Παραίτηση-κλειδί για τα Βαλκάνια και την Μεσόγειο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Την παραίτησή του υπέβαλλε ο υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών για ευρωπαϊκές υποθέσεις Γουές Μίτσελ, που το τελευταίο διάστημα είχε υποστηρίξει προσωπικά στις προσπάθειες αναβάθμισης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Ο κ. Μίτσελ θα αποχωρήσει από την θέση του στις 15 Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Θα τον διαδεχτεί, υπηρεσιακά, η Ελίζαμπεθ Μίλαρντ, που ήταν μία βαθμίδα πιο κάτω στην ιεραρχία.

Ο κ. Μίτσελ ήταν ο άνθρωπος που, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην «Καθημερινή», είχε αποκαλέσει τις διεκδικητικές θέσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου «μειοψηφία του ενός». Είχε διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στον πρώτο στρατηγικό διάλογο ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Αθήνα που έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο.

Είχε επίσης δηλώσει επανειλημμένα πως η Άγκυρα θα πρέπει να αναθεωρήσει την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 και ήταν εκφραστής της αμερικανικής στήριξης για την επίλυση του Μακεδονικού.

Στην επιστολή παραίτησής του
ο αμερικανός διπλωμάτης επικαλείται προσωπικούς και επαγγελματικούς λόγους, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Επισημαίνει ότι θεωρεί ότι έχει επιτύχει τους στόχους που είχαν τεθεί.

Η προεδρία Τραμπ έχει χαρακτηριστεί από ψύχρανση των σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και στους ευρωπαίους συμμάχους τους, τόσο σε θέματα άμυνας όσο και σε θέματα εμπορίου.

Το έργο του κ. Μίτσελ χαιρέτισε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, σημειώνοντας πως ο απερχόμενος διπλωμάτης είχε κάνει «εξαιρετική δουλειά» κι ότι διαχειρίστηκε με σοφία την «ευρωπαϊκή ομάδα» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Πηγή: skai.gr