Υπόθεση Παναγόπουλου: Η απαγωγή που συγκλόνισε το πανελλήνιο

Το πανελλήνιο είχε συγκλονίσει το θρίλερ της απαγωγής του Περικλή Παναγόπουλου τον Ιανουάριο του 2009, με επικεφαλής της συμμορίας των απαγωγέων τον Παναγιώτη Βλαστό και τον Γιάννη Σκαφτούρο. Η κοινή γνώμη αγωνιούσε για την έκβαση της πολύκροτης υπόθεσης, που θύμιζε μυθιστόρημα ή ταινία. 

Στο βιβλίο του «Περικλής Παναγόπουλος Βίος και Ναυτιλία» ο εφοπλιστής, που απεβίωσε το πρωί της Τρίτης, είχε περιγράψει με γλαφυρότητα τις δραματικές στιγμές που είχε περάσει στα χέρια των απαγωγέων του. 

«Εκείνο το πρωινό ξεκίνησα με τον οδηγό μου για το γραφείο μου στη Βούλα, όταν ξαφνικά ένα βανάκι μας έκλεισε το δρόμο. Κατέβηκαν τρεις γεροδεμένοι άνδρες, ντυμένοι στα μαύρα και κρατούσαν όπλα. Μας άρπαξαν και μας έβαλαν στο βαν. Μας πήγαν στον σκουπιδότοπο του Υμηττού και στη συνέχεια με έβαλαν στο πορτμπαγκάζ ενός άλλου οχήματος», έγραφε χαρακτηριστικά στο βιβλίο.  

Οι απαγωγείς επικοινώνησαν με τη σύζυγο του εφοπλιστή και της ζήτησαν 30 εκατομμύρια ευρώ ως λύτρα για να τον απελευθερώσουν. Οι επικοινωνίες που είχε η κυρία Παναγοπούλου με τους απαγωγείς του συζύγου της ήταν αρκετές μέχρι να αφεθεί ελεύθερος λίγο μετά τη 1 το βράδυ της 20ης Ιανουαρίου 2009. 

Οι διαπραγματεύσεις για το ύψος του ποσού που θα έπρεπε να καταβληθεί ώστε να αφεθεί ελεύθερος ο Περικλής Παναγόπουλος άνδρας όσο και για τον τρόπο που θα γινόταν η παράδοση των λύτρων ήταν εξαντλητικές.  

Στις 13 Ιανουαρίου και στις 17 Ιανουαρίου 2009 η Κατερίνα Παναγοπούλου ταξίδεψε μέχρι το Ξυλόκαστρο, όπου οι απαγωγείς είχαν αφήσει μία βιντεοκασέτα και μία κασέτα ήχου με υλικό σχετικά με την απαγωγή. 

Στο μεταξύ, όπως περιέγραψε η ίδια στους αστυνομικούς, η αντίστροφη μέτρηση για την παράδοση των 30 εκατομμυρίων ευρώ και την απελευθέρωση του συζύγου της ξεκίνησε το βράδυ της 18ης Ιανουαρίου. Εκείνη την ημέρα η παράδοση των λύτρων δεν έγινε ποτέ. Έγινε 24 ώρες αργότερα και λίγο αργότερα ο Περικλής Παναγόπουλος εντοπίστηκε από αστυνομικούς στο Χαϊδάρι. 

Οι απαγωγείς του Περικλή Παναγόπουλου συνελήφθησαν έπειτα από λίγο καιρό ενώ στον Παναγιώτη Βλαστό επιβλήθηκε ισόβια ποινή κάθειρξης και 36 έτη. Ωστόσο, τα λύτρα που έδωσε η οικογένεια για την απελευθέρωση Παναγόπουλου δεν βρέθηκαν ποτέ.