Κλείσιμο

Συνάντηση Αποστολάκη - Ακάρ: Δεύτερο δίαυλο με Τουρκία επιζητεί η Αθήνα

Συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ θα έχει σήμερα ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, στο περιθώριο της διήμερης υπουργικής συνόδου του NATO στις Βρυξέλλες.

Ελπίδα της ελληνικής κυβέρνησης είναι πως οι δύο υπουργοί θα θεμελιώσουν τον δεύτερο υψηλού επιπέδου δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και στην Άγκυρα, πέραν της υφιστάμενης γραμμής ανάμεσα στον προϊστάμενο του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ευάγγελο Καλπαδάκη και τον Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπο του Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνάντηση των δύο υπουργών Άμυνας δρομολογήθηκε κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία, την περασμένη εβδομάδα, όπου συμφωνήθηκε να επιχειρηθεί αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και αναβίωση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Οι δύο ΥΕΘΑ γνωρίζονται ήδη από τις παράλληλες θητείες που είχαν ως αρχηγοί των γενικών επιτελείων Ελλάδας και Τουρκίας τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και λόγω της συνεργασίας τους στους κόλπους του NATO.

Το Σαββατοκύριακο ο κ. Αποστολάκης διαμήνυσε πως δεν υπάρχει λόγος οι δύο χώρες να είναι διαρκώς σε σύγκρουση στο Αιγαίο, διακινδυνεύοντας κάποιο «ατύχημα» που θα μπορούσε να προκαλέσει «ανεξέλεγκτες εξελίξεις.»

Στόχος της συνάντησης με τον κ. Ακάρ, είπε, είναι να μειωθούν η ένταση και οι επικίνδυνες κινήσεις.

Έχουν επίσης αποφασιστεί διπλωματικές διαβουλεύσεις, ανάμεσα στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών και τον υφυπουργό Εξωτερικών της Άγκυρας, ώστε να αποτιμηθεί η κατάσταση και να προετοιμαστεί συνάντηση σε επίπεδο ΥΠΕΞ.
Πηγή: skai.gr