«Η Ελλάδα δεν είναι νόμιμος ιδιοκτήτης των Γλυπτών του Παρθενώνα»

«Το Μουσείο δεν θα επιστρέψει μόνιμα τα Γλυπτά στην Ελλάδα» ξεκαθαρίζει με συνέντευξη του στα «Νέα» ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Χάρτβιχ Φίσερ. 

Παράλληλα αποκλείει το ενδεχόμενο «επ’ αόριστον δανεισμού», αλλά και γενικά οπουδήποτε δανεισμού, εάν η Ελλάδα δεν αποδεχθεί ότι τα Γλυπτά ανήκουν στους Βρετανούς. 

Πιο συγκεκριμένα σε ερώτηση εάν θα αποδεχόταν ότι η Ελλάδα είναι νόμιμος ιδιοκτήτης των Γλυπτών ο Χάρτβιχ Φίσερ είπε ότι «όχι, δεν θα το αποδεχόμουν. Τα αντικείμενα της συλλογής του Βρετανικού Μουσείου βρίσκονται υπό την ιδιοκτησία των επιτρόπων του Μουσείου». 

Όταν ρωτήθηκε εάν το Μουσείο θα εξετάζεται το ενδεχόμενο επ’ αόριστον δανεισμού των Γλυπτών στην Ελλάδα ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου απάντησε: «Υπάρχουν δύο πτυχές σε αυτό: πρώτον, δεν υπάρχουν δάνεια επ’ αόριστον. Καθετί που δανείζουμε, ακόμη και σε μακροχρόνια βάση, κάποια στιγμή θα επιστρέψει στο Βρετανικό Μουσείο. Και τότε μπορεί να το δανείσουμε ξανά. Η δεύτερη πτυχή είναι ότι όταν δανείζουμε, δανείζουμε σε εκείνους που αναγνωρίζουν την ιδιοκτησία (σ.σ. των αντικειμένων)».