Κλείσιμο

Στήριξη σε Φανάρι με επιφυλάξεις από την Εκκλησία Κύπρου σε Ουκρανικό

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου, συζήτησε σήμερα εκτενώς το θέμα του Αυτοκεφάλου της Εκκλησίας Ουκρανίας, που όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «άπτεται της ενότητος στους κόλπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Ιερά Σύνοδος φρονεί, ότι η εξαγγελία της παραχώρησης της αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας από το Οικουμενικ? Πατριαρχείο έγινε «με σκοπό την ειρήνευση και την επίτευξη της ενότητας της εκεί Εκκλησίας», αλλά είναι φυσικό – προστίθεται – να δοθεί κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα για να φανεί το αποτέλεσμα.

«Αν ο στόχος αυτός δεν επιτευχθεί, αναμένουμε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, χρησιμοποιώντας τον ρυθμιστικό του ρόλο τον οποίο του παρέχει ? θέση του ως Πρώτου στην Ορθοδοξία, να συγκαλέσει, είτε πανορθόδοξη Σύνοδο, είτε Σύναξη των Προκαθημένων, για να επιληφθεί του θέματος», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Επίσης, η Ιερά Σύνοδος υποστηρίζει ότι και στην περίπτωση επίτευξης ενότητας γύρω από την νέα ηγεσία, «θα πρέπει και πάλι το Οικουμενικό Πατριαρχείο να βρει τρόπο καθησύχασης της συνείδησης των πιστών, για την εγκυρότητα της χειροτονίας και των μυστηρίων που τελούνται από την Ηγεσία αυτή».

Στην ανακοίνωσή της, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου επισημαίνει ότι η διακοπή του μνημοσύνου ενός Προκαθημένου από άλλη Εκκλησία (δηλαδή του Οικουμενικού Πατριάρχη από την Μόσχα) «για οποιοδήποτε διοικητικό ή δικαιοδοσιακό λόγο, δεν μαρτυρεί το ορθόδοξο ήθος της ταπείνωσης». Επίσης, γίνεται αναφορά στο θέμα της ομοφωνίας και αφήνεται να νοηθεί ότι η Εκκλησία της Μόσχας δεν το τηρεί.

Εξάλλου, σημειώνεται ότι «κάθε έθνος δικαιούται, με την απόκτηση της εθνικής του ανεξαρτησίας, να επιζητήσει και την εκκλησιαστική του αυτοκεφαλία».
Πηγή: skai.gr