Γερμανικός Τύπος: Ο Ερντογάν απαιτεί μιναρέ στην Αθήνα

«Ο Ερντογάν αξιώνει μιναρέ στην Αθήνα» είναι ο τίτλος άρθρου της Rheinische Post που αναφέρεται στην αξίωση του τούρκου πρόεδρου για την επαναλειτουργία του Φετχιγιέ τζαμί στην Αθήνα και δη με μιναρέ ως αντάλλαγμα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, «[…] σύμφωνα με τον Ερντογάν ο Τσίπρας αντέκρουσε την επιθυμία για την επαναλειτουργία του Φετχιγιέ Τζαμί παραπέμποντας στο ότι στην Αθήνα κατασκευάζεται ήδη ένα νέο τζαμί». Η κακή αρχιτεκτονική και τοποθεσία του νέου τζαμιού που βρίσκεται στον Ελαιώνα, δεν είναι τα μοναδικά στοιχεία που ενοχλούν τον τούρκο πρόεδρο, σύμφωνα με το δημοσίευμα: «[…] Το υπό κατασκευή τζαμί δεν έχει μιναρέ. Πρόκειται για παραχώρηση που έγινε στους επικριτές του πρότζεκτ. Η αγάπη του Ερντογάν για τους μιναρέδες είναι γνωστή. Στην Κωνσταντινούπολη έχτισε στον λόφο Τσαμλίτσα το μεγαλύτερο τζαμί της Τουρκίας (σ.σ. πρόκειται να εγκαινιαστεί προσεχώς), με τον υψηλότερο μιναρέ της χώρας που φτάνει τα 107,1 μέτρα».

Το πολιτικό διαζύγιο ενός «αταίριαστου ζευγαριού»


Στο πολιτικό «διαζύγιο» ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων Ελλήνων αναφέρεται η Badische Zeitung. «Επί τέσσερα χρόνια ήταν οι καλύτεροι φίλοι. […] Τώρα χωρίζουν οι δρόμοι του αταίριαστου πολιτικού ζευγαριού», επισημαίνει το εκτενές άρθρο που σημειώνει μεταξύ άλλων: «Το ότι βρίσκονται στα δυο άκρα του πολιτικού φάσματος δεν ενοχλούσε τους δυο άνδρες. Αυτό που τους ένωνε ήταν ο αγώνας κατά των επιταγών λιτότητας των πιστωτών. Ως λαϊκιστές οι Τσίπρας και Καμμένος ήταν στο ίδιο μήκος κύματος, ανεξάρτητα από το διαφορετικό πολιτικό τους πρόσημο. Τώρα όμως κατέρρευσε η αναγκαστική συμβίωση της αριστερής συμμαχίας του ΣΥΡΙΖΑ με το εθνολαϊκιστικό κόμμα των ΑΝΕΛ. Ο Καμμένος δεν ήθελε να συνυπογράψει τη συμφωνία για την ονομασία της Μακεδονίας. Για τον ίδιο λόγο κατέρρευσε και το κόμμα του Καμμένου. Μετά την αποχώρηση πέντε βουλευτών οι ΑΝΕΛ δεν διαθέτουν πλέον κοινοβουλευτική ομάδα. Και ενώ μόλις πρόσφατα ο Καμμένος είχε χαρακτηρίσει τον Τσίπρα ‘τον καλύτερο πρωθυπουργό από τη μεταπολίτευση’, πλέον περνά σε ολομέτωπη επίθεση. Ενώπιον της Βουλής κατηγόρησε τον Τσίπρα ότι ενορχήστρωσε τη διάλυση της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ. […] Στο twitter o Καμμένος μίλησε ακόμη και για ‘κοινοβουλευτικό πραξικόπημα’».

Και ενώ ο Πάνος Σκουρλέτης έκανε λόγο για ‘αβάσιμους ισχυρισμούς', «ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και απευθυνόμενος από τη Βουλή στον Καμμένο τού είπε ότι ‘δεν θέλει να μπει σε ψυχαναλυτικές ερμηνείες' για τον πρώην εταίρο του. Προφανώς επιχειρείται να παρουσιαστεί ο Καμμένος ως κάποιος που είναι πολιτικά ακαταλόγιστος. Αυτό είναι περίεργο δεδομένου ότι ο Τσίπρας τού εμπιστευόταν επί τέσσερα χρόνια το υπουργείο Άμυνας. Ο πρωθυπουργός αποχαιρέτισε τώρα τον πρώην κυβερνητικό του εταίρο με στίχους του Κωνσταντίνου Καβάφη […]. Είναι πλέον σαφές ότι το διαζύγιο είναι οριστικό και οι πάλαι ποτέ φίλοι είναι πλέον εχθροί. Μετά την κατάρρευση της συγκυβέρνησης, ο Τσίπρας κυβερνά με τη στήριξη έξι ανεξάρτητων βουλευτών, μεταξύ των οποίων και πρώην βουλευτές των ΑΝΕΛ. Άγνωστο πόσο θα κρατήσει ακόμη αυτό. Πολλοί παρατηρητές εκτιμούν ότι θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές για τον Μάιο. Ο Πάνος Καμμένος ζητά μάλιστα να γίνουν οι εκλογές αμέσως. Το να καταφέρει να επανεκλεγεί όμως θεωρείται μάλλον απίθανο. Στις δημοσκοπήσεις το κόμμα του συγκεντρώνει μόλις 1%».
Πηγή: Πηγή: DW - Κώστας Συμεωνίδης