηκαν δρομολόγια για τα χωριά Αρδαμέρι του δήμου Λαγκαδά και Λιβάδι και Περιστερά του δήμου Θέρμης, λόγω του όγκου χιονιού στο οδόστρωμα.

Αργότερα έγινε καθαρισμός του οδικού δικτύου και αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων.

Προβλήματα υπήρξαν στις γραμμές λεωφορείων που εκτελούν δρομολόγια στις Συκιές και στο Φίλυρο, αλλά η κατάσταση έχει πλέον ομαλοποιηθεί.

Τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ κινούνται κανονικά, αλλά στο κέντρο της πόλης υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις λόγω κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Αισθητή έκανε την παρουσία της, από τις πρώτες πρωινές ώρες η «Ωκεανίδα» και στη Θράκη.

Το νέο κύμα κακοκαιρίας που ακολούθησε την καλοκαιρία των προηγούμενων ημερών, εισέβαλε με θυελλώδεις ανέμους, θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν και χιονοπτώσεις.

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει το νησί της Σαμοθράκης, το οποίο έχει ντυθεί στα λευκά.


«Προετοιμαστήκαμε καθώς είχαμε προειδοποίηση από χθες βράδυ από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αλλά η όλη κατάσταση ξεφεύγει των συνηθισμένων.

Ζητήσαμε εγκαίρως βοήθεια, από τον στρατό που μας έστειλε ένα μηχάνημα, από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που μίσθωσε δύο ιδιωτικά μηχανήματα, ώστε μαζί με τα τέσσερα μηχανήματα που διαθέτει ο Δήμος ν' αντιμετωπίσουμε τυχόν προβλήματα.

Ήταν μία καλή δύναμη για συνηθισμένες όμως καταστάσεις, απ' τις οποίες ξεφεύγουμε όσο περνάει η ώρα», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σαμοθράκης, Θανάσης Βίτσας.

Σκιαγραφώντας το καιρικό σκηνικό ο κ. Βίτσας ανέφερε πως «από νωρίς το πρωί το νησί βάλλεται από εκτεταμένες και σφοδρές χιονοπτώσεις, θυελλώδεις ανέμους, έντασης έως και 9 μποφόρ. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα ξεκίνησαν από δυτικά και ήδη έχουν επεκταθεί σ' όλη τη Σαμοθράκη. Η έντονη χιονόπτωση εστιάζεται στη Χώρα, όπου το χιόνι έχει ξεπεράσει ήδη το ένα μέτρο, στην Καμαριώτισσα, τα Αλώνια και την Παλαιάπολη.

Ολόκληρο το οδικό δίκτυο είναι κλειστό και κατόπιν σχετικού αιτήματός μας, η Διεύθυνση Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, προχώρησε σε απαγόρευση κυκλοφορίας. Τα μηχανήματά μας, που από το πρωί έκαναν πολλές απόπειρες αποχιονισμού, τώρα έχουν αποσυρθεί, λόγω μειωμένης ορατότητας που καθιστά επικίνδυνη για την ασφάλεια των εργαζομένων οποιαδήποτε εργασία. Δεν βλέπεις ούτε στα τρία μέτρα».

Ο δήμαρχος Σαμοθράκης ταυτόχρονα με την ανησυχία του για την περαιτέρω εξέλιξη της κακοκαιρίας, εξέφρασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και την αγωνία του για τα έργα αποκατάστασης που είναι σε εξέλιξη στο νησί, το οποίο παραμένει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, από την τελευταία θεομηνία που είχε δεχθεί, ενώ ήδη έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση του νησιού.

«Έχω στείλει ήδη ενημερωτικό σημείωμα στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ζητώντας τη συνδρομή τους γιατί η κατάσταση ξεφεύγει πάρα πολύ. Όχι σήμερα, γιατί λόγω της έντασης των καιρικών φαινομένων είναι αδύνατη, αλλά από αύριο και εφ' όσον κοπάσουν τα φαινόμενα», λέει χαρακτηριστικά.

Ασθενείς χιονοπτώσεις σημειώνονται κατά διαστήματα σε όλους τους δήμους του νομού Έβρου και οι μηχανισμοί των δήμων προχωρούν σε ρίψη αλατιού στα σημεία όπου λόγω του παγετού υπάρχει πρόβλημα ολισθηρότητας.

«Το χιόνι δεν ξεπερνά τους λίγους πόντους αλλά οι χαμηλές θερμοκρασίες, -2 βαθμούς Κελσίου, σε συνδυασμό και με τους ισχυρούς βοριάδες, έντασης έως και 6 μποφόρ, δημιουργούν ολισθηρότητα στο οδόστρωμα και ενώ το οδικό δίκτυο παραμένει ανοιχτό, οι οδηγοί θα πρέπει να κινούνται με αυξημένη προσοχή. Ο μηχανισμός του Δήμου είναι σε ετοιμότητα και τα μηχανήματά μας ρίχνουν από νωρίς αλάτι όπου κρίνεται αναγκαίο», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Διδυμοτείχου, Παρασκευάς Πατσουρίδης.

Στη Ροδόπη η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στο επαρχιακό δίκτυο Δρανιάς-Οργάνης-Σμιγάδας-Μυρτίσκης-Άνω Βυρσίνης. Στην επαρχιακή οδό Νέας Σάντας-Κέχρου (από το 15ο χλμ και στον υπόλοιπο ορεινό όγκο) και Ραγάδας-Εσοχής. Διακοπή της κυκλοφορίας, λόγω αυξημένης ροής υδάτων στις ιρλανδικές διαβάσεις, Μεσοχωρίου, Αγ. Μαρίνας Ιμέρου και Μωσαϊκού.

Με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων διεξάγεται η κυκλοφορία και στην Ξάνθη, στην εθνική οδό Ξάνθης-Μ.Σ. Αγίου Κωνσταντίνου, από το 35ο χιλιόμετρο και στη δημοτική οδό Καρυόφυτου-Λειβαδίτη-Δασικού χωριού.

Τέλος, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, από τις 12 το μεσημέρι, απαγορεύεται η κυκλοφορία, προσωρινά, των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα της Εγνατίας Οδού, μεταξύ του δυτικού ανισόπεδου κόμβου Κομοτηνής και του ανισόπεδου κόμβου Βαφέικων Ξάνθης. Η κυκλοφορία των εν λόγω οχημάτων θα διεξάγεται μέσω του εθνικού δικτύου Κομοτηνής-Πόρτο Λάγους-Ξάνθης.


Σε δρόμους της ορεινής Χαλκιδικής εντοπίζονται τα περισσότερα προβλήματα στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας από την κακοκαιρία με χιονόπτωση που πλήττει τη Βόρεια Ελλάδα.

Αλυσίδες 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας αλυσίδες είναι απαραίτητες για την κίνηση των οχημάτων στη Χαλκιδική:

από το 50 έως το 58 χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Ιερισσού
από το 44 έως το 53 χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Πολυγύρου
από το 65 έως το 85 χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Ιερισσού
από το 76 έως το 85 χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Ιερισσού
στην επαρχιακή οδό Αγ. Προδρόμου - Σανών
στην επαρχιακή από διασταύρωση Βάβδου έως Βάβδο
στην επαρχιακή οδό Νεοχωρίου - Βαρβάρας -Ολυμπιάδας
στην επαρχιακή οδό Αρναίας - Στανού
από το 1 έως το 15 χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Παλαιοχωρίου - Αγ.Νικολάου

Στην περιοχή της Ημαθίας απαραίτητες είναι οι αλυσίδες:


από το 91 έως το 98 χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Βέροιας - Κοζάνης (μέσω Καστανιάς)

από το 20 έως το 26 χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Βέροιας - Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου.
Στην Πέλλα με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο οδικό δίκτυο προς το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας και στο Νομό Κιλκίς στην επαρχιακή οδό Γουμένισσας - Λιβαδίων.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται απαραίτητα με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:
Eπ. Oδός Γόννων – Καλλιπεύκης από 5ο έως 22ο χλμ.
Eπ. Oδός Συκουρίου – Σπηλιάς από 6ο χλμ
Eπ. Oδός Σ.Σ. Ραψάνης – Ραψάνη από 6ο χλμ
Eπ. Oδός Πυργετού – Κρανιάς από 4ο χλμ
Eπ. Oδός Κόκκινου Νερού – Καρίτσας

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Η κυκλοφορία των οχημάτων απαγορεύεται:

Επ.Οδός Χανίων – Κισσού
Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται απαραίτητα με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:
Επ.Οδός Βόλου – Ζαγοράς (άνω κλάδος) από χ/θ 15+000 έως χ/θ 30+000
Επ.Οδός Βόλου – Ζαγοράς (κάτω κλάδος) από διασταύρωση Λαμπινού
Επ.Οδός Δέλτα Μηλεών – Χορεύτρα
Επ.Οδός Άνω Γατζέας – Αγίου Γεωργίου
Επ.Οδός Άνω Γατζέας – Αγίου Γεωργίου
Επ.Οδός Μηλεών – Αγίου Βλασίου
Επ.Οδός Βρόχια – Αγίου Λαυρεντίου
Επ.Οδός Αργαλαστής – Προμυρίου
Νεοχώρι
Λαύκο

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται απαραίτητα με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:
Ε.Ο. Τρικάλων – Άρτας (γέφυρα Αλεξίου)
Ε.Ο. Τρικάλων – Άρτας από 22ο χλμ. μέχρι τη διασταύρωση με επ. οδό Πύλης – Μεσοχώρας έως 55ο χλμ. (Μεσοχώρα)
Ε.Ο. Τρικάλων – Ιωαννίνων από 31ο χλμ. (θέση Μουργκάνι) έως όρι Π.Ε. Τρικάλων με Π.Ε. Ιωαννίνων (Α/Κ Μαλακασίου)
Ε.Ο. Μουργκανίου – Γρεβενών από 1ο χλμ. (κόμβος Μουργκανίου) έως 30ο χλμ.
Επ. οδός Καλαμπάκας – Ασπροποτάμου από 35ο χλμ. έως 68ο χλμ.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται απαραίτητα με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:
Επ. Οδός Καρδίτσας – Άρτας από 44ο χλμ έως 52ο χλμ (δ/ση Οξυάς έως Τ.Κ. Αργιθέας, θέση «Τύμπανος»)
Επ. Οδός Μουζακίου – Στεφανιάδας από 11ο χλμ έως 29ο χλμ.(στροφές Πευκόφυτου έως Τ.Κ. Βλασίου)
Επ. Οδός Μουζακίου – Λίμνης Πλαστήρα από 8ο χλμ (Διασταύρωση Τ.Κ. Κρυοπηγής) έως 13ο χλμ (Τ.Κ. Κερασιάς)
Επ. Οδός Καρδίτσας – Λίμνης Πλαστήρα (μέσω Μοσχάτου) από 14ο χλμ.
Επ. Οδός Καρδίτσας – Λίμνης Πλαστήρα (μέσω Καστανιάς) από 16ο χλμ.
Επ. Οδός Κέδρου – Ρεντίνας – Καρπενησίου από 46ο χλμ (Διασταύρωση Λουτροπηγής) έως 62ο χλμ (θέση «ΖΑΧΑΡΑΚΗ»)

Οι οδηγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατά τόπους στα 8 με 9 μποφόρ και στο βόρειο Αιγαίο τοπικά τα 10.

Δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου.

Για τον Αργοσαρωνικό δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων ενώ κλειστές είναι οι γραμμές Ρίο-Αντίρριο, Κυλλήνη-Κεφαλλονιά και Κυλλήνη-Ζάκυνθος.

To πρωί δεν εκτελέστηκε το δρομολόγιο από Βόλο για Σποράδες. Κλειστές παραμένουν και οι γραμμές Κεραμωτή Καβάλας-Λιμένα Θάσου και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.




Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ