Καιρός: Χαλάζι, καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι

Ραγδαία επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από σήμερα το απόγευμα, ενώ η ΕΜΥ έχει εκδώσει Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων. 

Από το βράδυ της Δευτέρας έχει δημιουργηθεί βαρομετρικό χαμηλό στις ακτές της Βόρειας Αφρικής, το οποίο προκαλεί ήδη ενισχυμένους ανατολικούς νοτιοανατολικούς ανέμους εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα νότια Ελληνικά πελάγη.

Το βαρομετρικό χαμηλό, αν και δεν είναι ιδιαίτερα βαθύ σήμερα θα ενισχυθεί και θα προκαλέσει έντονα φαινόμενα. Τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι ισχυρές βροχές και οι καταιγίδες που κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, καθώς και οι ισχυροί άνεμοι εντάσεως 9 και 10 μποφόρ.

Πιο συγκεκριμένα, η κακοκαιρία θα χτυπήσει σήμερα από τις απογευματινές ώρες τη νοτιά Πελοπόννησο, την Κρήτη, βαθμιαία την υπόλοιπη Πελοπόννησο, από τις βραδινές ώρες τα νησιά του ιονίου (νοτίως της Κέρκυρας), την ανατολική στέρεα και την Εύβοια, τις Κυκλάδες και τη νύχτα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Ιδιαίτερα μεγάλα ποσά βροχόπτωσης προβλέπονται στην Πελοπόννησο, κυρίως την Ανατολική, καθώς επίσης και την Ανατολική Στερεά. Ειδικότερα για την Αττική, ισχυρά φαινόμενα προβλέπονται από τις βραδινές ώρες σήμερα έως και τις πρώτες πρωινές ώρες της Τέταρτης.

Χιόνια αναμένονται στα ορεινά της Πελοποννήσου και της κεντρικής Στερεάς από το βράδυ. 

Οι μεγαλύτερες εντάσεις των ανέμων θα παρουσιαστούν τις απογευματινές ώρες μέχρι και το πρωί της Τετάρτης, καθώς το βαρομετρικό χαμηλό θα αρχίσει να κινείται βορειοανατολικά.

Προβλήματα στα λιμάνια

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες προκαλούν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές στο Αιγαίο και φθάνουν κατά τόπους στα πελάγη τα 9 με 10 μποφόρ. 

Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από το λιμάνι του Πειραιά, ενώ για τον Αργοσαρωνικό τα δρομολόγια εκτελούνται κανονικά. Από τη Ραφήνα τα πλοία φθάνουν μόνο μέχρι το Μαρμάρι, ενώ κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια από το Λαύριο. Κλειστές παραμένουν οι γραμμές Ρίο-Αντίρριο, Καβάλα-Πρίνου Θάσου.

Σήμερα δεν εκτελέστηκαν τα πρωινά δρομολόγια στη γραμμή Κυλλήνη-Κεφαλονιά. Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές η τροποποιήσεις δρομολογίων που μπορεί να υπάρξουν λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Πηγή: skai.gr