Παρέμβαση Εισαγγελέα για τους νεκρούς στο ποτάμι- Το μήνυμα της οικογένειας

Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Ηρακλείου προκάλεσε η υπόθεση  της τετραμελούς οικογένειας που έχασε τη ζωή της στην κοίτη του Γεροποτάμου της Μεσάρας. Δύο ημέρες μετά τον εντοπισμό των τεσσάρων νεκρών, ο Εισαγγελέας Ηρακλείου Θανάσης Γαληνάς, παρήγγειλε ενδελεχή έρευνα των συνθηκών υπό τις οποίες εκτυλίχθηκε η τραγωδία.

Την έρευνα θα πραγματοποιήσει το Αστυνομικό τμήμα Μοιρών υπό τις οδηγίες του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Ηρακλείου. Κατά τη διάρκεια της προανάκρισης, θα κληθούν να δώσουν κατάθεση όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ώστε να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες.

"Μπαλάκι" οι ευθύνες...

Την ίδια στιγμή, η Περιφέρεια Κρήτης και ο δήμος Φαιστού ρίχνουν ο ένας στον άλλον την ευθύνη για την τραγωδία.

Η μεν περιφέρεια, με ανακοίνωση που εξέδωσε ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευρ. Κουκιαδάκης, αναφέρει πως η χρηματοδότηση για τη γέφυρα είχε εξασφαλιστεί από την περιφέρεια το 2017 και από τότε ήταν ευθύνη του δήμου Φαιστού η υλοποίησή της.

Ο δε δήμαρχος Φαιστού, με νεότερη ανακοίνωσή του αναφέρει πως υπάρχει μία «αντίστοιχη προσπάθεια να καταλογιστούν ευθύνες στους μόνους που δεν φταίνε, στους αιρετούς και το προσωπικό του Δήμου Φαιστού».

Το μήνυμα της οικογένειας

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσοι βοήθησαν στον εντοπισμό των ανθρώπων τους στον Γεροπόταμο αλλά και ένα μεγάλο παράπονο για το ποιος ευθύνεται για την συγκεκριμένη τραγωδία απευθύνει η οικογένεια του 29χρονου Κώστα Γιαννακάκη που βρήκε τραγικό θάνατο μαζί με την σύζυγό του και δύο ακόμα άτομα στην κοίτη του ποταμού.

Αναλυτικά το μήνυμα της οικογένειας:

"ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ …..

Σε όλους όσους μοιράστηκαν την αγωνία μας και προσπάθησαν μαζί μας για τον εντοπισμό των ανθρώπων μας!

Ευχαριστούμε θερμά τον Περιφερειάρχη, την Ελληνική Αστυνομία, το Πυροσβεστικό Σώμα, τα παιδιά της ΕΜΑΚ, τους Δύτες οι οποίοι ρίσκαραν μέχρι και την ζωή τους, την Ομάδα Διάσωσης, τον Ερυθρό Σταυρό, τους Εθελοντές, τους ντόπιους ανθρώπους της περιοχής που βοήθησαν προσωπικά και ειδικά τα παιδιά που διέθεσαν χωρίς δεύτερη σκέψη ακόμα και τα εκσκαφτικα και γερανοφορα οχήματα τους για να ενταθούν οι έρευνες….

Σας Ευχαριστούμε όλους από τα βάθη της καρδιάς μας !!!

ΕΝΑ ΠΙΚΡΟ ΠΑΡΆΠΟΝΟ…..

Ποιος φταίει για την τραγωδία ;;;;;

Μήπως δεν φταίει κανείς ;;;;;

Μήπως φταίνε τα παιδιά που πήγανε στον γάμο δύο δικών τους ανθρώπων για να μοιραστούν την χαρά τους ;;;;;

Μήπως φταίει η Βροχή που έπεφτε ασταμάτητα εκείνο το μοιραίο βράδυ ;;;;;

Μήπως φταίει ο ποταμός ;;;;; Μα ο “Γεροπόταμος” είναι εκεί χιλιάδες χρόνια και από την εποχή του Μίνωα, της Φαιστού και της Γόρτυνας προσφέρει ευεργετικά και απλόχερα τα ζωτικής σημασίας αγαθά του στην περιοχή !!!!!…..

Μήπως οι Τοπικές Αρχές έπρεπε να έχουν αποκλείσει εκείνο το βράδυ τον συγκεκριμένο δρόμο λόγω της βροχής και του κινδύνου που υπήρχε ΕΣΤΩ με μια απλή ταινία σήμανσης ;;;;;

Μήπως ο Δήμος όλα αυτά τα χρόνια αφού υπήρξαν και παρόμοια περιστατικά έπρεπε να είχε μεριμνήσει για να φτιαχτεί μια γέφυρα στο σημείο ή να απαγορευτεί το πέρασμα κατά τον χειμώνα ;;;;;

Οι Πινακίδες που υπάρχουν και κατευθύνουν τον κόσμο προς το κέντρο διασκέδασης από τον συγκεκριμένο δρόμο τι ρόλο έπαιξαν στο δυστύχημα ;;;;;

Μήπως εκείνο το βράδυ οι υπεύθυνοι του κέντρου έπρεπε να έκλειναν από μόνοι τους τον δρόμο και να έφευγε ο κόσμος από άλλη κατεύθυνση ;;;;;

Εγκληματικές Παραβλέψεις κατά την γνώμη μας !!!!!

Εκείνο το σημείο δεν είναι “Κίνδυνος-Θανατος” είναι κυριολεκτικά “Το Στόμα του Χάρου” !!!!!

Ας αναρωτηθούν οι Αρμόδιες Αρχές τι έφταιξε μπας και γίνει κάτι επιτέλους και σταματήσει το κακό !!!!!

Δυστυχώς τέσσερις δικοί μας άνθρωποι χάθηκαν τόσο άδικα !!!!!

Ας δώσει ο Θεός να είναι οι τελευταίοι !!!!!…..

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Η ανακοίνωση του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου

Με την 72604/07-04-2017 απόφαση του Περιφερειάρχη Κρήτης, αντίγραφο της οποίας επισυνάπτεται, η Περιφέρεια Κρήτης χρηματοδότησε το Δήμο Φαιστού με το ποσό των 260.000 Ευρώ για την κατασκευή κιβωτοειδούς οχετού στον αναδασμό Μοιρών, προκειμένου να αντικατασταθεί η υφισταμένη «Ιρλανδική γέφυρα», η οποία εξυπηρετεί κυρίως τα παρακείμενα αγροτεμάχια.

Φορέας υλοποίησης του έργου, λόγω αρμοδιότητας ορίσθηκε ο Δήμος Φαιστού προϊσταμένη αρχή το Δημοτικό Συμβούλιο με διευθύνουσα υπηρεσία την Διεύθυνση Πολεοδομίας και Τεχνικών Έργων του Δήμου.

Η Κρήτη και το Ηράκλειο πενθεί τους αδικοχαμένους συμπολίτες μας, τη μνήμη των οποίων τιμούμε, γι’ αυτό και ο χρόνος δεν προσφέρεται για άγονες συζητήσεις για τις «αρμοδιότητες».

Η συζήτηση αυτή πρέπει να γίνει τις προσεχείς ημέρες στα θεσμοθετημένα όργανα πρωτίστως, με την παρουσία των μέσων ενημέρωσης, όπως γίνεται άλλωστε κάθε φορά.

Οι περιφερειακές ενότητες, ως καθολικοί διάδοχοι των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, είναι γνωστό ότι έχουν την ευθύνη της μελέτης, κατασκευής συντήρησης και σήμανσης των επαρχιακών δρόμων και όχι των αγροτικών.

Η ανακοίνωση του δήμου Φαιστού

Ο χαμός των τεσσάρων συνανθρώπων μας προκαλεί θλίψη και οδύνη όχι μόνο στους οικείους τους αλλά σε ολόκληρη την Κρήτη και ιδιαίτερα στον Δήμο μας, τον Δήμο Φαιστού όπου συνέβη το δυστύχημα. Ο Δήμος μας έχει πληγεί κι άλλες φορές από ακραία καιρικά φαινόμενα, έχουμε αντιμετωπίσει καταστροφές σε οδικά δίκτυα, καλλιέργειες, σε ζωϊκό κεφάλαιο και σε κτίσματα όμως ποτέ δεν είχαμε θρηνήσει ανθρώπινες ζωές. Από την πρώτη στιγμή που ενημερωθήκαμε για το περιστατικό κινητοποιήθηκαν αιρετοί και υπάλληλοι του Δήμου Φαιστού με μηχανήματα για να συνδράμουν με όλες τις δυνάμεις μας το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της ΕΜΑΚ, της Αστυνομίας, των εθελοντών Σαμαρειτών και του Λιμενικού Σώματος που συμμετείχαν στις προσπάθειες ανεύρεσης και διάσωσης των συνανθρώπων μας. Δυστυχώς, όλοι γνωρίζουμε την κατάληξη των ερευνών. Ο πόνος είναι κοινός γιατί ζήσαμε από κοντά το δυστύχημα και συμπάσχουμε στο πένθος των οικείων τους, θεωρώντας συνάμα πως σε τέτοιες στιγμές τα λόγια είναι φτωχά.

Όμως πέρα από τα συναισθήματα και τον ανθρώπινο παράγοντα, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ένα κύμα παραπληροφόρησης και μια προσπάθεια απόσεισης ευθυνών από όσους αυτές μπορούν να ζητηθούν, μαζί με μια αντίστοιχη προσπάθεια να καταλογιστούν ευθύνες στους μόνους που δεν φταίνε, στους αιρετούς και το προσωπικό του Δήμου Φαιστού. Ενός Δήμου που, υποστελεχωμένος και μέσα από δύσκολες συγκυρίες, προσπαθεί να ανταπεξέλθει στο δύσκολο έργο που οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης καλούνται να φέρουν σε πέρας, υποκαθιστώντας πολλές φορές το ίδιο το Κράτος. Οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες όμως που κινούν αυτές τις προσπάθειες δεν θα καταστούν ικανές να αποκρύψουν την αλήθεια. Οι διαδικασίες που έχουν ήδη ξεκινήσει θα καταδείξουν την πραγματική κατάσταση και θα αποδώσουν ευθύνες στους πραγματικά υπεύθυνους και όχι στα εύκολα εξιλαστήρια θύματα. Δεσμευόμαστε πως μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών και αφού πρώτα ενημερώσουμε τις Αρχές θα προχωρήσουμε σε πλήρη και λεπτομερή ενημέρωση όλων των πολιτών για το δυσάρεστο αυτό συμβάν.

Αυτοί οι θάνατοι ας είναι οι τελευταίοι για τέτοιον λόγο".