H Ωκεανίς άρχισε: Στα λευκά η Θεσσαλονίκη. Τι θα γίνει σε Αθήνα (pic+vid)

Επιδείνωση παρουσιάζει ο καιρός από τα βόρεια της χώρας, με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, συννεφιά,θυελλώδεις ανέμους, βροχόπτωση και τοπικές χιονοπτώσεις ακόμα και στα πεδινά της κεντρικής και βόρειας χωράς.

Με χιόνια ξύπνησε σήμερα η Θεσσαλονίκη καθώς από τα ξημερώματα σημειώνεται χιονόπτωση σε ολόκληρο το νομό με τα φαινόμενα να είναι πιο έντονα σε Φίλυρο, Χορτιάτη, Ασβεστοχώρι, Πανόραμα και Ωραιόκαστρο.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, στις 10 το πρωί η θερμοκρασία στη Φλώρινα ήταν στους -6 βαθμούς Κελσίου.

Επίσης, την ίδια ώρα, στην Κοζάνη ο υδράργυρος έπεσε στους -4, στην Καστοριά στους -3 και στην Αλεξανδρούπολη στους -2 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη το θερμόμετρο ήταν "κολλημένο" στους 0 βαθμούς με τις νιφάδες χιονιού να πέφτουν ακόμη και στο κέντρο της πόλης, ενώ 2 βαθμούς ήταν η θερμοκρασία σε Καβάλα και Σέρρες.

Η συμπρωτεύουσα υπενθυμίζεται πως ντύθηκε στα λευκά για τρίτη φορά το φετινό χειμώνα.

Στην Αττική, έντονες χιονοπτώσεις αναμένονται από το απόγευμα στα ορεινά -ημιορεινά και την νύχτα πιθανόν και στα βόρεια προάστια. Αυτή τη στιγμή χιονίζει στην Πάρνηθα.

Η θερμοκρασία έχει πέσει αισθητά σε σχέση με χθες, ενώ σημειώνεται έντονη νέφωση και βροχόπτωση η οποία ξεκίνησε από τα ξημερώματα.

Πλοία

Δεν φεύγουν τα πλοία από Ραφήνα για Κυκλάδες.Μικροπροβλήματα έχουν δημιουργηθεί σε ορισμένες δρομολογιακές γραμμές στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατα τόπους στα 8 με 9 μποφόρ και στο βόρειο Αιγαίο τοπικά τα 10.

Κλειστές παραμένουν οι γραμμές Κεραμωτή Καβάλας-Λιμένα Θάσου και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη






Στους δρόμους έχουν ήδη βγει οι αλατιέρες και οι υδροφόρες του δήμου Θεσσαλονίκης δίνοντας μεγαλύτερο βάρος σε περιοχές όπως η Άνω Πόλη και οι 40 Εκκλησιές. Επίσης, έχουν τοποθετηθεί σακιά με αλάτι στα νοσοκομεία και σε άλλα 130 σημεία.

"Από τα ξημερώματα που ξεκίνησε να χιονίζει είμαστε σε επιφυλακή. Έχουμε συσκευάσει 3.000 σακιά με αλάτι και τα έχουμε στη διάθεση των δημοτών. Από νωρίς δουλεύουν οι υδροφόρες, οι μικρές και οι μεγάλες αλατιέρες διότι οι μετεωρολόγοι δίνουν ένταση των καιρικών φαινομένων τις επόμενες ώρες", δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος, αρμόδιος για την Καθαριότητα του δήμου Θεσσαλονίκης, Λάζαρος Ζαχαριάδης.

Εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών ο κεντρικός δήμος λειτουργεί από σήμερα έως και την Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου, με διευρυμένο ωράριο τις κοινωνικές δομές για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Θα λειτουργούν το Υπνωτήριο Αστέγων (Ανδρέου Γεωργίου 13) και το Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων (Μοναστηρίου 62), ενώ το Σαββατοκύριακο θα είναι ανοιχτά τα ΚΑΠΗ (Γρ. Λαμπράκη 42 και Στεφάνου Νούκα 10), από τις 9 το πρωί έως τις 8:30 το βράδυ για την προφύλαξη ατόμων από τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Στους δρόμους βρίσκονται από τα ξημερώματα και τα συνεργεία του δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη για την αντιμετώπιση του νέου κύματος κακοκαιρίας. Σαράντα οχήματα, εκ των οποίων 23 εκχιονιστικά, κρατούν ανοιχτούς τους δρόμους σε Χορτιάτη, Ασβεστοχώρι και Φίλυρο όπου η χιονόπτωση είναι πυκνή, ενώ όπως δήλωσε ο δήμαρχος, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ανοιχτά 24 ώρες το 24ωρο θα παραμείνουν και τα δημαρχεία σε όλες τις πρώην δημοτικές ενότητες για την εξυπηρέτηση των δημοτών.

Επί ποδός βρίσκονται και τα συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την αντιμετώπιση της «Ωκεανίδας», που έχει στη διάθεση της περισσότερους από 5.000 τόνους αλάτι.

Δρόμοι

Χιονόπτωση και χαμηλές θερμοκρασίες συνθέτουν το σκηνικό του καιρού στην Περιφέρεια Δυτική Μακεδονίας, ενώ προβλήματα στο οδικό δίκτυο παρατηρούνται κυρίως στο Ν. Φλώρινας.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία Οδό διεξάγεται κανονικά, σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση, η οποία γνωστοποιεί για τα σημεία του οδικού δικτύου, στα οποία είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Στα Γρεβενά με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων:
-από το 13ο έως 32ο χλμ της εθνικής οδού Γρεβενών - Τρικάλων,

-από το 32ο έως 52ο χλμ της εθνικής οδού Ελασσόνας - Δεσκάτης - Καλαμπάκας, καθώς σε όλο το μήκος της επαρχιακής οδού Δεσκάτης - Καρπερού και σε όλο το μήκος της δημοτικής οδού Δεσκάτης - Δασοχωρίου - Γηλόφου.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία Οδό, καθώς και στο υπόλοιπο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.

Στην Καστοριά η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:
- από το 18ο έως 24,5ο χλμ. της Επαρχιακής οδού Καστοριάς - Φλώρινας (μέσω Βιτσίου ) και
- από το 26ο έως 46ο χλμ της επαρχιακής οδού Καστοριάς - Ιωαννίνων (μέσω Κοτύλης).

Έχει διακοπεί η κυκλοφορία όλων των οχημάτων από το 24,5ο έως 28ο χλμ της επαρχιακής οδού Καστοριάς - Φλώρινας (μέσω Βιτσίου).

Η κυκλοφορία των οχημάτων στον κάθετο άξονα (Α-29) της Εγνατίας Οδού Σιάτιστας - Κρυσταλλοπηγής, καθώς και στο Εθνικό και υπόλοιπο επαρχιακό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.
Στη Φλώρινα η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:
-από το 6ο έως το 42ο χλμ της εθνικής οδού Φλώρινας - Καστοριάς ( μέσω Βίγλας) και
- στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού (Α-27) Νίκης-Φλώρινας.

Έχει διακοπεί η κυκλοφορία όλων των οχημάτων από το 20ο έως το 30ο χλμ της επαρχιακής οδού Φλώρινας - Καστοριάς (μέσω Βιτσίου).

Η κυκλοφορία των οχημάτων στο υπόλοιπο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο του Ν. Φλώρινας, διεξάγεται προς το παρόν κανονικά.

Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στον Ν. Κοζάνης, στην Εγνατία Οδό, στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού Κοζάνης - Πτολεμαΐδας, καθώς και σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Ακινητοποιημένα ΙΧ

Ταλαιπωρία για τους οδηγούς που επιχείρησαν να βγουν ή να μπουν στο περιφερειακό από τον κόμβο του Αγίου Παύλου και του Επταπυργίου στη Θεσσαλονίκη.

Λόγω της πυκνής χιονόπτωσης αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν στο σημείο με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προσεγγίσει αλατιέρα και εκχιονιστικό μηχάνημα για να καθαρίσει το οδόστρωμα. Καλό θα είναι οι οδηγοί να αποφεύγουν το σημείο.


Η έντονη χιονόπτωση προκάλεσε προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων στον δήμο Νεάπολης – Συκεών.

Οχήματα, τα οποία ήταν χωρίς αλυσίδες, έχουν μπλοκαριστεί στην κεντρική λεωφόρο Παπανδρέου, που οδηγεί προς την περιφερειακή οδό.

Εξαιτίας των οχημάτων δεν είναι δυνατή η πρόσβαση αλατιέρας του δήμου, με αποτέλεσμα να πρόβλημα να διογκώνεται.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Μικροέργων,Ηλεκτροφωτισμού – Πολεοδομίας Στέλιος Γκατζές, αφού δεν γίνεται να περάσει αλατιέρα, πηγαίνει στο σημείο ένα μικρό όχημα προκειμένου να περάσει ανάμεσα από τα οχήματα και να ρίξει αλάτι.

«Την ώρα της έντονης χιονόπτωσης βγήκαν όλοι στο δρόμο, πάμε με ένα μικρό όχημα να καθαρίσουμε λίγο το σημείο. Μόλις ανοίξει λίγο ο δρόμος, θα πάει και η μεγάλη αλατιέρα», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Γκατζέ βρίσκονται έξω στους δρόμους του δήμου, μια αλατιέρα στα Πεύκα και άλλες δύο στις άλλες ενότητες, ένα μικρό 4Χ4, όπως και δύο μεγάλα βυτιοφόρα που ρίχνουν αλατόνερο.

Αυτή τη στιγμή συνεργεία του δήμου εργάζονται για να κρατήσουν ανοιχτές της λεωφορειογραμμές, 26,28, 25 προκειμένου να γίνεται κανονικά η μετακίνηση των πολιτών με τα λεωφορεία.

Πτήσεις προς Θεσσαλονίκη

Τέσσερις πτήσεις με προορισμό το αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης ακυρώθηκαν μέχρι στιγμής, καθώς δεν κατέστη δυνατή η προσγείωση των αεροσκαφών λόγω των δυνατών ανέμων και της χαμηλής νέφωσης.

Συγκεκριμένα δεν προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης τα αεροπλάνα που εκτελούσαν τις πτήσεις από Λάρνακα, Νυρεμβέργη, Βερολίνο και Αθήνα, σύμφωνα με τον υπεύθυνο επικοινωνίας της Fraport Greece, Γιάννη Παπάζογλου.

Λόγω της αδυναμίας προσγείωσης του αεροπλάνου που εκτελούσε την πτήση Αθήνα -Θεσσαλονίκη δεν έγινε και η αντίστοιχη προγραμματισμένη πτήση Θεσσαλονίκη - Αθήνα.

Ακυρώθηκαν επίσης οι πτήσεις για Καλαμάτα και για Σάμο και Σκύρο κάτι που είναι σύνηθες, επειδή εκτελούνται με μικρότερα αεροσκάφη.

Αυτή την ώρα χιονίζει στο κέντρο της πόλης αλλά και σε περιοχές ανατολικά και δυτικά της Θεσσαλονίκης με τη χιονόπτωση να είναι κατά τόπους ισχυρή.Κλειστοί παραμένουν οι δρόμοι Χορτιάτη- Αγίου Βασιλείου και Μελισσοχωρίου-Ωραιοκάστρου.

Η «Ωκεανίς» έφερε κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας ενώ με έκτακτο δελτίο της η Εθνική Μετεωρολογική

Υπηρεσία προειδοποιεί για κακοκαιρία «εξπρές» που αναμένεται να εξασθενήσει σταδιακά από σήμερα το απόγευμα.


Αναλυτικότερα, μπορείτε να δείτε τον καιρό στην ιστοσελίδα μας skaikairos.gr
Με πληροφορίες από thesnews, seleo και ΑΠΕ
Πηγή φωτό: thesnews
Πηγή Βίντεο: Voria