Guardian: Προτείνει ανακωχή για τα μάρμαρα του Παρθενώνα-Μοιραστείτε τα

«Η Βρετανία και η Ελλάδα θα πρέπει να σταματήσουν να διαφωνούν για τα Ελγίνεια μάρμαρα και να τα μοιραστούν. Δεν θα είναι η πρώτη φορά που ένας πολιτιστικός πόλεμος τελειώνει με ανακωχή», αναφέρει ο αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας Guardian, Φλοριάν Σμιντ Γκαμπέιν. 

Ο δικηγόρος που ειδικεύεται στο δίκαιο της Τέχνης τονίζει ότι «και οι δύο πλευρές, τόσο οι Βρετανοί όσο και οι Έλληνες, έχουν βάσιμα επιχειρήματα. Ίσως ακόμη και οι Έλληνες θεοί θα είχαν δυσκολία να αποφασίσουν εάν τα μάρμαρα θα πρέπει να κρατηθούν στο Βρετανικό Μουσείο ή να επιστραφούν στην Ελλάδα. Ίσως θα μπορούσαν να φτάσουν στο ίδιο σημείο που έφτασαν στο έργο του Αισχύλου ‘’Ευμενίδης’’: ένα αδιέξοδο. Ίδιος αριθμός ψήφων υπέρ και κατά της επιστροφής. Ωστόσο, και σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στον Ευμενίδη, στην περίπτωση των μαρμάρων αυτό δεν θα ήταν καταστροφή». 

Όπως εξηγεί ο δικηγόρος οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να μοιραστούν μισά – μισά τα μάρμαρα. «Φυσικά θα υπάρξει διαφωνίες για το ποιος θα πάρει τι. Αλλά αυτές δεν είναι διαφωνίες που δεν μπορούν να επιλυθούν», τονίζει ο Φλοριάν Σμιντ Γκαμπέιν και υποστηρίζει ότι η συλλογή των μαρμάρων είναι εύκολο να διαιρεθεί ανάμεσα στις δύο χώρες καθώς αποτελείται από αρκετά μεγάλα κομμάτια. 

«Είναι μία ξεχωριστή κατάσταση και μία ευκαιρία καθώς σε πολλές υποθέσεις επιστροφής το μοίρασμα δεν λειτουργεί. Δεν μπορείς να κόψεις την Νεφερτίτη στα δύο ή να σπάσει τον οβελίσκο της Πλατείας Κονκόρντ στα δύο. Η Ελλάδα και η Βρετανία θα πρέπει να εκμεταλλευθούν αυτή την κατάσταση και να τελειώσουν την διαμάχη τους», σημειώνει ο δικηγόρος. 

Πηγή: skai.gr