Κλείσιμο

Χάος στο νοσοκομείο Νίκαιας και στις ΜΕΘ (ΦΩΤΟ)

Εικόνα διάλυσης παρουσιάζουν τα δημόσια νοσοκομεία με το προσωπικό να καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. 

Διασωληνωμένοι ασθενείς αντί να νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας παραμένουν σε κοινούς θαλάμους με άλλους ασθενείς, αφού οι λίστες για ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ αριθμούν πολλές δεκάδες υποψηφίων, τα ράντζα εξακολουθούν να δημιουργούν το αδιαχώρητο στους διαδρόμους των κλινικών, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις σε θαλάμους νοσηλείας μετατρέπονται ακόμη και τα αποδυτήρια του προσωπικού.



Σήμερα το πρωί που τέλειωσε η εφημερία του Νοσοκομείου της Νίκαιας, οι εικόνες είναι ενδεικτικές της πλήρους αποδιοργάνωσης του δημόσιου νοσοκομείου. Ασθενείς, συνοδοί και προσωπικό έτρεχαν πανικόβλητοι, χωρίς να μπορούν να εξυπηρετήσουν και εξυπηρετηθούν. Η περιγραφή του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου, των όσων συνέβησαν μέχρι σήμερα το πρωί στο νοσοκομείο είναι χαρακτηριστική: το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, θυμίζει Νοσοκομείο σε εμπόλεμη ζώνη. Προσήλθαν και εξετάστηκαν 1.500 έκτακτα περιστατικά και έγιναν 310 εισαγωγές. Ακόμη και αυτή την στιγμή (την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές)  προσπαθούν να διευθετήσουν τους ασθενείς που εισήχθησαν.



Στην Β΄ Παθολογική του Νοσοκομείου εισήχθηκαν 73 ασθενείς και οι 35 εξ αυτών νοσηλεύονται σε ράντζα. Γέμισαν οι διάδρομοι της κλινικής και τα ράντζα φτάνουν έως τις σκάλες.

Στην Α’ καρδιολογική κλινική εισήχθηκαν 36 ασθενείς, εκ των οποίων οι 20 είναι σοβαρά καρδιολογικά περιστατικά. Και αυτοί παραμένουν σε ράντζα στους διαδρόμους. Για να μπορέσουν, μάλιστα, να καλύψουν μέρος των αναγκών μετέτρεψαν τα αποδυτήρια του προσωπικού σε θαλάμους νοσηλείας. 



Τα ράντζα, καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, φτάνουν έως τον κήπο. Έως την εξωτερική πόρτα του κτιρίου (από την οποία μπαινοβγαίνει) συνεχώς κόσμος, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να ξεπαγιάζουν. 



Και αυτή η εικόνα δεν χαρακτηρίζει μόνον το Γενικό Κρατικό Νίκαιας. Αντίστοιχες καταστάσεις βιώνουν ασθενείς και εργαζόμενοι σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία, ιδιαιτέρως αυτή την περίοδο που έχουμε έξαρση των λοιμώξεων.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, ο Ευαγγελισμός, μετά από κάθε εφημερία, αναπτύσσει περί τα 120 ράντζα , ξεκινώντας, μάλιστα, την νέα εφημερία με ράντζα και όχι με κενά κρεβάτια (25% κενά με βάση το νόμο), ενώ έξι διασωληνωμένοι ασθενείς παραμένουν σε κοινούς θαλάμους νοσηλείας, με άλλους ασθενείς, λόγω έλλειψης ΜΕΘ.



Σε ότι αφορά τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, σήμερα το πρωί, 48 διασωληνωμένοι ασθενείς, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ,   βρίσκονται στη λίστα αναμονής για ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ. Και οι μισοί εξ αυτών, συνεχίζει ο Μιχάλης Γιαννάκος, για περισσότερες πάνω από πέντε ημέρες, αφού, χθες, εξυπηρετήθηκαν μόλις έξι περιστατικά.



Εξίσου αποκαρδιωτική εικόνα εμφανίζουν και τα Νοσοκομεία Βορείου Ελλάδος, όπου η λίστα αναμονής για κρεβάτι σε ΜΕΘ, την οποία τηρεί το ΕΚΕΠΥ Βορείου Ελλάδος, αριθμεί είκοσι ασθενείς. Γιατί, όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, λίστα αναμονής για ΜΕΘ τηρούν και τα Περιφερειακά Νοσοκομεία, πλέον, αφού δεν λειτουργεί η σχετική εφαρμογή του ΕΚΕΠΥ, με αποτέλεσμα να προσπαθούν με συνεννοήσεις μεταξύ των εντατικολόγων των γύρω Νοσοκομείων, να εξυπηρετούν τα σοβαρά περιστατικά.

Πηγή: Δημήτρης Λάππας