Κλείσιμο

Θέμα συνόρων με την Ελλάδα θέτει ο Ράμα;

Πολλά ερωτηματικά προκαλεί η αναφορά του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα ότι η Αλβανία συζητάει με την Ελλάδα το θέμα των συνόρων.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Vision Plus TV με αφορμή τη συζήτηση για το Κοσσυφοπέδιο, ο Αλβανός πρωθυπουργός ανέφερε «Τι συζητάμε σήμερα με την Ελλάδα; Τα σύνορα. Τι συζήτησε το Κοσσυφοπέδιο με το Μαυροβούνιο και όλα έγιναν; Τα σύνορα.

Γιατί να μην συζητήσουμε τα σύνορα μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας; Θα τα συζητήσουμε, γιατί είναι μια διαδικασία οριοθέτησης».

Σύμφωνα με πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο η δήλωση Ράμα αφορά τα θαλάσσια σύνορα και τις διαπραγματεύσεις για επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια.

Οι ίδιες πηγές διευκρίνισαν πως δεν ανησυχούν από τα σχόλια Ράμα ούτε θα επιτρέψουν να συσχετισθούν οι ελληνο-αλβανικές σχέσεις με τυχόν ανταλλαγές που θα γίνουν ανάμεσα σε Κόσσοβο και Σερβία.

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, για τις δηλώσεις του Αλβανού Πρωθυπουργού κ. Έντι Ράμα, ότι σήμερα συζητά με την Ελλάδα τα σύνορα και ότι ανάλογες συζητήσεις πρέπει να γίνουν για την ευρύτερη περιοχή, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο ισχυρισμός του κ. Ράμα ότι συζητά με την Ελλάδα ζήτημα συνόρων, το οποίο μάλιστα εντάσσει σε ευρύτερες συνοριακές αλλαγές στα Δυτικά Βαλκάνια, εγείρει μείζον ζήτημα για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Μαξίμου περί του αντιθέτου -διαβεβαιώσεις που δόθηκαν μετά από ανάλογη αναφορά του κ. Τσίπρα- η Κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει άμεσα και ξεκάθαρα: Πρώτον εάν συζητά με την Αλβανία τον επανακαθορισμό συνόρων. Και δεύτερον ποια θέση έχει έναντι των σκέψεων Ράμα για την αναδιάταξη των συνόρων στην ευρύτερη περιοχή».

Ο Ράμα μιλώντας με το δημοσιογράφο Σοκόλ Μπάλα επιτέθηκε έντονα σε εκείνους που αντιτάσσονται στην ιδέα της «διόρθωσης» των συνόρων του Κοσσυφοπεδίου.

«Για μένα το Κοσσυφοπέδιο είναι μέρος της Αλβανίας. Τα υπόλοιπα είναι θέματα του Ραμούς (Χαραντινάι)», σημείωσε ο Ράμα, σε απάντηση των δηλώσεων του ομολόγου του στην Πρίστινα, ο οποίος είχε δηλώσει ότι «πιέζει περισσότερο από ό, τι είναι απαραίτητο στις εσωτερικές υποθέσεις του Κοσσυφοπεδίου»

«Αυτοί παρουσιάζονται σαν απεσταλμένοι από το Θεό, με θεϊκό διάταγμα, για την προστασία του έθνους από εκείνους που σκέφτονται διαφορετικά. Η συντομότερη διαδρομή που θέλουν αυτοί μπορεί να μας τραβήξει περισσότερο. Για μένα υπάρχει μια απλούστερη διαδρομή που πρέπει να ληφθεί υπόψη» πρόσθεσε.

Για την Αλβανία η ένωση με το Κοσσυφοπέδιο είναι Σχέδιο Α και όχι σχέδιο Β

«Δεν χώνω τη μύτη μου στις εργασίες του Κοσσυφοπεδίου». Όσον αφορά τον Αλμπίν Κούρτι, αγωνίζεται να επισημάνει την επανάληψη της ιστορίας, ότι όποιος δεν είναι μαζί του είναι κατάσκοπος και υπάλληλος του Βελιγραδίου. Το χτύπημα που έκανε στον Γκεντ Τσακάι (η επιλογή του για το αλβανικό ΥΠΕΞ) και του Μπέσα Σαχίνι. δεν ήταν τίμιο.

Η ένταξη δύο Κοσοβάρων στην κυβέρνηση, εάν ήταν μεγάλος πατριώτης θα έπρεπε να μην μιλάει. Μίλησε με τη γλώσσα που αρμόζει στον Σαλί Μπερίσα.

«Η Ένωση μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου δεν είναι σχέδιο Β, αλλά το Σχέδιο Α και δεν φαντάζομαι την ένωση στον 21ο αιώνα ως φοκλοριστική πράξη».



Πηγή: echedoros-a.gr lapsi.al