(Τείχος) κάτω από την Ακρόπολη- Χτίζουν 10ώροφα κτίρια εξαφανίζοντας τη θέα

Ένα «τείχος» που απειλεί να εξαφανίσει τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης έχει ήδη ξεκινήσει να δημιουργείται, όπως αποκαλύπτει η Καθημερινή της Τετάρτης σε δημοσίευμά της. 

Διαμαρτυρόμενοι, οι κάτοικοι έχουν συγκεντρώσει πάνω από 4.000 υπογραφές, έτσι ώστε να εμποδίσουν την ανέγερση των πολυώροφων πολυκατοικιών, στη σκιά του μνημείου.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Καθημερινής, κάποιοι ετοιμάζονται να προσφύγουν και στο ΣτΕ κατά των οικοδομικών αδειών, ενώ η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος επιχειρεί να προσελκύσει το διεθνές ενδιαφέρον.

Κάτοικοι και φορείς της περιοχής έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό µία προσπάθεια, προκειμένου να κινητοποιήσουν τους αρμόδιους φορείς, µε αφορµή την ολοκλήρωση εργασιών σε νεόδµητο ξενοδοχείο που βρίσκεται στην αρχή της οδού Φαλήρου, απέναντι από το Μουσείο της Ακρόπολης. 

Το ξενοδοχείο έχει δέκα ορόφους, δηλαδή τέσσερις παραπάνω από τις διπλανές πολυκατοικίες, με άδεια που έλαβε το 2017. Για να προχωρήσει η ανέγερση του συγκεκριµένου ξενοδοχείου είχε δοθεί έγκριση και από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συµβούλιο (ΚΑΣ), ενώ το οικόπεδο µέσα στο οποίο χτίστηκε ήταν για πάνω από δέκα χρόνια κλεισµένο µε λαµαρίνες, λόγω εργασιών που γίνονταν για σωστικές αρχαιολογικές ανασκαφές.

Όπως προέκυψε από την έρευνα των κατοίκων, το μεγάλο ύψος του κτιρίου «εξασφαλίστηκε» χάρη στον μεγάλο συντελεστή δόμησης της περιοχής, της ύπαρξης μεγάλου οικοπέδου και των διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, που «πριμοδοτεί», με συντελεστή τα πράσινα δωμάτια, όπως αναφέρει η Καθημερινή.

Με τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό επιτρέπεται να αναγερθούν στην ευρύτερη περιοχή ακόμη και κτίρια με ύψος που φτάνει ως και τα 33 μέτρα, σε ύψος που επιτρέπει κτίρια δέκα ορόφων, ενώ έως τώρα τα περισσότερα κτίρια στην περιοχή διέθεταν μέχρι έξι ορόφους. Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, υπάρχει κίνδυνος να «χαθεί» από τα μάτια των Αθηναίων και όσων μένουν στην περιοχή, η Ακρόπολη.

Αντίδραση Κώστα Μπακογιάννη
           
«Η Ακρόπολη ανήκει σε όλους. Σε όσους έφυγαν και σε εκείνους που θα έρθουν. Οφείλουμε λοιπόν να τη σεβόμαστε. Δεν μπορούμε να επιτρέπουμε σε πολεοδομικά εκτρώματα να ξεφυτρώνουν γύρω της και να ρίχνουν τη σκιά τους πάνω στο φως της» τονίζει ο Κώστας Μπακογιάννης σχετικά με την ανέγερση δεκαώροφων κτηρίων στην περιοχή του Μακρυγιάννη που έχει  προκαλέσει την δικαιολογημένη  διαμαρτυρία χιλιάδων κατοίκων.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων αναφέρεται συγκεκριμένα στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί το θέμα των συντελεστών δόμησης  που ισχύουν στην συγκεκριμένη περιοχή.
«Ο νόμος μας δίνει σήμερα τη δυνατότητα να αναπτύξουμε ένα νέο Τοπικό Χωρικό Σχέδιο» λέει ο Κώστας Μπακογιάννης και προσθέτει: «Είναι ένα πολεοδομικό εργαλείο, το οποίο μπορούμε να το αξιοποιήσουμε για να προστατεύσουμε την κληρονομία μας. Θα υπάρξει μια ειδική προσέγγιση σε επιλεγμένες ζώνες γύρω από σημαντικά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους όπως η Ακρόπολη. Με αξιολόγηση των σημερινών  πολεοδομικών  ρυθμίσεων και προβλέψεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού. Και διαμόρφωση ενός κανονιστικού πλαισίου όπου κρίνεται απαραίτητο. Έτσι διασφαλίζουμε την ανάδειξη και προβολή των ιστορικών μας  μνημείων. Είναι δηλαδή μια ευκαιρία για εμάς να χρησιμοποιήσουμε αυτό το εργαλείο για να αποκτήσει η πόλη μια ξεκάθαρη ταυτότητα»